Annos syntyy ketterimmin, kun ostat valmista hollandaise- kastiketta.
Annos syntyy ketterimmin, kun ostat valmista hollandaise- kastiketta.

Benedictin munat maistuvat ihanilta ihan tavallisellakin aamiaisella.

Pörssimies Lemuel Benedictin krapulaan auttoivat vain uppomuna, loraus hollandaisekastiketta, voissa paistettu leipä ja siivu suolaista kinkkua. Näin syntyi muna-annosten suurin klassikko. Annos päätyi hotellin aamiaislistalle, ja maine alkoi levitä.

Tarinan todenmukaisuudesta on kiistelty, mutta kokonaisuus on joka tapauksessa mitä mainioin. Myös kasvisversio, pinaatilla höystetyt Florentinen munat, pelastaa hitaasti käynnistyvän päivän.

Benedictin munat

4 annosta

valmistusaika 30 min

1 dl lehtipersiljan lehtiä

4 munaa

öljyä

4 siivua leipää

4 siivua savukalkkunaa tai -kinkkua

1 ruukku lehtikaalia

½ tl suolaa

2 dl hollandaise-kastiketta

1. Silppua lehtipersiljan lehdet. Täytä iso kattila vedellä ja kuumenna kiehuvaksi. Valmistele sillä aika munat. Vuoraa neljä pientä kahvikuppia kelmulla. Sipaise kelmuihin öljyä ja ripottele pohjalle lehtipersiljasilppua. Riko muna kelmun sisään. Kokoa kelmu nyytiksi ja solmi kiinni. Yritä välttää ilman jäämistä kelmun sisään. Laita kiehuvaan veteen lävikkö tai siivilä. Nostele munanyytit lävikköön ja keitä neljä minuuttia. Nosta jäähtymään.

Katso videolta, miten helppoa uppomunien kokkaaminen kelmussa on!

2. Paahda leipäsiivut. Nosta ne lautasille. Koko leipäsiivulle savukalkkuna ja lehtikaalin lehtiä. Avaa munanyytit varovasti ja nosta munat leiville. Ripottele munille vähän suolaa. Lusikoi päällimmäiseksi hollandaisea. Koristele lopuksi lehtipersiljalla.

Hollandaise-kastike

2 dl valmista kastiketta

valmistusaika 30 min

200 g voita

10 kpl valkopippureita

½ sipuli

1 laakerinlehti

1 oksa persiljaa

2 rkl valkoviinietikkaa

2 dl valkoviiniä

5 keltuaista

1. Kuutioi voi arpakuution kokoisiksi kuutioiksi ja anna lämmetä huoneenlämmössä.

2. Mittaa kattilaan valkopippurit, laakerinlehti, persiljan oksa, etikka ja valkoviini. Pilko sipulin puolikas karkeasti muutamaan kuorineen ja lisää kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi ja anna kiehua niin kauan, että puolet nesteestä on jäljellä. Siivilöi mausteet ja sipulit pois.

3. Erottele keltuaiset metalliseen pyöreäpohjaiseen kulhoon. Etsi kulholle sopiva pari kattilasta, johon se mahtuu sisälle niin, ettei kuitenkaan putoa kattilaan. Laita kattilan pohjalle vettä ja kuumenna se kiehuvaksi.

4. Lisää keltuaisten joukkoon valkoviiniliemi vispaten. Nosta kulho kattilan päälle ja aloita voin lisääminen muutama kuutio kerrallaan. Vispaa kuutiot keltuaisten joukkoon ja lisää aina uusia kuutioita, kun edelliset ovat sekoittuneet. Nosta valmis kastike pois vesihauteen päältä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?