Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

Muodikkaasti savulta maistuva tofu täyttää korealaiset tacot.

1. Tee ensin kastike. Kuori valkosipulit ja  ­pyöräytä kaikki ainekset sauvasekoittajalla tai tehosekoittimessa tasaiseksi ­kastikkeeksi.

2. Leikkaa kiinankaali suikaleiksi ja ­tomaatit kuutioiksi. Hienonna kevät­sipulinvarret, huuhdo idut ja sekoita ne kaalin ja tomaattien­ kanssa yhteen. Leikkaa limetit lohkoiksi. Hienonna korianteri.­ Jätä ainekset odottamaan tofun paistamisen ajaksi.

3. Leikkaa tofu kuutioiksi. Painele kuutioita talouspaperiin, jotta ne ovat kuivia pannulle mennessään. Kuumenna ­pannulla runsaasti öljyä ja paista kuutiot siinä rapeiksi. Siirrä kuutiot talouspaperin päälle valumaan.

4. Lämmitä taco-kuoret pakkauksen ohjeen mukaan. Lusikoi tacoihin tofukuutioita ja kiinankaalitäytettä. Lisää mausteeksi ­korianteria, sipulirouhetta ja seesamikastiketta. Lusikoi päälle vielä nokare majoneesia ja purista tacojen mausteeksi mehua limetin­lohkoista. Voit ripotella koristeeksi seesaminsiemeniä.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 40 minuuttia

Resepti

kiinankaalia
2
kpl
tomaattia
2
kpl
kevätsipulinvartta
2
dl
mungpavun ituja
2
kpl
limettiä
ruukkua korianteria
300
g
savutofua
öljyä paistamiseen
12
kpl
taco-kuoria
4
rkl
sipulirouhetta
majoneesia
(seesaminsiemeniä)

Seesamikastike:

4
kpl
valkosipulinkynttä
soijakastiketta (vähäsuolaista)
vaaleaa siirappia
tummaa seesamiöljyä
2
tl
valkoviinietikkaa
1
tl
sriracha-kastiketta

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.