Kanakori on kestosuosikki! Nugetit kypsyvät meheviksi rapean kuoren sisällä.
Kanakori on kestosuosikki! Nugetit kypsyvät meheviksi rapean kuoren sisällä.

Nugetit, ranskikset ja juustomakaroni ovat helppoja tehdä myös itse. Kotitekoisina ne ovat kaikkea muuta kuin ankeaa roskaruokaa.

Tekisitkö vapuksi jotakin muuta kuin nakkeja ja perunasalaattia? Ideoita löytyy rapakon takaa, mässyruokien synnyinsijoilta Jenkkilästä. Kun teet nugetit, ranskalaiset ja juustomakaronit itse, on niiden maku ihan toinen kuin teollisten valmistuotteiden.

Ulkoa rapeat ja sisältä mehukkaat nugetit paistetaan pannulla rapeaksi. Leivitykseen käytetään pähkinöitä tuomaan lisää rousketta!

Kanakori

4–6 annosta

valmistusaika 35 min

½ dl kuorittuja maapähkinöitä

6 kpl (600 g) broilerinfileetä

1 ½ tl suolaa

1 dl jauhoja

2 munaa

1 dl pankojauhoja

½ dl korppujauhoja

Paistamiseen

öljyä

1. Paloittele rintafileet kolmeen yhtä suureen osaan. Murskaa maapähkinät morttelissa tai rouhi ne veitsellä pieneksi.

2. Ota esiin kolme laakeaa astiaa, kuten ruokalautasta. Mittaa yhteen astiaan jauhot ja suola. Sekoita ne hyvin keskenään. Toiseen astiaan riko kananmunat ja sekoita munien rakenne rikki haarukalla. Kolmanteen astiaan sekoita pankojauhot, pähkinät sekä korppujauhot.

3. Paneroi kananpalat. Pyöräytä ne ensin jauhossa, sitten munassa ja lopuksi pähkinäseoksessa. Jos pähkinäseos kostuu liikaa, lisää vähän aineksia puolessa välissä panerointia.

4. Kuumenna pannu keskilämmöllä. Lisää reilusti öljyä eli noin parin millin kerros. Paista ensin puolet nugeteista. Anna paistua hitaasti molemmin puolin 5 minuuttia. Pyyhi välissä pannu talouspaperilla puhtaaksi ja paista loput nugetit samaan tapaan.


Juustomakaronit voi koota myös uuninkestäviin kahvikuppeihin.

Hauskat makaronijuustomuffinit ovat kätevää näppiruokaa. Ne on helppo kiikuttaa mukana vaikkapa nyyttäreihin.

Mac & cheese -kupit

10 muffinia

valmistusaika 20 min + 30 min paisto

350 g makaronia tai rakettispagettia

1 rkl suolaa keitinveteen

2 munaa

2 dl ruokakermaa

1 dl maitoa

½ tl mustapippuria

½ tl suolaa

150 g cheddar-raastetta

150 g sinihomejuustoa

1. Laita pastalle vesi kiehumaan ja uuni kuumenemaan 175-asteiseksi.

2. Keitä pasta. Suolaa ensin vesi. Keitä pakkauksen ohjeen mukaisesta ajasta puolet, esimerkiksi 6 minuutin pastaa 3 minuuttia. Valuta pasta ja huuhtele kylmällä vedellä. Kaada kulhoon ja riko joukkoon munat. Sekoita hyvin.

3. Kuumenna kattilassa kerma ja maito. Lisää joukkoon suola ja pippuri. Kaada juustoraaste kattilaan ja anna sulaa. Sekoittele, ettei seos pala pohjaan. Kun raaste on sulanut, nosta kattila pois hellalta. Murusta joukkoon sinihomejuusto ja sekoita voimakkaasti.

4. Kaada juustoseos makaronien joukkoon. Sekoita. Laita paperivuoat muffinipellin koloihin. Jaa seos vuokiin. Jos sinulla ei ole muffinipeltiä, laita vuoat esimerkiksi uunin kestäviin kahvikuppeihin. Paista 30 minuuttia.


