Pekonileipä ei kaipaa päälleen muuta kuin sipauksen aitoa voita. Taivaallista! Kuva: Tuomas Kolehmainen
Pekonileipä ei kaipaa päälleen muuta kuin sipauksen aitoa voita. Taivaallista! Kuva: Tuomas Kolehmainen

Mikä on parempaa kuin uunituore pataleipä? Tietenkin uunituore pataleipä pekonilla.

Pekonipataleipä

8 annosta

Valmistusaika 10 min + kohotus 8 t + 20 min + kohotus 20 min + paisto 45 min

3 ½ dl vettä

½ palaa hiivaa

6 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

1 ½tl suolaa

Lisäksi

1 pkt pekonia

1 ½ dl saksanpähkinöitä

¼ ruukku timjamia

1. Mittaa isoon kulhoon vesi. Murenna ja liuota hiiva veden joukkoon.

2. Mittaa jauhot ja suola kulhoon ja sekoita nopeasti löysäksi taikinaksi. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin vähintään kahdeksaksi tunniksi.

3. Nosta taikina huoneenlämpöön. Leikkaa pekonit pätkiksi. Nosta kylmälle pannulle ja paista kunnes palat ovat rapeita. Nostele palat pannulta, säästä rasva. Rouhi pähkinät ja hienonna timjami.

4. Jauhota pöytä ja kumoa taikina jauhojen päälle. Nostele pekonipalat, pähkinärouhe ja timjamisilppu taikinan päälle. Jauhota kädet ja taittele taikina muutaman kerran niin, että mausteet sekoittuvat. Muotoile leipä karkeasti palloksi ja ripottele päälle jauhoja. Peitä liinalla ja anna kohota 20 minuuttia.

5. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Nosta pata kuumenevaan uuniin. Kun taikina on kohonnut, nosta pata uunista. Kaada pekonin rasva pataan ja sudi se varovasti reunoille. Nosta taikina pataan ja peitä kannella. Paista leipää 30 minuuttia. Ota kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia.