Soppa365
Tarjoa kikhernemuhennoksen kanssa riisiä. Kuva: Panu Pälviä
Tarjoa kikhernemuhennoksen kanssa riisiä. Kuva: Panu Pälviä

Lähikaupasta saatavilla aineksilla syntyy muhennos, joka valloittaa maailmaa.

 

Maria Veitola hehkuttaa kikhernemuhennosta Instassa täysillä:

– Ihan törkeen hyvää. Kaikki ainekset löytyy lähikaupasta. Sai arvion tosi, tosi hyvää.  

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Törmäsin interwebsissä tämmöseen somehaippiruokaan #thestew 🍲 New York Timesin resepti: Spiced Chickpea Stew With Coconut and Turmeric. Ihan törkeen hyvää. Kaikki ainekset löytyy lähikaupasta, nopee tehdä ja sai arvion ”tosi, tosi hyvää” myös mun 74 v. karjalaisäidiltä ja 6 v. punavuorelaispojalta. Resepti on vegaaninen tota jugurttipalluraa (en suostu kirjoittamaan jukurtti) lukuunottamatta, ja senhän voi halutessaan iisisti korvata jollain vegaanisella valmisteella. Eli jos sulla on sama haaste kun mulla, keksiä nopeetekoisia ja helppoja arkiruokia (päädyn lähes aina tekemään pastaa tai lohi- tai linssikeittoa), ni tässä on repertuaariin yks erittäin hyväksi havaittu ruoka. #thestew #nytimesfood #nytcooking

A post shared by Maria Veitola (@mariaveitola) on

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin lupaavaa ohjetta pitää kokeilla. Soppa365:n ruokatoimittaja käänsi The New York Timesin ohjeen ja muutti amerikkalaiset cup-mitat deseiksi.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kikhernemuhennos

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

2 rkl inkivääriä hienonnettuna

½ dl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

2 prk (á 230 g) kikherneitä

1 ½ tl kurkumaa

½ tl - 1 tl chililastuja

2 prk (á 250 ml) kookoskermaa

4 dl kasvis- tai kanalientä

2 lehtikaalin oksaa

½ ruukkua minttua

luonnonjogurttia

 

  1. Kuori ja silppua sipuli, valkosipulinkynnet ja inkivääri. Kuumenna öljy korkeareunaisessa pannussa. Lisää sipulit ja inkivääri pannulle. Mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta välillä sekoitellen noin 4 minuuttia eli kunnes sipulit saavat väriä.
  2. Valuta ja huuhtele kikherneet ja lisää ne pannulle. Mausta kikherne-sipuliseos kurkumalla ja chilillä. Paista kikherneitä pannulla noin 8 minuuttia samalla sekoitellen. Kikherneet paahtuvat, maustuvat ja saavat väriä.  Ota kaksi desiä kikherneitä erilliseen kulhoon tarjoilua varten.
  3. Murskaa osa pannulla olevista kikherneitä puulastalla, näin kastikkeesta tulee täyteläinen muhennos. Lisää kookoskerma ja liemi. Hauduta muhennosta välillä sekoitellen noin 30 minuuttia eli kunnes siitä sakenee muhennos.
  4. Leikkaa lehtikaalin oksista pois paksut lehtiruodit. Silppua lehdet pienemmiksi paloiksi. Lisää kaali muhennoksen joukkoon hautumaan 5 minuutiksi. Maista muhennosta ja lisää pippuria ja suolaa tarvittaessa.
  5. Ripottele ennen tarjoilua muhennoksen pinnalle paistetut kikherneet ja silppua pinnalle minttua. Tarjolle muhennos luonnonjogurtin kanssa.

Muhennoksen kolme tärkeää vaihetta

Muhennosta kokatessa pitää olla malttia. Tärkeitä vaiheita on muutama ja ne liittyvät kikherneisiin.

  1. Ensimmäinen on se, että kikherneitä pitää paahtaa sipuli-mausteseoksessa riittävän pitkään, näin maku tarttuu kikherneisiin ja herneiden rakenne muuttuu paahteisen rapeiksi.
  2. Toinen niksi on se, että osa kikherneistä muhennetaan paistinpannussa. Välineeksi tarvitaan vain puulasta. Juuri tämä vaihe tekee kastikkeesta samettisen sakean.
  3. Kolmas vaihe on puolen tunnin haudutus, jolloin maut kypsyvät täyteläisiksi. Kikhernemuhennos ei ole pikaruokaa, mutta koukuttaa varmasti, eikä haudutusaikakaan haittaa.

Tämä ohje pääsi Soppa365 tekijöiden varmaan jatkoon. Kannattaa kokeilla!

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo
Vierailija

Superhyvää! Mulla tuli kyllä ennemminkin keitto kuin muhennos vaikka tein ohjeen mukaan. Heitin linssejä sekaan niin sain paksummaksi.

Ihanaa 😻 Kiitos ohjeesta. Mulla on näitä kikherneitä kaapissa iso varasto. En vaan ole tiennyt, mitä niistä tehdä, muuta kuin heitellä salaatin sekaan.

En tiennytkään, että Veitola on vege 🐛🌸 Nyt täytyykin alkaa hänen ohjelmiaan ja mielipiteitään seurata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla