Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

Pehmeäksi kypsyneet possu­kuutiot täyttävät korealais­burgerin.

1. Leikkaa liha parin sentin kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.

2. Kuumenna seesamiöljy paistokasarissa ja lisää kaikki lihatäytteen ainekset paistumaan. Paista niitä välillä sekoitellen noin 20 minuuttia tai kunnes neste on haihtunut.

3. Tee kastike. Mausta majoneesi­ inkiväärillä sekä sriracha- ja soijakastikkeella. Lisää limetin mehu.

4. Irrota sienistä jalat. Paista tai grillaa herkkusienten lakit kypsiksi. Lämmitä sämpylät pannulla leikkaus­pinta alaspäin. Voitele sämpylät kastikkeella ja täytä lihaseoksella, sienillä, salaatinlehdillä sekä tomaatti- ja maustekurkkuviipaleilla. Tarjoa heti.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 40 minuuttia­

Lihatäyte

600
g
porsaan kassleria
1
kpl
sipuli
3
kpl
valkosipulinkynttä
1
rkl
seesamiöljyä
2
rkl
punaista chili­tahnaa (esim. Spice up)
2
rkl
fariinisokeria
2
rkl
soijakastiketta
mustapippuria

Kastike

1
dl
majoneesia
1
tl
tuoretta inkivääriä raasteena
2
tl
sriracha-kastiketta
soijakastiketta
limetin mehua

Lisäksi

4
kpl
isoa herkkusientä
4
kpl
hampurilaissämpylää
salaatinlehtiä
tomaattiviipaleita
maustekurkkua viipaleina

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.