Suolavedessä lionnut lohi on lämmittämättä valmista syötävää.

1. Valmista suolaliemi kiehauttamalla vesi, suola ja sokeri. Jäähdytä liemi.

2. Kaada jäähtynyt liemi astiaan ja pane kala liemeen nahkapuoli ylöspäin. Aseta paino, esimerkiksi lautanen, kalan päälle. Kalan pitää peittyä suolaveteen. Nosta astia jääkaappiin 4–6 päiväksi. Leikkaa lohi tarjolle vajaan sentin paksuisina viipaleina.

3. Tee perunalisuke. Leikkaa perunat parin sentin kuutioiksi. Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Lisää­ maito pienissä erissä, vatkaa välillä. Keitä kastiketta 5 minuuttia. Lisää perunat varovasti ja anna niiden lämmetä. Mausta suolalla ja pippurilla. Hienonna tilli ja lisää se perunaseokseen.

4. Sekoita kastikkeen ainekset­ yhteen. Tarjoa lohipalat­ tilliperunoiden ja sinappikastikkeen­ kanssa.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 20 minuuttia + jäähtymis- ja maustumisaika 4-6 päivää

Resepti

1/2-1 kg ruodotonta lohifileetä

liemi:

1
l
vettä
merisuolaa
2
rkl
sokeria

tilliperunat:

4-5 keskikokoista keitettyä perunaa
1
rkl
voita
2
rkl
jauhoja
5
dl
maitoa
suolaa
mustapippuria
1
dl
tilliä

kastike:

majoneesia
1
dl
ranskankermaa
1
rkl
dijonsinappia
Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.