Rapeat ranskikset ovat sopivia syötäviksi, kun ne ovat saaneet vähän väriä.

Kotiuunissa valmistat rapeat ranskikset, trendikkäästi bataatista tietenkin! Bataattiranskisten rapeuden salaisuus on maissitärkkelys.

Bataattiranskalaiset

4–6 annosta

valmistusaika 35 min

3 bataattia

1 tl suolaa

½ tl pippuria

1 rkl maissitärkkelystä (esim. Maizena)

3 rkl oliiviöljyä

Lisäksi

2 litran uudelleensuljettava pakastuspussi (esimerkiksi Minigrip) tai iso kulho

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kuori bataatit ja leikkaa ranskalaisia muistuttaviksi tikuiksi.

2. Mittaa pussiin suola, pippuri ja maissitärkkelys. Lisää bataattitikut, sulje ja ravistele sekaisin. Lisää pussiin öljy ja ravista vielä sekaisin. Voit sekoittaa mausteet ja öljyn bataatteihin myös isossa kulhossa.

3. Kaada bataattitikut leivinpaperilla vuoratulle pellille. Asettele ne mahdollisimman vähän päällekkäin. Paista 10 minuuttia, ota ulos uunista, kääntele lastalla ja jatka paistoa vielä 10 minuuttia. Ranskalaiset ovat valmiita, kun ne ovat ruskistuneet vähän.


Tulisen hodarivuoan makuja on helppo muunnella omilla lempiyrteillä, maustekastikkeilla ja juustoilla.

Koko vuoallinen hodareita on pelastus, kun pöytään istuu iso sakki nälkäisiä. Lisää tulisuutta saat lisäämällä jalapenoja!

Tulinen hot dog -vuoka

6 annosta

valmistusaika 25 min

5 säilöttyä pepperonia

1 paprika tai kaksi eriväristä puolikasta

1 pieni sipuli

6 nakkia

6 hot dog -sämpylää

1 dl juustoraastetta

½ ruukkua korianteria

1. Kuumenna uuni 150-asteiseksi. Nostele pepperonit liemestä ja hienonna pieniksi. Jos pidät tulisesta, voit käyttää useammankin pepperonin. Puolita paprika, poista siemenet, kanta ja valkoiset osat. Kuutioi pieneksi. Kuori ja hienonna sipuli.

2. Tee nakkeihin viillot pystysuunnassa, jotta ne eivät räjähdä uunissa. Lado nakit sämpylöiden sisään ja vieretysten vuokaan. Ripottele päälle paprikat ja pepperonit sekä sipulit. Paista uunissa 10 minuuttia.

3. Nosta uunin lämpötila maksimiin ja lisää juusto. Paista 3 minuuttia tai kunnes juusto on ruskistunut. Viimeistele korianterin lehdillä.

Talven rakkain juhla ansaitsee arvoisensa herkut. 

Alkuun: brie-salaatti, perunarieskat, punajuurikeitto & makeansuolaiset joulutähdet

Granaattiomenalla raikastettu brie-salaatti

4 annosta

Valmistusaika 30 min

250 g viinirypäleitä

½ rkl öljyä

¼ tl suolaa

100 g lehtikaalia

1 ruukku rapeaa salaattia

200 g brie-valkohomejuustoa

1 dl kuorellisia manteleita

½ ruukkua tuoretta minttua

Kastike

1 granaattiomena

½ dl omenaviinietikkaa

½ dl oliiviöljyä

2 tl hunajaa

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Huuhtele viinirypäleet ja kuivaa niitä. Nostele viinirypäleet rankoineen uunipellille tai -vuokaan. Hiero pintaan oliiviöljyä ja ripottele suolaa. Paahda 10-15 minuuttia, kunnes rypäleet ovat vähän rypistyneet.

2. Valmista kastike. Irrota granaattiomenasta siemenet kulhoon. Murskaa niitä muusinuijalla niin, että mehu irtoaa. Siivilöi mehu pienempään kulhoon. Sekoita joukkoon loput ainekset.

3. Huuhtele ja kuivaa lehtikaali ja salaatinlehdet. Revi suupaloiksi. Älä käytä lehtikaalista rankaa. Rouhi mantelit veitsellä. Siivuta brie. Irrota mintunlehdet rangoista.

4. Kokoa tarjoiluastiaan salaattien lehdet. Kaada noin puolet kastikkeesta joukkoon ja sekoittele hyvin. Aseta muut salaattiainekset salaattipedille ja viimeistele lusikoimalla kastiketta juustosiivuille.

Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Juhlava perunarieska

12 annosta

Valmistusaika 30 min + paisto 30 min

5 dl perunamuusia

4 dl maustamatonta jugurttia

2 dl vettä

2 munaa

2 dl kaurajauhoja

4 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

25 g voita

Täyte

½ kurkku

4 tillin oksaa

2 rkl vettä

2 rkl väkiviinaetikkaa

1 rkl sokeria

2 prk smetanaa

1 punasipuli

100 g kirjolohenmätiä

150 g graavilohta

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Riko kulhoon munat. Sekoita. Mittaa joukkoon perunamuusi, jugurtti ja vesi. Sekoita. Lisää jauhot ja suola vähän kerrallaan.

2. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja voitele leivinpaperi ronskisti voilla. Nosta pelti uuniin ja anna voin sulaa. Kun voin kupliminen loppuu nosta pelti uunista ja kaada taikina pellille. Paista 30 minuuttia.

3. Siivuta kurkku ohuiksi siivuiksi juustohöylällä. Hienonna tilli. Mittaa tiiviiskantiseen pakasterasiaan vesi, etikka ja sokeri. Lisää kurkut ja tilli. Ravista rasiaa voimakkaasti.

4. Hienonna sipuli. Levitä jäähtyneelle rieskalle smetana. Nostele päälle tasaisesti kaikkia täytteitä. Kurkuista voi siivilöidä turhan nesteen pois.

Makeansuolaiset joulutähdet

15 torttua

Valmistusaika 15 min + paisto 15 min

5 joulutorttutaikinalevyä

5 rkl pähkinärouhetta

1 muna

250 g viikunahilloa

150 g sinihomejuustoa

tuoretta timjamia

1. Anna levyjen sulaa huoneenlämmössä. Ripottele sulaneiden levyjen päälle ruokalusikallinen pähkinärouhetta. Kauli levyjä pidemmäksi niin, että pähkinät uppoavat taikinaan ja levyt venyvät noin kolmanneksen.

2. Leikkaa levyt kolmeen osaan neliöiksi. Tee neliöiden kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa. Nosta joka toinen kulma keskelle torttua. Paina kulmat hyvin kiinni keskelle. Riko muna lasiin ja sekoita hyvin. Voitele tortut. Paista 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia joko yhdessä tai kahdessa erässä.

3. Murustele juusto paloiksi. Lusikoi viikunahilloa tähtien keskelle. Nostele päälle juustoa ja koristele timjamin lehdillä.

Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.
Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.

Paahdettu punajuurikeitto

6 annosta

Valmistusaika 30 min + paahto 45 min

5 punajuurta

2 sipulia

5 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

3 hapokasta omenaa

3 dl valkoviiniä

1 tl suolaa

vettä

kardemummakerma

2 dl kuohukermaa

1 tl kardemummaa

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese punajuuret ja leikkaa kanta pois. Puolita. Kuori sipulit ja valkosipulit. Puolita sipulit. Nosta vihannekset pellille, sivele päälle öljyä ja ripota suolaa. Paahda uunissa 30 minuuttia.

2. Kuori omenat. Poista siemenkota ja puolita. Lisää pellille ja jatka paahtamista vielä 15 minuuttia. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, mausta kardemummalla ja nosta jääkaappiin.

