Savukalaa uudella tavalla ja raparperisoppaa, kyllä maistuu.

Vihreä kotijuusto

Valmistusaika: 20 minuuttia + valumisaika

2 l maitoa

7 dl piimää

2 munaa

1 tl suolaa

(50 g voita)

2–4 valkosipulinkynttä

yhteensä 1 dl hienonnettua

persiljaa, rakuunaa, ruohosipulia

Kuumenna maito kattilassa lähes kiehumispisteeseen.

Ota kattila liedeltä.

Sekoita piimä ja munat keskenään ja

lisää seos kuuman maidon joukkoon.

Seos juoksettuu heti. Kokoa juustomassa

sideharsolla tai suodatinpaperilla

vuorattuun juustomuottiin, suodattimeen

tai siivilään. Sekoita lämpimään

massaan suola, (pehmeä voi),

murskatut valkosipulinkynnet ja

maustevihannekset. Peitä juusto sideharsolla

ja pane päälle kevyt paino.

Näin liika neste valuu pois ja juusto

tiivistyy. Juusto on valmista tarjottavaksi

seuraavana päivänä. Parasta se

on ruisleivän tai hapankorppujen sekä

tuoreiden kasvisten kanssa.

Aurinkotomaatti-mozzarellasalaatti

Valmistusaika: viisi minuuttia

2 tlk mozzarellapalloja

20 aurinkokuivattua tomaattia

tuoretta basilikaa

1/2 dl tomaattitölkin öljyä

Sekoita keskenään mozzarellapallot,

aurinkotomaatit ja silputtu basilika.

Kaada öljy salaatin joukkoon. Anna

maustua viileässä tunnin verran.

Tarjoa alkuruokana tai pääruoan lisäkkeenä.

Genovalainen savulohi

Valmistusaika: 30 minuuttia

6 savustettua lohiperhosta tai 1 1/2 kg savustettua kirjolohta

pestovoi:

75 g voita

1/2 dl silputtua basilikaa

1 rkl pinjansiemeniä

1/2 dl parmesaaniraastetta

1 valkosipulinkynsi

Kääri lohiperhoset tai kokonainen lohi

alumiinifolioon ja kuumenna vartin

verran 200-asteisessa uunissa tai

grillissä. Poista kalasta nahka.

Sulata voi ja sekoita siihen silputtu

basilika, pinjansiemenet, juustoraaste

ja murskattu valkosipuli. Kaada

voisula lohen päälle. Tarjoa lohen

kanssa uusia perunoita ja kesäistä

salaattia.

Yrttitarhurin perunat

Valmistusaika: 30 minuuttia

kilo uusia perunoita

50 g voita

3 rkl silputtua persiljaa

3 rkl silputtua tilliä

3 rkl silputtua ruohosipulia

1 rkl silputtua tuoretta timjamia

1 rkl silputtua tuoretta rakuunaa

Keitä perunat ja lohko ne. Sulata voi

ja sekoita siihen silputut mausteyrtit.

Kaada seos kuumille perunoille ja sekoita

varovasti. Tarjoa heti.

Sitruunakalkkuna ja pinaattihöystö

Valmistusaika: 20 minuuttia + maustumisaika

4 maustamatonta kalkkunan sisäfileetä

2 sitruunaa

1/2 dl oliiviöljyä

rouhittua mustapippuria

jauhettua muskottipähkinää

suolaa

pinaattihöystö:

500 g tuoreita pinaatinlehtiä

1–2 uutta sipulia

tilkka valkoviinietikkaa

2 rkl chilillä ja paprikalla maustettua

ranskankermaa

2–3 rkl tuoretta korianteria

suolaa

rouhittua mustapippuria

Laita kalkkunan rintafileet muovipussiin.

Halkaise sitruunat ja purista

mehut puolikkaista. Sekoita öljy ja

mausteet mehuun ja kaada liemi

pussiin. Sulje pussi ja pusertele

sitä käsin niin, että liemi ympäröi

fileet. Anna maustua viileässä

vähintään 1–2 tuntia.

Huuhtele pinaatinlehdet juoksevalla

kylmällä vedellä. Silppua sipulit.

Kuullota sipulit tilkassa öljyä ja lisää

pannulle kosteat pinaatinlehdet.

Kypsennä pari minuuttia. Kaada pannulle

tilkka etikkaa ja anna sen haihtua.

Lisää ranskankerma, mausteet

ja silputtu korianteri.

Valuta liemi pois kalkkunafileistä.

Grillaa fileet ja mausta kypsänä suolalla.

Tarjoa pinaattihöystön kera.

Hunajaiset välikyljykset

Valmistusaika: 20 minuuttia + maustumisaika

4 naudan välikyljystä

marinadi:

1/2 dl öljyä

1/2 dl hunajaa

2 tl suolaa

1 tl pippuriseosta

1 murskattu laakerinlehti

2 murskattua valkosipulinkynttä

1 rkl hienonnettua rosmariinia

Sekoita marinadin ainekset. Nuiji pihvit

kevyesti nyrkillä. Kuivaa pihvien

pinta ja sivele ne molemmin puolin

kastikkeella. Anna maustua viileässä

4–8 tuntia.

Grillaa pihvejä välillä käännellen

15–20 minuuttia. Pihvin paksuus ja

haluamasi kypsyysaste ratkaisevat

kypsennysajan pituuden. Tarjoa

grillatun välikyljyksen kanssa Provencen

tomaatteja. 

Provencen tomaatit

Valmistusaika: 15 minuuttia

1 tomaatti/ruokailija

suolaa

mustapippuria

valkosipulinkynsiä

tuoretta timjamia

parmesaaniraastetta

oliiviöljyä

Halkaise tomaatit ja ripottele niiden

pinnalle suolaa sekä rouhittua mustapippuria.

Purista valkosipulinkynnet

ja pane jokaiselle puolikkaalle

valkosipulimurskaa. Mausta tomaatit

silputulla timjamilla ja tiputtele pinnalle

vielä parmesaaniraastetta.

Grillaa tomaatteja uunissa grillivastuksen

alla noin viisi minuuttia.

Kesäillan salaatti

Valmistusaika: 10 minuuttia

1–2 kerää lehtisalaattia

nippu retiisejä

2–3 vartta lehtiselleriä

1 kurkku

2–3 sipulia varsineen

kastike:

punainen salaattikastike

Revi huuhdottu salaatti ja viipaloi retiisit,

lehtisellerinvarret sekä sipulit.

Kuutioi kurkku. Sekoita ainekset salaatiksi.

Sekoita kastike salaattiin tai

tarjoa se erikseen.

Punainen salaattikastike

Valmistusaika: 10 minuuttia

1 1/2 dl ketsuppia

1 1/2 dl punaviinietikkaa

1/2 dl sokeria

1 rkl sinappia

1 tl suolaa

1 rkl soijakastiketta

3 valkosipulinkynttä

3 dl öljyä

Mittaa muut ainekset kulhoon paitsi

öljy. Lisää öljy kastikkeeseen vähitellen

koko ajan hyvin vatkaten. Kastike

säilyy hyvin, ja voit käyttää sitä myös

grillikastikkeena.

Vaniljainen raparperikeitto

Valmistusaika: 20 minuuttia + jäähtymisaika

6–7 raparperitankoa

sokeriliemi:

1 l vettä

3–3 1/2 dl sokeria

1 vaniljatanko

lisäksi:

(metsä)mansikkajäätelöä

Valmista sokerisiirappi lisäämällä

kiehuvaan veteen kidesokeria. Kuumenna

liuosta niin kauan, että kaikki

sokeri on sulanut. Halkaise vaniljatanko

ja raaputa sisus sokeriliemen

joukkoon.

Kuori raparperit ja jaa ne noin viiden

sentin mittaisiksi pätkiksi. Pane tangot

kuumaan sokerisiirappiin ja anna

niiden pehmetä sokeriliemessä.

Jäähdytä keitto.

Tarjoa raparperikeitto mansikkajäätelön

tai -sorbetin kera.

Juhannusunelma

15–20 annosta 

Valmistusaika: 30 minuuttia + hyytymisaika

4 munaa

1 1/2 dl sokeria

5 dl kuohukermaa

10 liivatelehteä

1 dl mantelilikööriä tai punssia

lisäksi:

1 l tuoreita luumuja tai

aprikooseja

sokeriliemi:

5 dl vettä

5 dl sokeria

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja

vaahdota kerma. Liuota kylmässä vedessä

pehmitetyt liivatteet vesitilkkaan.

Yhdistä vaahdot, mausta alkoholilla

ja lisää lopuksi liivateseos huolellisesti

sekoittaen massaan. Kaada

seos kylmällä vedellä huuhdeltuun irtopohjavuokaan

ja hyydytä viileässä mieluummin seuraavaan päivään.

Sulata sokeri kiehuvaan veteen ja keitä

lientä 15 minuuttia. Halkaise luumut

tai aprikoosit, poista kivet ja pane hedelmät

kuumaan sokerisiirappiin. Anna

maustua seuraavaan päivään.

Kasta vuoka ennen kakun irrottamista

hetkeksi kuumaan veteen. Koristele

hyytelö sokeriliemessä marinoituneilla

hedelmillä.

Lyö ruokaseurasi ällikällä ja kruunaa ateria jälkiruualla, jollaisen voisi valmistaa trendiravintolan huippukokkikin.

Ruskistettu voi on ollut kokkien salainen ase jo jonkin aikaa. Ruskistamalla voihin saa vastustamattoman ihanan, pähkinäisen maun.

Porvoon jäätelötehdas maustoi ruskistetulla voilla jäätelönsä, ja huippukokki Jouni Toivanen lorauttaa sitä mokkapaloihin.

Lakumutakakku ruskistetusta voista

10 annosta

40 min

200 g tummaa suklaata

200 g voita

4 huoneenlämpöistä munaa

2 dl sokeria

2 ½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 ½ rkl lakritsijuurijauhetta

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Sulata suklaa miedolla lämmöllä, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

3. Sulata voi kattilassa tai pannulla. Kuumenna sekoitellen noin viiden minuutin ajan, kunnes voi vaahtoaa, muuttuu ruskeaksi ja tuoksuu pähkinäiselle. Varo, ettei se pala. Siirrä sivuun ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

4. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

5. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja lakritsijuurijauhe. Sekoita muna-sokeri-vaahto, voi ja suklaa varovasti käännellen. Siivilöi joukkoon kuivat aineet.

6. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Kakku saa jäädä kosteaksi. Tarjoa kermavaahdon tai jäätelön kera.

 

Matcha-kookosjäde

12 annosta

15 min

1 prk kondensoitua maitoa

3 dl kuohukermaa

1 1/2 rkl matcha-jauhetta

½ vaniljatanko

2 dl kookoskermaa, jossa on rasvaa 24 %

½ sitruunan mehu

Päälle

Kookoslastuja/-hiutaleita

1. Viilennä kondensoitu maito, kuohukerma ja kookoskerma jääkaapissa. Vatkaa kondensoitu maito, kuohukerma ja matcha-jauhe keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Tämä vie noin viisi minuuttia. Matcha liukenee joukkoon pikkuhiljaa.

2. Halkaise vaniljatanko ja kaavi puolikkaan siemenet joukkoon.

3. Valuta kookoskermasta neste pois ja vatkaa jäljelle jäävä tiivis osa kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele muuhun massaan. Purista joukkoon sitruunan mehu. Sekoita varovasti.

4. Pakasta noin neljän tunnin ajan. Massaa ei tarvitse sekoittaa välillä.

5. Koristele kookoslastuilla tai hiutaleilla.

Suomalaiset ovat aina rakastaneet jäätelöä, joten jäätelöinnostus on meille erityisen tervetullut trendi. Muutamassa vuodessa on syntynyt monia uusia, pieniä artesaanijäätelömerkkejä. Huippuravintoloiden jäätelöissä maistuvat villit yhdistelmät kuten vaikkapa suola ja pippuri. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Suomalaiset ovat aina rakastaneet jäätelöä, joten jäätelöinnostus on meille erityisen tervetullut trendi. Muutamassa vuodessa on syntynyt monia uusia, pieniä artesaanijäätelömerkkejä. Huippuravintoloiden jäätelöissä maistuvat villit yhdistelmät kuten vaikkapa suola ja pippuri. Kuva: Tuomas Kolehmainen

 

Mustaherukka-seljankukkamalja

6 annosta

25 min+hyytyminen

4 dl mustaherukoita

2 dl vispautuvaa soijapohjaista valmistetta (Alpro)

2 dl maustamatonta soijajugurttia (tai soijarahkaa)

1 tl vaniljasokeria

½ dl sokeria

4 rkl seljankukkamehutiivistettä

1 rkl sitruunamehua

½ dl vaahterasiirappia

1 ps vegegeliä eli vegaanista liivatetta (Dr. Oetker)

Päälle

3 dl mustaherukoita

1 dl seljankukkamehutiivistettä

1 ps vegegeliä

1. Mittaa mustaherukat kuuden korkean lasin pohjalle. Vatkaa soijavalmiste vaahdoksi. Sekoita jugurttiin, mausta sokereilla.

2. Mittaa kattilaan mehutiiviste, sitruunamehu ja vaahterasiirappi. Kiehauta ja sekoita vegegel joukkoon. Hämmennä, kunnes neste muuttuu jälleen kirkkaaksi. Anna hieman jäähtyä ja sekoita jugurttitäytteen joukkoon. Kaada laseihin marjojen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin kaksi tuntia.

3. Soseuta mustaherukat sauvasekoittimella. Kiehauta mehutiiviste kattilassa ja sekoita vegegel joukkoon. Hämmennä, kunnes neste muuttuu jälleen kirkkaaksi. Anna hieman jäähtyä ja sekoita marjasoseen joukkoon.

4. Lusikoi sose laseihin. Anna hyytyä toiset kaksi tuntia ennen tarjoamista. Koristele syötävillä kukilla.

Koristele annos syötävillä ja olet trendien aallonharjalla. Kukkatrendi on villinnyt myös ravintolat. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Koristele annos syötävillä ja olet trendien aallonharjalla. Kukkatrendi on villinnyt myös ravintolat. Kuva: Tuomas Kolehmainen

 

Palsternakka-omenahyve

6 annosta

45 min

200 g palsternakkaa

300 g omenaa

1 rkl sitruunamehua

1 tl kanelia

Muruseos

1 dl kaurahiutaleita

½ dl mantelirouhetta

1 rkl ruokosokeria

2 rkl voita

1 tl kanelia

Lisäksi

2 dl sokeria

1. Kuori palsternakka ja leikkaa siitä hyvin ohuita lastuja mandoliinilla. Kuori ja lohko omenat. Nosta palsternakkalastut ja omenalohkot kulhoon ja purista sitruunamehua päälle. Kääntele kaneli joukkoon.

2. Valmista muruseos. Paahda kaurahiutaleita ja mantelirouhetta kuivassa, kuumassa pannussa viisi minuuttia. Lisää sokeri, voi ja kaneli ja pyöräytä, kunnes voi sulaa. Kääntele muutaman minuutin ajan. Siirrä sivuun.

3. Mittaa sokeri paistinpannulle ja anna sen hieman sulaa. Kumoa omena- ja palsternakkalastut pannulle ja pyörittele kovalla lämmöllä noin viisi minuuttia, kunnes lastut pehmenevät ja neste haihtuu.

4. Tarjoa muruseoksen ja vaniljakastikkeen kanssa.

Juureksien paikka ei ole enää vain sosekeitoissa vaan ne sopivat myös jälkiruokiin. Kasvisten monipuolinen käyttö on nyt huippuravintoloiden, kuten helsinkiläisten Grönin, Oran ja Askin, ylpeys. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Juureksien paikka ei ole enää vain sosekeitoissa vaan ne sopivat myös jälkiruokiin. Kasvisten monipuolinen käyttö on nyt huippuravintoloiden, kuten helsinkiläisten Grönin, Oran ja Askin, ylpeys. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Valmistaikinasta pyörätettävä mehukas piirakka valmistuu myös säilötyistä sienistä. 

Jee, sienisyksy tuli sittenkin!

Jos et kuitenkaan jaksa lähteä sieneen, tai joku ehti jo tyhjentää vakiapajasi, piiraan voi aina valmistaa myös pakastetuista, kuivatuista tai suolaan säilötyistä sienistä. Jälkimmäiset on kuitenkin hyvä huuhdella tai kiehauttaa ennen käyttöä.

 

Suppilovahvero-homejuustopiirakka

8 palaa

90 minuuttia

  • 1 pyöreä pakastepiirakkataikina (esim. Myllyn paras)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • ½ tl kuminan siemeniä

Täyte

  • 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 2+1 rkl ruokaöljyä
  • 2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuminansiemenet ja hienonnettu timjami voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 senttiä leveään piirasvuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla viisi minuuttia. Laita sienet kulhoon ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja fenkolia hetki ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja fenkolit ovat kypsyneet. Anna paistoksen jäähtyä pari minuuttia ja sekoita se sienien joukkoon.

3. Yhdistä kerma ja munat, sekoita tasaiseksi ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

4. Levitä sieni-sipulipaistos esipaistettuun piiraspohjaan ja murenna päälle sinihomejuusto. Kaada joukkoon kerma-munaseos. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.