Kun kokkaa isomman satsin sapuskaa tänään, muina päivinä voi istua suoraan ruokapöytään. Usein ruoka paranee, kun se odottelee yön yli.

Kuvat Pia Inberg

Kauppareissu tai perunateatteri heti työpäivän jälkeen ei aina innosta. Mutta jos jääkaapissa odottaa ruoka valmiina, kotimatka sujuu kevyesti. Jotkut urakoivat pari isoa satsia sunnuntai-iltana ja porskuttavat niillä perjantaihin asti. Toiset kokkaavat seuraavan päivän ruuat iltaisin, kun edellinen ateria on syöty ja verensokeri on taas mukavasti ylhäällä.

Aina kun juuresharjat, leikkuulaudat ja kattilat kaivaa esille, kannattaa ruokaa tehdä reilusti. Lämmitettävää riittää toisellekin kerralle tai vaikka evääksi töihin.

Yleensä kotiruoka säilyy jääkaapissa hyvänä 3–4 päivää. Kaikki ruuat eivät sovi ”massatuotantoon”, mutta ronskit keitot, laatikot ja padat ovat lämmittämisestä vain riemuissaan. Jos ruokaa jää vielä parin syömiskerran jälkeen, loput voi laittaa pakastimeen.

Kreikkalainen perunavuoka

8 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia + 40 minuuttia uunissa

2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
600 g jauhelihaa
2 tl sokeria
½ tl mustapippuria
2 tlk (á 400 g) tomaattimurskaa
1 dl oliiveja (kivettömiä)
1 ruukku tilliä
1 (300 g) kesäkurpitsa
1 vihreä paprika
2 pussia (á 750 g) valkosipuliperunoita (pakaste)
4 dl ruokakermaa
200 g fetaa
3–4 tomaattia

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne öljyssä. Lisää jauheliha ruskistumaan. Lisää sokeri, pippuri ja tomaattimurska. Anna kiehua 5 minuuttia. Leikkaa oliivit viipaleiksi ja lisää ne kastikkeeseen. Hienonna tilli joukkoon.

Leikkaa kesäkurpitsa ja paprika noin puolen sentin viipaleiksi.
Kaada perunat, jauhelihakastike, kesäkurpitsa- ja paprikapalat yhteen isoon tai kahteen pienempään uunivuokaan. Murusta joukkoon feta ja sekoita. Kaada ruokakerma vuokaan. Viipaloi tomaatit ja lado ne päällimmäiseksi. Paista uunissa 45–50
minuuttia.

Vinkki! Jauhelihakastiketta on iso annos, joten voit joutua tekemään sen kahdessa kattilassa.

Makkarapata

8 annosta
Valmistusaika: 35 minuuttia

1,2 kg perunoita
4 sipulia
4 rkl öljyä
15 dl vettä
2 lihaliemikuutiota
8 laakerinlehteä
600 g valkokaalia
600–800 g mausteista makkaraa (esimerkiksi chorizo)
4 omenaa
suolaa, valkopippuria

Kuori ja viipaloi perunat noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kuori ja lohko sipulit. Kuumenna 2 rkl öljyä isossa kattilassa (tai kahdessa noin 3 l kattilassa). Kuullota sipulia pari minuuttia. Lisää perunat, vesi, liemikuutiot ja laakerinlehdet. Keitä kannella peitettynä 10 minuuttia.

Leikkaa kaali paloiksi ja lisää se pataan kiehumaan 10 minuutiksi. Leikkaa makkarat paloiksi ja ruskista ne pannulla.

Poista omenista siemenkota ja leikkaa hedelmät lohkoiksi. Lisää makkarat ja omenat pataan ja keitä pari minuuttia. Lisää ruokaan pippuria ja suolaa makusi mukaan. Ota puolet padasta sivuun seuraavaa päivää varten.

Kukkakaalikeitto

8 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia
4 sipulia
700 g valkokaalia
500 g kukkakaalia
4 porkkanaa
1–2 rkl currytahnaa (mild currypaste)
2 tl juustokuminaa
4 rkl öljyä
16 dl vettä
2 kasvis- tai kanaliemikuutiota
1 prk (400 ml) kookosmaitoa
suolaa ja pippuria
1 ruukku korianteria

Kuori ja viipaloi sipulit. Leikkaa valkokaali suikaleiksi. Irrota kukkakaalista kukinnot ja pilko varsi. Leikkaa porkkanat viipaleiksi.

Kuumenna öljy isossa kattilassa (tai kahdessa pienemmässä). Kuullota sipulia, curryä ja juustokuminaa minuutin ajan.
Lisää kaalit ja porkkanat, kuullota vielä pari minuuttia. Mittaa vesi, liemikuutiot ja kookosmaito kattilaan. Keitä 10 minuuttia.
Mausta keitto makusi mukaan suolalla ja pippurilla (liemikuutioissa on jo suolaa).

Ota puolet keitosta sivuun seuraavaa kertaa varten. Hienonna puolet persiljasta tarjolle laittamasi annoksen koristeeksi.

Syysvokki

8 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

4 dl ohrasuurimoita
2 sipulia
600 g valkokaalia
4 porkkanaa
2 punajuurta
1 (300 g) kesäkurpitsa
3 rkl öljyä
600 g jauhelihaa
4 rkl soijakastiketta
2 rkl viinietikkaa
2 rkl fariinisokeria
suolaa, mustapippuria
8 munaa
½ ruukku persiljaa

Keitä ohra pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi lohkoiksi. Leikkaa kaali suikaleiksi. Kuori ja raasta porkkanat ja punajuuret karkeaksi raasteeksi. Leikkaa kesäkurpitsa 1–2 sentin kuutioiksi.

Kuumenna öljy yhdessä isossa tai kahdessa pienemmässä paistokasarissa. Ruskista jauheliha. Lisää kasvikset ja paista kunnes ne pehmenevät.

Valuta ohra ja lisää se kasariin soijan, viinietikan ja sokerin kanssa. Mausta ruoka makusi mukaan suolalla ja pippurilla.

Paista 4 munaa paistinpannulla pienessä rasvamäärässä. Jaa puolet vokista neljälle lautaselle ja nosta paistetut munat annosten päälle. Hienonna puolet persiljasta koristeeksi. Säästä loput vokista ja munista seuraavaan kertaan.

Vinkki! Kun jätät jauhelihan pois, saat kasvisvokin.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?