Vegaanipekoni syntyy myös munakoisosta tai seitanista. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Vegaanipekoni syntyy myös munakoisosta tai seitanista. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Pekonin mausta voi nauttia kasvissyöjäkin. Tällä ohjeella onnistut varmasti.

Pekoni ei ole enää lihansyöjän etuoikeus: vegaanivillitys on tehnyt siitä myös kasvissyöjän herkkua. Tunnetuimmillaan pekoni on tietenkin aamupalapöydässä, mutta sen maku on monen klassikkoruuan kulmakivi. Vegaanipekonin ansiosta lihaa välttelevä herkuttelijakin pääsee nauttimaan pekonihampurilaisesta tai pekoni-salaatti-tomaatti- eli BLT-leivästä.

Marinadiin tarvitaan suolaisuutta, savua ja makeutta.

Vegepekonia paistat kesärullista tutusta riisipaperista, seitanista tai munakoisosta. Kaikissa vaihtoehdoissa ratkaisevaa on maustaminen. Marinadiin tarvitaan sopivasti suolaisuutta, savua ja vähän makeuttakin.

Ajatus riisipaperin paahtamisesta uunissa saattaa tuntua aluksi oudolta, mutta lopputulos on loistava! Rapeat pekoninauhat voit sujauttaa burgerin väliin tai vaikka napsia sellaisenaan sipsien sijasta.

Paras vegaanipekoni

10 kpl

valmistusaika 30 min

3 rkl rypsiöljyä

2 rkl soijakastiketta

2 rkl bbq-kastiketta

1 rkl vaahterasiirappia

1 tl savupaprikaa

½ tl suolaa

6 riisipaperia

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Mittaa rypsiöljy, soijakastike, bbq-kastike, vaahterasiirappi, savupaprika ja suola kulhoon ja sekoita.

2. Nosta riisipaperit yksi kerrallaan leikkuulaudalle ja leikkaa ne terävällä veitsellä viiteen osaan pitkiksi pekonin kokoisiksi nauhoiksi.

3. Nosta viisi nauhaa vierekkäin leikkuulaudalle. Sivele niiden pinnat kevyesti vedellä pullasudin avulla. Nosta toiset riisipaperit niiden päälle ja sudi taas pinta vedellä. Nosta kolmas riisipaperi päälle. Sudi pinta nyt marinadilla ja nosta ”pekonit” pellille marinadipuoli alaspäin. Sudi vielä yläpinta marinadilla. Tee loput nauhat samalla tavalla.

4. Paista nauhoja noin 7 minuuttia eli kunnes ne ovat rapeita. Vahdi uunia tarkasti, sillä nauhat palavat herkästi.

Vinkki! Haluatko marinadista vielä parempaa? Lisää kaksi teelusikallista vegaanista pekonisuolaa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Vierailija

Kokeile vegaanista pekonia: tässä paras resepti

Vai että pekoni, marinoitu kesäkurpitsa tai maustettu riisipaperi nyt ei ole pekoni vaikka kuinka kirjoittaja haluaa. Jonkun tuotteen leikkaaminen jotain olemassaolevaa tuotetta vastaavaan muotoon ei vain tee kopiosta aitoa eikä esim paistetusta riisipaperista voi käyttää nimeä pekoni. Vai tuleeko kenties ladasta audi vauihtamalla merkki keulassa?
Lue kommentti

Tässäpä herkku, joka hiljentää vaativammankin makeanhimon. Överiletut silataan vielä sitruunatahnalla ja kermavaahdolla. 

Suklaaletut ja vaahtokarkkeja

Noin 10 kpl

Noin 1 tunti

Taikina:

3 munaa

½ dl sokeria

5 dl vehnäjauhoja

½ dl kaakaojauhetta

3 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

5 dl piimää

½ dl sulatettua voita

4–6 rkl voit tai margariinia paistamiseen

Lisäksi:

Lemon curd -tahnaa

Vaahtokarkkeja

Mansikoita

Kermavaahtoa

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen jauhot ja piimä. Sekoita tasaiseksi, paksuksi taikinaksi. Lisää lopuksi sula, jäähtynyt voi.

2. Kuumenna pieni blinipannu tai perinteinen lettupannu. Sulata noin ruokalusikallinen rasvaa pannulla ja kaada taikinaa parin sentin paksuudelta. Paista 3–5 minuuttia, niin, että lettu hieman turpoaa ja paistuu. Käännä letut ja paista vielä 2–3 minuuttia.

3. Tarjoile letut sitruunatahnan, vaahtokarkkien ja mansikoiden kanssa. Lisää halutessasi letuille vielä kermavaahtoa.

Makkaratikut aikuiseen makuun voi paistaa grillin sijaan myös takassa tai uunissa. 

Makkaratikku

6 annosta, noin 20 min

Tarvitset

1 tlk (240 g) croissant-taikinaa (esim. Danerolles)

6 grillimakkaraa

20 lehteä salviaa

6 rkl maalaissinappia (esim. Dijon)

Kastike

2 dl ketsuppia

1 dl majoneesia

1 oksa rosmariinia

1 tl chiliä

  1. Avaa taikinapurkki pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä taikina ja leikkaa kuuteen osaan katkoviivojen mukaan. Leikkaa makkaraan viillot. Irrota salvian lehdet.
  2. Sivele taikinapalojen pintaan sinappia ja paina sinapin päälle 4 salvianlehteä. Kääri taikina napakasti makkaran ympärille ja paina grillitikku makkaran läpi.
  3. Grillaa hiilloksella tai grillissä. Voit kypsentää myös 200 asteisessa uunissa 15–18 minuuttia.
  4. Tee kastike ja tarjoile tuoreiden makkaratikkujen kanssa.