Hyviskulhollinen syntyy ahven-cevichestä, kasviksista ja ateriajyvistä.

Jos ruuan hiilijalanjälki mietityttää, lautaselle kannattaa valita suomalaista luonnonkalaa. Vaikka ahventa, joka on senkin takia hyvä valinta, että se on Suomen yleisin kalalaji.

Kansalliskalamme ahven on petokala, joka viihtyy sekä sisävesissä että meren rannikolla. Ne voivat kasvaa hyvin isoiksikin, jopa yli kahden kilon kokoisiksi, mutta pienet ahvenet ovat tutumpi näky.

Entäs ne suositukset?

Kun puhutaan kalojen elohopeapitoisuuksista, puhutaan usein nimenomaan hauesta. Ruokaviraston suositusten mukaan lasten, nuorten ja hedelmällisessä iässä olevien ei pitäisi syödä haukea enempää kuin 1–2 kertaa kuussa, ja raskaana olevien ei pitäisi syödä sitä lainkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos lautasella on sisävesien kalaa päivittäin, hauen lisäksi suositellaan vähentämään myös muiden elohopeaa keräävien petokalojen, kuten mateen ja kuhan, käyttöä. Sekä sisävesissä elelevien isokokoisten ahventen: ne ovat iäkkäitä ja ehtineet kerätä vierasaineita kauemmin kuin pikkusintit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomessa on kuitenkin runsaasti sellaisia luonnonkaloja, joiden syöntiä voi turvallisesti lisätä, mikä käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta. Näihin kaloihin kuuluu esimerkiksi merialueiden ahven.

Kulhollinen terveellisyyttä

Suositukset on hyvä muistaa. Mutta niin on sekin, että kala on ravintoarvojensa puolesta loistava vaihtoehto lautaselle, sillä sisältää hyödyllisiä rasvahappoja, vitamiineja, kivennäisaineita ja paljon proteiinia. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan mukaan kalaa olisi hyvä syödä ainakin kaksi kertaa viikossa.

Yksi herkullinen tapa lisätä kalaa lautaselle on tehdä raikas ahven-ceviche, joka kasataan kauniisti kulhoon pikamarinadissa pehmentyneen lehtikaalin, porkkanasuikaleiden, herneiden, kevätsipulisilpun ja ateriajyvien kanssa. Käytä loisvaaran vuoksi pakastettua ahventa.

Ahvenkulho

4 annosta

20 min + kylmässä 30 min

400 g pakastettuja ahvenfileitä

1 punainen chili hienonnettuna

½ ruukku lehtipersiljaa

1 limetin mehu

½ tl suolaa

Lisäksi

100 g lehtikaalia

1 limetin mehu

2 rkl öljyä

½ tl suolaa

1 tl sokeria

¼ tl mustapippuria

2 kevätsipulia

2 porkkanaa

2 dl ateriajyviä (Myllärin)

1½ dl pakasteherneitä sulatettuna

  1. Sulata kalat.
  2. Poista ahvenfileistä ruodot ja leikkaa fileet pieniksi kuutioiksi kulhoon. Hienonna chili ja persilja ja lisää kulhoon. Purista joukkoon limetin mehu ja mausta lopuksi ceviche suolalla. Anna tekeytyä jääkaapissa puolisen tuntia.
  3. Poista lehtikaalista kova keskiruoti ja leikkaa kaali suikaleiksi. Sekoita kaalin joukkoon limetin mehu, öljy, suola sokeri ja mustapippuri. Anna marinoitua ateriajyvien kypsymisen ajan.
  4. Hienonna kevätsipuli. Vedä porkkanasta kuorimaveitsellä ohuita, pitkiä lastuja.
  5. Keitä ateriajyvät kypsiksi suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta jyvät huolellisesti ja sekoita joukkoon lehtikaali marinadeineen. Lusikoi kulhojen pohjalle jyvä-lehtikaaliseosta ja asettele pinnalle cevicheä, herneitä, porkkanalastuja ja kevätsipulia.

Resepti: Raisa Laine, Me Naiset.

Juttua korjattu 16.5. klo 9.20: Jutussa ei mainittu aiemmin, että cevichessä pitää käyttää pakastettua ahventa loisvaaran vuoksi. Tieto lisättiin artikkeliin sekä reseptiin.

Vierailija

En kyllä syö enää ahventa.,eikö tyhmempää ilmasto huuhaata enää keksitä??? Ruotsin laivat / lentokoneet stoppiin heti, jos saasteista huolissaan ollaan. Tämä ilmasto skeida on huippu tekosyy tyhjentää suomalaisten tilit

Sisältö jatkuu mainoksen alla