Pizzan ja pastavuoan yhdistävä pizzetti on perjantaimättöjen aatelia. Kuvat: Panu Pälviä
Pizzan ja pastavuoan yhdistävä pizzetti on perjantaimättöjen aatelia. Kuvat: Panu Pälviä

Perjantai on herkkupäivä! Mausta ei tarvitse tinkiä, vaikka hoitaisitkin kokkailut minibudjetilla.

SAUNAPORUKALLE: pizzetti (8,50 €)

4 annosta, valmistusaika 30 min + paistoaika 10 min

400 g spagettia

noin 5 dl tomaattikastiketta

150 g juustoraastetta

1 pkt pepperonia

Tomaattikastike

1 valkosipulin kynsi

500 g paseerattua tomaattia

100 g tomaattipyreetä

1 prk (noin 200 g) aurinkokuivattuja tomaatteja

1 tl pizzamaustetta tai muuta yrttimaustetta

1 tl suolaa

1 tl hunajaa tai sokeria

1. Laita pastavesi kiehumaan. Valmista tomaattikastike. Kuori valkosipulin kynsi. Soseuta paseerattu tomaatti, tomaattipyree, aurinkokuivatut tomaatit, valkosipuli, yrttimauste, suola ja sokeri sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.

2. Taita spagetteja kuivana muutamaan osaan, kun panet ne kiehumaan. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Valuta kypsä pasta.

3. Kokoa pizzetti uunivuokaan. Laita pohjalle vähän tomaattikastiketta ja sen päälle puolet pastasta. Levitä pastan päälle puolet jäljellä olevasta kastikkeesta, osa juustosta ja osa pepperoneista. Lisää loput pastat. Peitä pinta tomaattikastikkeella, ripottele juusto ja asettele päälle pepperonit.

4. Paista noin 10 minuuttia niin, että juusto sulaa ja ruskistuu vähän.

Vinkki! Tee pizzetistä oma versiosi muuntelemalla täytteitä. Vaihda pepperoni kinkkuun tai oliiveihin.

 

TYTTÖJENILTAAN: paahdettu chiliporkkanasalaatti broilerilla (9,15 €)

4 annosta, valmistusaika 30 min + paistoaika 20 min

6 porkkanaa

3 punasipulia

2 rkl öljyä

1 tlk kikherneitä

½ dl auringonkukansiemeniä

2 tl chilijauhetta

1 tl suolaa

1 romaine- tai keräsalaatti

puolikas grillattu broileri

1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kuori porkkanat ja leikkaa tikuiksi. Kuori punasipulit ja leikkaa ronskeiksi lohkoiksi. Laita leivinpaperille, pyöräytä öljyssä ja paahda 10 minuuttia. Nosta pelti uunista. Lisää kikherneet, siemenet, chilijauhe ja suola. Pyöräytä lastalla kaikki sekaisin. Paahda vielä 10 minuuttia.

2. Nosta pelti uunista ja jäähdytä paistosta 15 minuuttia. Pese ja kuivaa salaatti, revi se karkeasti ja asettele tarjoilulautaselle. Revi kana pieneen kulhoon.

3. Kokoa salaatinlehtien päälle uunipelliltä jäähtyneet porkkanat, kikherneet ja siemenet. Nostele revitty kana päällimmäiseksi. Viimeistele öljytilkalla.

 

ETKOILLE: bataattifetapiiras karpalosalaatilla (9,80 €)

4 annosta, valmistusaika 25 min + paistoaika 30 min

Pakkasen perukoille hautautuneet torttutaikinalevyt käyvät piirakan pohjaksi.

4 levyä lehtitaikinaa

1 (400 g) pieni bataatti

150 g fetaa

1 prk (150 g) creme fraichea

1 rkl öljyä

Karpalosalaatti

1 rucolaruukku

1 rkl oliiviöljyä

¼ tl suolaa

½ dl kuivattuja karpaloita

1. Ota lehtitaikinalevyt sulamaan. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

2. Kuori bataatti. Leikkaa se ohuiksi siivuiksi veitsellä tai juustohöylällä. Murusta feta kulhoon ja sekoita se mössöksi creme fraichen kanssa.

3. Kauli lehtitaikinat haluamaasi muotoon, levitä fetaseos tasaisesti päälle ja asettele bataattisiivut limittäin. Voitele öljyllä.

4. Paista uunin keskiosassa 30 minuuttia. Testaa kypsyys kokeilemalla, onko bataatti pehmentynyt.

5. Tee rucolasalaatti. Pese ja kuivaa rucola. Laita kulhon pohjalle öljy ja suola. Kieräytä salaatti ja karpalot sekaisin öljyn kanssa.

 

LEFFAILTAAN: 3 x popparit (yhteensä 9,85 €)

Chilipopparit

4 annosta, valmistusaika 15 min

1 tuore chili

2 valkosipulin kynttä

2 limeä

öljyä

1 dl popcornin siemeniä (esimerkiksi Bonnie Lee)

1. Pilko chili neljään osaan pituussuunnassa. Poista siemenet, jos et pidä reilusti tulisesta mausta. Kuori ja paina veitsen sivulla valkosipulin kynnet rikki. Raasta limestä kuori.

2. Valitse iso kattila ja kaada öljyä pohjalle niin, että se peittyy. Lisää chili ja valkosipuli sekä popcornin siemenet. Sulje kansi ja anna poppareiden poksahdella. Ota hellalta, kun poksahtelu harventuu selkeästi. Kaada kulhoon, poimi chilit ja valkosipulit kynnet pois ja ripottele limenkuoriraaste poppareiden päälle.

 

Juustopopparit

4 annosta

valmistusaika 10 min

100 g kovaa juustoa, esimerkiksi parmesan ja vanha cheddar

1 pss mikropopcorneja tai 1 dl popcornin siemeniä

(öljyä)

1. Leikkaa juusto karkeasti paloiksi ja tee siitä hienoa raastetta tehosekoittimella. Voit myös raastaa juuston raastimen hienoimmalla terällä.

2. Valmista popcornit kattilassa tai mikrossa.

3. Sekoita juusto kuumien popcornien kanssa.

Vinkki! Osta juusto irtomyynnistä. Silloin voit ostaa kahta erilaista juustoa eikä mitään mene hukkaan.

 

Korvapuustipopparit

4 annosta, valmistusaika 10 min

50 g voita

2 tl kanelia

2 rkl sokeria

1 pss mikropopcorneja tai 1 dl popcornin siemeniä

1. Mittaa kulhoon voi, sokeri ja kaneli. Kuumenna mikrossa niin, että voi ja sokeri sulavat.

2. Valmista popcornit kattilassa tai mikrossa.

3. Kaada popcornit kulhoon ja valuta voi-sokeri-kaneliseos päälle. Sekoita.

 

Pihtausvinkkejä

1. Osta irtomyynnistä

Vaikka suurpakkauksen kilohinta on usein huokea, saatat säästää irtomyynnistä ostamalla. Jos et tarvitse kalaa kuin 150 grammaa, on turhaa hankkia puolen kilon pakkausta.

2. Valitse kauppa oikein

Lidlissä juustot ovat huokeita, Citymarketissa ja Prismassa on hyvät tarjoukset ja etnisistä kaupoista saa halpoja mausteita. Tutustu lähialueesi kauppojen tarjontaan äläkä aina tyydy helpoimpaan ratkaisuun.

3. Seuraa satokausia

Hedelmien ja vihannesten hinnat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Juurekset ja keräkaali ovat talvella edullisia, mutta myös hedelmien hinnat painuvat alas ulkomaan sesonkien mukaan.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan