"Tillilihassa tärkeää ovat etikan ja tuoreen tillin oikeat määrät", sanoo Joonas Konstig. Kuva: Jukka Lehtinen / Sanoma-arkisto
"Tillilihassa tärkeää ovat etikan ja tuoreen tillin oikeat määrät", sanoo Joonas Konstig. Kuva: Jukka Lehtinen / Sanoma-arkisto

Joonaksen tilliliha on muunnelma Ruotsissa palkitusta reseptistä.

– Ruotsalaista tillilihaa teen reseptillä, joka on voittanut jonkin Ruotsin paras tilliliha -kilpailun. Tosin oikaisen vähän, koska alkuperäisessä reseptissä sen tekeminen kestää kolme päivää, Joonas kertoo.

Tilliliha Joonas Konstigin tapaan

8–10 annosta

2 kg naudanpaistia

2 sipulia

1 porkkana

2 l lihalientä

6 laakerinlehteä

3 rkl valkopippuria

1 iso nippu tilliä

1 timjanin oksa

1 rakuunan oksa

suolaa

Viimeistelyyn:

noin 1 dl väkiviinaetikkaa

1–2 dl kermaa

50 g voita

½ dl perunajauhojajauhoja

nippu tilliä

1 Paloittele liha sopiviksi suupaloiksi. Halkaise sipuli ja porkkana. Kuumenna lihaliemi kiehuvaksi. Nosta lihat kiehuvaan liemeen ja anna olla kannen alla viisi minuuttia. Lisää vihannekset ja mausteet ja anna porista hiljalleen matalalla lämmöllä 2–3 tuntia.

2 Nosta lihat padasta ja siivilöi liemi. Lisää liemeen puoli desiä etikkaa ja keitä, kunnes jäljellä on noin neljännes eli puoli litraa. Lisää kermaa, mausta suolalla ja valkopippurilla.

3 Lisää jälleen etikkaa, kunnes tunnet kevyen pistävän tuoksun. Kastikepohjan pitää maistua selvästi hapahkolta.

4 Sekoita kerman joukkoon perunajauhot. Lisää suurusta kastikkeen joukkoon niin paljon, että kastikkeesta tulee sopivan ohutta ja ilmavaa. Kiehauta.

5 Nosta lihapalat kastikkeen joukkoon. Lisää reilusti tuoretta tilliä juuri ennen tarjoilua. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

 

Joonas Konstig kokkaa paljon lihasta ja sisäelimistä. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Joonas Konstig kokkaa paljon lihasta ja sisäelimistä. Kuva: Tuomas Kolehmainen

– Munuaisrisotossa sienet eivät juuri maistu, eivätkä kaikki tykkää rusinoista tämän seassa, mutta annoksen juju on, ettei syödessä munuaispaloja erota sienistä ja rusinoista, kun kaikki ovat suunnilleen samankokoisia ja -näköisiä, hän kertoo

Munuaisrisotto

4 annosta

noin 600 g naudan, porsaan tai lampaan munuaisia

3 dl risottoriisiä

1 pkt pekonia (Pajuniemen tai Wotkinsin)

200 g herkkusieniä

kourallinen rusinoita (voi jättää poiskin)

2 valkosipulinkynttä

1 sipuli

½–1 pkt mascarponejuustoa

1 l kanalientä

vajaa pullollinen valkoviiniä

kylmäpuristettua oliiviöljyä

voita

persiljaa

mustapippuria

merisuolaa

raastettua parmesaania

1 Avaa munuaiset ja poista keskeltä valkoiset sitkeät osat. Leikkaa munuaiset hyvin pieniksi palasiksi. Laita palaset sitruunavesiseokseen likoamaan vähintään puoleksi tunniksi. Se poistaa ominaishajun.

2 Kuullota oliiviöljyssä ensin kuutioitua sipulia, lisää sitten valkosipuliviipaleet. Viipaloi pekoni ja paista.

3 Kuullota riisiä isossa kattilassa voi-oliiviöljyseoksessa. Lisää valkoviiniä, aitoa kanalientä sekä (valinnaisesti) kourallinen rusinoita. Rouhi mustapippuria ja lisää merisuolaa. Jätä hiljakseen porisemaan.

4 Leikkaa herkkusienet pieniksi palasiksi, paista voissa. Lisää sienet, sipuli, valkosipuli ja pekoni risottokattilaan.

5 Huuhtele lionneet munuaispalat ja valuta siivilässä. Paista pikaisesti kuumalla pannulla (älä kiehuta), lisää suolaa ja pippuria.

6 Sekoita munuaiset risottoon, lisää joukkoon mascarponejuustoa ja viimeiseksi silputtua persiljaa.

7 Raasta lautasella päälle parmesaania.

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.