Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Nopea artisokkapasta sopii päiviin, joina kokkaamiseen on aikaa vain vartti.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla, kunnes niihin tulee kullanruskea väri. Siirrä siemenet sivuun odottamaan.

Pese purjo ja hienonna se. Leikkaa artisokat neljään osaan. Kuumenna 2 rkl artisokkien öljyä pannulla ja kuullota siinä purjosilppu. Lisää artisokat, pinjansiemenet ja pesto pannulle ja anna seoksen kuumentua.

Sekoita kastike kypsän spagetin joukkoon. Silppua koristeeksi sipulinvartta tai ruohosipulia.
 

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 15 minuuttia

Resepti

300
g
spagettia
3
rkl
pinjansiemeniä
purjoa
8
kpl
öljyyn säilöttyjä grillattuja artisokkia
4
rkl
pestoa

Koristeeksi

sipulinvarsi tai ruohosipulia

Kotijäätelöön tarvitset vain kermaa ja kondensoitua maitoa. Jäätelökoneen voit unohtaa.

Mansikka-lakujäätelö

4 annosta

valmistusaika 20 min + jäädytys 6 t

½ l mansikoita

100 g pehmeää lakritsia

4 dl kuohukermaa

1 tlk kondensoitua maitoa

  1. Perkaa mansikat ja soseuta ne sauvasekoittimella.
  2. Leikkaa lakritsi pieniksi muruiksi.
  3. Vaahdota kerma sähkövatkaimella. Sekoita joukkoon kondensoitu maito. Kaada massa leipävuokaan tai muuhun pakastimen kestävään astiaan. Valuta mansikkasose raidoiksi ja ripottele lakumurut päälle.

Kesän parhaat salaatit syntyvät, kun annat kasviksille, kesäpotuille ja kanalle kyytiä grillissä.

Grillattu caesar

4 annosta

valmistusaika 30 min

1 ps (170 g) katkarapuja

1 salaatti (Cosmopolitan)

4 leipäsiivua, grillatuna

100 g kirsikkatomaatteja

50 g parmesaaniraastetta

Kastike

1 dl majoneesia

2 tl dijon-sinappia

1 sitruuna

1 valkosipulinkynsi

4 anjovisfileetä

1 Kokoa kulhoon majoneesi, sinappi ja anjovisfileet. Lisää valkosipuli. Raasta sitruunan kuorta joukkoon. Soseuta.

2 Sulata katkaravut kylmän veden alla. Puristele vesi pois ja sekoita ravut kastikkeeseen.

3 Puolita salaatit pituussuunnassa ja grillaa ne kevyesti raidallisiksi.

4 Levitä salaattien päälle katkaravut ja kastike. Revi leivät krutongeiksi ja lisää tomaatit. Raasta päälle juustoa.

Jos pinjansiemenet kirpaisevat kukkaroa, rouhi salaatin päälle cashewpähkinöitä.
Jos pinjansiemenet kirpaisevat kukkaroa, rouhi salaatin päälle cashewpähkinöitä.

Caprin salaatti grillistä

4 annosta

valmistusaika 20 min

400 g erilaisia tomaatteja

400 g mozzarellaa

½ ruukkua basilikaa

½ tl suolaa

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl balsamico-viinietikkaa

2 rkl pinjansiemeniä

mustapippuria myllystä

1 Jos käytät isoja tomaatteja siivuta ne. Keskikokoiset tomaatit voi puolittaa ja kirsikkatomaatit jättää kokonaisiksi.

2 Kuumenna grilli. Grillaa tomaatteihin kauniit pinnat. Nostele ne tarjoiluastialle.

3 Revi tomaattien päälle mozzarella. Riivi basilikan lehtiä salaatin päälle. Pirskottele öljy ja balsamico hyvin koko salaatin päälle. Ripottele suola ja rouhi mustapippuri myllystä. Viimeistele pinjansiemenillä.

Grillattu pastasalaatti ei kärsi säilytyksestä, vaan se mehevöityy entisestään.
Grillattu pastasalaatti ei kärsi säilytyksestä, vaan se mehevöityy entisestään.

Grillattu pastasalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

350 g pastaa

1 ruukku minttua

1 sitruuna

½ dl oliiviöljyä

2 tl hunajaa

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria myllystä

1 kesäkurpitsa

150 g broccoliineja

2 punasipulia

200 g fetajuustoa

2 rkl siemensekoitusta

1 Laita pasta kiehumaan. Tee sillä välin marinadi. Hienonna minttu. Purista sitruunasta mehu. Mittaa joukkoon öljy, hunaja, suola ja mustapippuri. Valuta pasta ja sekoita marinadiin.

2 Kuumenna grilli. Siivuta kesäkurpitsa, puolita broccoliinit pituussuunnassa ja leikkaa punasipuli renkaiksi. Grillaa vihanneksiin molemmin puolin kauniit raidat. Sekoita pastan ja marinadin joukkoon.

3 Murustele feta ja ripottele siemenet salaatin päälle.

Grillattu perunasalaatti on parhaimmillaan haaleana. Älä laita sitä jääkaappiin!
Grillattu perunasalaatti on parhaimmillaan haaleana. Älä laita sitä jääkaappiin!

Polttava perunasalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

12 uutta perunaa

4 kevätsipulia

2 rkl valkoviinietiikkaa

3 rkl oliiviöljyä

½ tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

200 pimientos de padron -grillipaprikoita

1 Pese perunat ja puolita isot. Keitä perunat juuri ja juuri kypsiksi.

2 Perunoiden kiehuessa hienonna kevätsipulit ohuiksi renkaiksi. Sekoita niiden joukkoon etikka, öljy, suola ja pippuri.

3 Kuumenna grilli. Nostele grillipaprikat ja perunat grilliin. Grillaa perunat hyvin paahtuneiksi. Kääntele paprikoita grillissä kunnes ne rytistyvät kasaan. Leikkaa halutessasi paprikoista kannat pois.

4 Sekoita perunat ja paprikat kevätsipulien joukkoon.

Fenkoli saa jäädä grillin jäljiltä sisältä rapean raikkaaksi.
Fenkoli saa jäädä grillin jäljiltä sisältä rapean raikkaaksi.

Grillattu fenkoli-lohisalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

4 fenkolia

1 nippu retiiseja

½ sitruuna

1 rkl oliiviöljyä

½ tl suolaa

100 g viinisuolaheinää

150 g graavilohta

½ norilevy

Lisäksi

tillipestoa

1 Kuumenna grilli. Huuhdo ja puolita fenkolit ja retiisit.

2 Purista sitruunasta mehu salaattiastian pohjalle. Mittaa joukkoon öljy ja suola.

3 Grillaa retiiseihin ja fenkoleihin hyvät pinnat. Ne saavat jäädä napakoiksi sisältä. Sekoita grillatut vihannekset sekä viinisuolaheinä sitruunaöljyyn.

4 Levitä salaatin pinnalle graavilohisiivuja ja murusta noria rouskeeksi. Viimeistele tillipestolla.

Tillipesto

1½ dl

valmistusaika 10 min

1 ruukku tilliä

1 sitruuna

1 dl kuorittuja manteleita

1 dl öljyä

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria myllystä

1 Katkaise tilli ruukusta varsineen. Leikkaa karkeasti.

2 Mittaa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.

Anna kanafileen levätä hetki ennen kuin siivutat sen.
Anna kanafileen levätä hetki ennen kuin siivutat sen.

Teriyaki-kanasalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

4 broilerinfileetä

3 rkl teriyaki-kastiketta

2 rkl siirappia

1 rkl seesamiöljyä

1 rkl soijaa

½ kesäkaali

1 ruukku korianteria

100 g vuonankaalia

2 limeä

1 rkl oliiviöljyä

½ tl suolaa

1 rkl seesaminsiemeniä.

1 Huuhtele fileet kylmällä vedellä ja taputtele pinnat kuivaksi talouspaperilla.

2 Sekoita keskenään teriyaki-kastike, siirappi, seesamiöljy ja soija isossa kulhossa. Pyöräytä fileet marinadin joukkoon. Kuumenna grilli.

3 Siivuta kaali ohueksi nauhaksi. Riivi yrttiruukusta lehdet. Purista limeistä mehu kulhon pohjalle. Mittaa öljy ja suola mehun joukkoon. Sekoita kaalisuikaleet, vuonankaali ja korianteri joukkoon.

4 Nosta fileet grilliin. Sivele marinadia sudilla pintaan ja grillaa hyvät raidat molemmin puolin.

5 Jaa salaattipohja neljälle lautaselle. Siivuta broilerinfileet ja nosta salaattipedille. Viimeistele seesaminsiemenillä.