Savukalaa uudella tavalla ja raparperisoppaa, kyllä maistuu.

Vihreä kotijuusto

Valmistusaika: 20 minuuttia + valumisaika

2 l maitoa

7 dl piimää

2 munaa

1 tl suolaa

(50 g voita)

2–4 valkosipulinkynttä

yhteensä 1 dl hienonnettua

persiljaa, rakuunaa, ruohosipulia

Kuumenna maito kattilassa lähes kiehumispisteeseen.

Ota kattila liedeltä.

Sekoita piimä ja munat keskenään ja

lisää seos kuuman maidon joukkoon.

Seos juoksettuu heti. Kokoa juustomassa

sideharsolla tai suodatinpaperilla

vuorattuun juustomuottiin, suodattimeen

tai siivilään. Sekoita lämpimään

massaan suola, (pehmeä voi),

murskatut valkosipulinkynnet ja

maustevihannekset. Peitä juusto sideharsolla

ja pane päälle kevyt paino.

Näin liika neste valuu pois ja juusto

tiivistyy. Juusto on valmista tarjottavaksi

seuraavana päivänä. Parasta se

on ruisleivän tai hapankorppujen sekä

tuoreiden kasvisten kanssa.

Aurinkotomaatti-mozzarellasalaatti

Valmistusaika: viisi minuuttia

2 tlk mozzarellapalloja

20 aurinkokuivattua tomaattia

tuoretta basilikaa

1/2 dl tomaattitölkin öljyä

Sekoita keskenään mozzarellapallot,

aurinkotomaatit ja silputtu basilika.

Kaada öljy salaatin joukkoon. Anna

maustua viileässä tunnin verran.

Tarjoa alkuruokana tai pääruoan lisäkkeenä.

Genovalainen savulohi

Valmistusaika: 30 minuuttia

6 savustettua lohiperhosta tai 1 1/2 kg savustettua kirjolohta

pestovoi:

75 g voita

1/2 dl silputtua basilikaa

1 rkl pinjansiemeniä

1/2 dl parmesaaniraastetta

1 valkosipulinkynsi

Kääri lohiperhoset tai kokonainen lohi

alumiinifolioon ja kuumenna vartin

verran 200-asteisessa uunissa tai

grillissä. Poista kalasta nahka.

Sulata voi ja sekoita siihen silputtu

basilika, pinjansiemenet, juustoraaste

ja murskattu valkosipuli. Kaada

voisula lohen päälle. Tarjoa lohen

kanssa uusia perunoita ja kesäistä

salaattia.

Yrttitarhurin perunat

Valmistusaika: 30 minuuttia

kilo uusia perunoita

50 g voita

3 rkl silputtua persiljaa

3 rkl silputtua tilliä

3 rkl silputtua ruohosipulia

1 rkl silputtua tuoretta timjamia

1 rkl silputtua tuoretta rakuunaa

Keitä perunat ja lohko ne. Sulata voi

ja sekoita siihen silputut mausteyrtit.

Kaada seos kuumille perunoille ja sekoita

varovasti. Tarjoa heti.

Sitruunakalkkuna ja pinaattihöystö

Valmistusaika: 20 minuuttia + maustumisaika

4 maustamatonta kalkkunan sisäfileetä

2 sitruunaa

1/2 dl oliiviöljyä

rouhittua mustapippuria

jauhettua muskottipähkinää

suolaa

pinaattihöystö:

500 g tuoreita pinaatinlehtiä

1–2 uutta sipulia

tilkka valkoviinietikkaa

2 rkl chilillä ja paprikalla maustettua

ranskankermaa

2–3 rkl tuoretta korianteria

suolaa

rouhittua mustapippuria

Laita kalkkunan rintafileet muovipussiin.

Halkaise sitruunat ja purista

mehut puolikkaista. Sekoita öljy ja

mausteet mehuun ja kaada liemi

pussiin. Sulje pussi ja pusertele

sitä käsin niin, että liemi ympäröi

fileet. Anna maustua viileässä

vähintään 1–2 tuntia.

Huuhtele pinaatinlehdet juoksevalla

kylmällä vedellä. Silppua sipulit.

Kuullota sipulit tilkassa öljyä ja lisää

pannulle kosteat pinaatinlehdet.

Kypsennä pari minuuttia. Kaada pannulle

tilkka etikkaa ja anna sen haihtua.

Lisää ranskankerma, mausteet

ja silputtu korianteri.

Valuta liemi pois kalkkunafileistä.

Grillaa fileet ja mausta kypsänä suolalla.

Tarjoa pinaattihöystön kera.

