Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

Muodikkaasti savulta maistuva tofu täyttää korealaiset tacot.

1. Tee ensin kastike. Kuori valkosipulit ja  ­pyöräytä kaikki ainekset sauvasekoittajalla tai tehosekoittimessa tasaiseksi ­kastikkeeksi.

2. Leikkaa kiinankaali suikaleiksi ja ­tomaatit kuutioiksi. Hienonna kevät­sipulinvarret, huuhdo idut ja sekoita ne kaalin ja tomaattien­ kanssa yhteen. Leikkaa limetit lohkoiksi. Hienonna korianteri.­ Jätä ainekset odottamaan tofun paistamisen ajaksi.

3. Leikkaa tofu kuutioiksi. Painele kuutioita talouspaperiin, jotta ne ovat kuivia pannulle mennessään. Kuumenna ­pannulla runsaasti öljyä ja paista kuutiot siinä rapeiksi. Siirrä kuutiot talouspaperin päälle valumaan.

4. Lämmitä taco-kuoret pakkauksen ohjeen mukaan. Lusikoi tacoihin tofukuutioita ja kiinankaalitäytettä. Lisää mausteeksi ­korianteria, sipulirouhetta ja seesamikastiketta. Lusikoi päälle vielä nokare majoneesia ja purista tacojen mausteeksi mehua limetin­lohkoista. Voit ripotella koristeeksi seesaminsiemeniä.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 40 minuuttia

Resepti

kiinankaalia
2
kpl
tomaattia
2
kpl
kevätsipulinvartta
2
dl
mungpavun ituja
2
kpl
limettiä
ruukkua korianteria
300
g
savutofua
öljyä paistamiseen
12
kpl
taco-kuoria
4
rkl
sipulirouhetta
majoneesia
(seesaminsiemeniä)

Seesamikastike:

4
kpl
valkosipulinkynttä
soijakastiketta (vähäsuolaista)
vaaleaa siirappia
tummaa seesamiöljyä
2
tl
valkoviinietikkaa
1
tl
sriracha-kastiketta
Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.