3. Siirrä kasvikset kattilaan. Lisää viini ja suola sekä vettä sen verran, että vihannekset peittyvät. Anna kiehahtaa. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää vettä tarvittaessa. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita puolet kermavaahdosta keittoon. Jätä loput tarjoiluun.

Pääruoka: karitsan paahtopaisti & parmesaaniperunat

Karpaloinen karitsan paahtopaisti

4 annosta

Valmistusaika 1 t

4 karitsan paahtopaistia (noin 600 g)

1 tl suolaa

1 appelsiini

200 g pakastekarpaloita

2 dl punaviiniä

2 dl muscovado-sokeria

2 kanelitankoa

4 neilikkaa

Koristeluun

kuivattuja karpaloita

tuoretta timjamia

1. Nosta lihat huoneen lämpöön ja suolaa. Pese appelsiini huolellisesti. Leikkaa se siivuiksi. Kokoa kattilaan karpalot, appelsiini, punaviini, sokeri sekä mausteet. Kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia eli kunnes neste alkaa muuttua hillomaiseksi. Siivilöi seos.

2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Sivele pullasudilla karpalokastiketta lihojen pintaan. Nosta uuniin 15 minuutiksi. Ota ulos uunista ja sivele toinen kerros kastiketta.

3. Kuumenna öljy ja voi. Ruskista lihoja pari minuuttia kummaltakin puolelta. Nosta ne leikkuulaudalle 10 minuutiksi. Siivuta ja koristele kuivatuilla karpaloilla sekä timjamilla.

Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.
Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.

Parmesaaniperunat

4 annosta

Valmistusaika 15 min + paisto 1 t

75 g voita

8 jauhoista perunaa

2 rosmariininoksaa

½ ruukkua lehtipersiljaa

1 dl parmesaaniraastetta

1 tl suolaa

1. Kuutioi voi uunivuokaan lämpenemään. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese perunat huolellisesti. Irrota yrtit varsistaan ja hienonna ne.

2. Sekoita käsin voi, yrtit, parmesaani ja suola. Lisää vuokaan perunat ja hiero seos niiden pintaan. Pistä haarukalla perunoihin muutama reikä. Paahda tunti uunissa. Lisää voita tai öljyä pintaan, jos ne tuntuvat kuivilta.

Jälkiruoka:

Tuplasuklaakakku

10 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 40 min

275 g voita

200 g tummaa suklaata

½ dl portviiniä

5 dl ruokosokeria

5 munaa

5 ½ dl jauhoja

1 dl kaakaojauhetta

1 ½ tl leivinjauhetta

Kostutukseen

1 appelsiini

Täyte

225 g voita

2 dl tomusokeria

200 g tuorejuustoa

3 rkl portviiniä

½ dl kaakaojauhetta

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Kuutioi voi ja pilko suklaa mikron kestävään kulhoon. Sulata mikrossa lyhyissä pätkissä. Lisää portviini seokseen. Sekoita kuivat aineet yhteen kulhossa.

2. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella noin 5 minuuttia kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vuorotellen suklaaseosta ja kuivia aineita. Sekoittele varovasti.

3 .Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alaosassa noin 40 minuuttia ja testaa, ettei puutikkuun tartu enää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä.

4. Nosta voi lämpenemään ja kuutioi se. Purista appelsiinista mehu. Leikkaa kakku kahdeksi tai kolmeksi levyksi. Sivele mehu pullasudilla pohjien päälle.

5. Vatkaa voikuutiot sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja jatka vaahdottamista. Lisää tuorejuusto, portviini ja kaakaojauhe ja sekoita kaikki sähkövatkaimella.

6. Nosta pohja tarjoiluastialle. Sivele täytettä väliin ja nosta toinen pohja sen päälle. Sivele taas täytettä ja nosta päällimmäinen kerros. Levitä sen päälle loput täytteestä. Koristele marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.
Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.