Sipaise toastiin vielä vähän maapähkinävoita. Juomana Flat White -kahvi on ehdoton. Kuvat: Mikko Hannula
Sipaise toastiin vielä vähän maapähkinävoita. Juomana Flat White -kahvi on ehdoton. Kuvat: Mikko Hannula

Nyt syödään aamiaista australialaisten tyyliin. Tarjolla on meheviä avokadotoasteja, ruokaisaa uppomunasalaattia, hedelmillä höystettyä tuorepuuroa ja ihania aamiaiskeksejä.

Aussiaamiaisen juoma on itseoikeutetusti kahvi. Flat White muistuttaa lattea, mutta siinä on vähemmän maitoa ja sekin on paksua vaahtoa.

Flat White -kahvi

1 annos

Valmistusaika 5 min

½ dl vahvaa espresso-kahvia

1 dl maitoa

1. Keitä espresso.

2. Vaahdota maito maidonvaahdottimella tai kahvikoneella paksuksi vaahdoksi, ja kaada se kahvin päälle kuppiin.

Avokadotoast

4 annosta

Valmistusaika 10 min

4 viipaletta maalaisleipää

1 rkl öljyä

2 avokadoa

100 g pehmeää vuohenjuustoa

1 limen mehu

½ ruukkua minttua

2 rkl seesaminsiemeniä

1. Paahda leipäpalat pannulla öljyssä molemmin puolin.

2. Halkaise avokado, poista kivi ja lusikoi sisus kulhoon. Muussaa haarukalla ja sekoita joukkoon vuohenjuusto, limen mehu ja minttua.

3. Levitä avokadolevitettä leipäpaloille. Ripottele päälle seesaminsiemeniä.


Tällä jaksaa pitkälle päivään: tuhdissa aamiaissalaatissa on uppomunia, savulohta ja tuoreita herkkusieniä.

 

Uppomunasalaatti

4 annosta

Valmistusaika 15 min

4 munaa

1 tl valkoviinietikkaa

1 l vettä

½ tl suolaa

Salaatti

200 g lämminsavulohta

1 rasia herkkusieniä

2 kevätsipulinvartta

1 ruukku roomansalaattia

1 pss ( 80 g) baby pinaattia

1 rs syötäviä kukkia (esim. Mimis)

1 limen mehu

1 rkl oliiviöljyä

¼ tl chilihiutaleita

1. Tee uppomunat. Kuumenna vesi kattilassa ja laske lieden lämpöä niin, että vesi vain hieman poreilee, ei enää kiehu.

2. Riko munat yksitellen pieneen kuppiin. Sekoita veteen tilkka etikkaa ja pyöräytä vettä puukauhalla niin, että siihen jää pieni pyörre. Kaada munat varovasti kupista pyörteen keskelle. Kypsennä 2 minuuttia.

3. Nosta munat talouspaperille valumaan. Ripottele päälle suolaa.

4. Paloittele kala ja viipaloi sienet. Hienonna sipulinvarret.

5. Yhdistä kulhossa salaatti ja pinaatti, sipuli ja sienet. Purista joukkoon limen mehu, lisää vähän öljyä ja chilihiutaleita.

6. Laita salaatin päälle uppomunat, lohipalat ja koristele kukilla.

Vinkki! Näin teet täydellisen uppomunan – katso video!


Yön yli turvonneen tuorepuuron päälle kootaan hedelmiä, marjoja ja kookosta.

 

The Bircher -tuorepuuro

2 annosta

5 min + tekeytyminen yön yli

5 dl kaurahiutaleita

4 dl maitoa

1 dl omenamehua

2 rkl sitruunamehua

2 tl hunajaa

2 dl maustamatonta jogurttia

4 rkl kookoshiutaleita

päälle paljon sesongin tuoreita hedelmiä ja marjoja

1. Sekoita kulhossa kaurahiutaleet, maito, mehut ja hunaja. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.

2. Jaa puuro kahteen annokseen. Lusikoi päälle jogurttia.

3. Pilko ja viipaloi annoksen päälle valitsemiasi hedelmiä ja marjoja, kuten esimerkiksi kiiviä, mangoa, viikunoita ja mansikoita. Ripottele päälle kookosta.

 


Aussie Bites ovat paksuja ”keksejä”, joissa on muun muassa kaurahiutaleita, kuivattuja hedelmiä ja tietenkin kookosta.

 

Aussie Bites -aamiaiskeksit

12 kpl

Valmistusaika 15 min + paisto 10 min

2 dl vettä

1 dl kvinoaa

3 dl kaurahiutaleita

2 dl kuivattuja aprikooseja

2 dl rusinoita

1 dl auringonkukan siemeniä

1 dl kookoshiutaleita

2 rkl chiansiemeniä

2 rkl pellavansiemeniä

1 dl kookosöljyä

4 rkl hunajaa

½ tl ruokasoodaa

½ tl suolaa

¼ tl vanilja-aromia

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää kvinoa. Keitä kypsäksi 10 minuuttia.

2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita tehosekoittimessa 2 dl kaurahiutaleita hienoksi jauheeksi. Lisää joukkoon kypsä kvinoa, aprikoosit, rusinat ja auringonkukansiemenet, kookoshiutaleet, chia ja pellavansiemenet. Sekoita, kunnes seos on tarttuvaa.

3. Yhdistä kattilassa kookosöljy ja hunaja ja sulata. Kaada taikinan joukkoon ja lisää sooda, suola ja vanilja. Sekoita tasaiseksi.

4. Jaa taikina muffinssivuokiin ja paina tiiviiksi. Paista 8–10 minuuttia. Jäähdytä.

Aussie Bitesit säilyvät jääkaapissa 4–5 päivää.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.