Hunajaiset välikyljykset

Valmistusaika: 20 minuuttia + maustumisaika

4 naudan välikyljystä

marinadi:

1/2 dl öljyä

1/2 dl hunajaa

2 tl suolaa

1 tl pippuriseosta

1 murskattu laakerinlehti

2 murskattua valkosipulinkynttä

1 rkl hienonnettua rosmariinia

Sekoita marinadin ainekset. Nuiji pihvit

kevyesti nyrkillä. Kuivaa pihvien

pinta ja sivele ne molemmin puolin

kastikkeella. Anna maustua viileässä

4–8 tuntia.

Grillaa pihvejä välillä käännellen

15–20 minuuttia. Pihvin paksuus ja

haluamasi kypsyysaste ratkaisevat

kypsennysajan pituuden. Tarjoa

grillatun välikyljyksen kanssa Provencen

tomaatteja. 

Provencen tomaatit

Valmistusaika: 15 minuuttia

1 tomaatti/ruokailija

suolaa

mustapippuria

valkosipulinkynsiä

tuoretta timjamia

parmesaaniraastetta

oliiviöljyä

Halkaise tomaatit ja ripottele niiden

pinnalle suolaa sekä rouhittua mustapippuria.

Purista valkosipulinkynnet

ja pane jokaiselle puolikkaalle

valkosipulimurskaa. Mausta tomaatit

silputulla timjamilla ja tiputtele pinnalle

vielä parmesaaniraastetta.

Grillaa tomaatteja uunissa grillivastuksen

alla noin viisi minuuttia.

Kesäillan salaatti

Valmistusaika: 10 minuuttia

1–2 kerää lehtisalaattia

nippu retiisejä

2–3 vartta lehtiselleriä

1 kurkku

2–3 sipulia varsineen

kastike:

punainen salaattikastike

Revi huuhdottu salaatti ja viipaloi retiisit,

lehtisellerinvarret sekä sipulit.

Kuutioi kurkku. Sekoita ainekset salaatiksi.

Sekoita kastike salaattiin tai

tarjoa se erikseen.

Punainen salaattikastike

Valmistusaika: 10 minuuttia

1 1/2 dl ketsuppia

1 1/2 dl punaviinietikkaa

1/2 dl sokeria

1 rkl sinappia

1 tl suolaa

1 rkl soijakastiketta

3 valkosipulinkynttä

3 dl öljyä

Mittaa muut ainekset kulhoon paitsi

öljy. Lisää öljy kastikkeeseen vähitellen

koko ajan hyvin vatkaten. Kastike

säilyy hyvin, ja voit käyttää sitä myös

grillikastikkeena.

Vaniljainen raparperikeitto

Valmistusaika: 20 minuuttia + jäähtymisaika

6–7 raparperitankoa

sokeriliemi:

1 l vettä

3–3 1/2 dl sokeria

1 vaniljatanko

lisäksi:

(metsä)mansikkajäätelöä

Valmista sokerisiirappi lisäämällä

kiehuvaan veteen kidesokeria. Kuumenna

liuosta niin kauan, että kaikki

sokeri on sulanut. Halkaise vaniljatanko

ja raaputa sisus sokeriliemen

joukkoon.

Kuori raparperit ja jaa ne noin viiden

sentin mittaisiksi pätkiksi. Pane tangot

kuumaan sokerisiirappiin ja anna

niiden pehmetä sokeriliemessä.

Jäähdytä keitto.

Tarjoa raparperikeitto mansikkajäätelön

tai -sorbetin kera.

Juhannusunelma

15–20 annosta 

Valmistusaika: 30 minuuttia + hyytymisaika

4 munaa

1 1/2 dl sokeria

5 dl kuohukermaa

10 liivatelehteä

1 dl mantelilikööriä tai punssia

lisäksi:

1 l tuoreita luumuja tai

aprikooseja

sokeriliemi:

5 dl vettä

5 dl sokeria

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja

vaahdota kerma. Liuota kylmässä vedessä

pehmitetyt liivatteet vesitilkkaan.

Yhdistä vaahdot, mausta alkoholilla

ja lisää lopuksi liivateseos huolellisesti

sekoittaen massaan. Kaada

seos kylmällä vedellä huuhdeltuun irtopohjavuokaan

ja hyydytä viileässä mieluummin seuraavaan päivään.

Sulata sokeri kiehuvaan veteen ja keitä

lientä 15 minuuttia. Halkaise luumut

tai aprikoosit, poista kivet ja pane hedelmät

kuumaan sokerisiirappiin. Anna

maustua seuraavaan päivään.

Kasta vuoka ennen kakun irrottamista

hetkeksi kuumaan veteen. Koristele

hyytelö sokeriliemessä marinoituneilla

hedelmillä.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.