Kuva Pia INberg
Kuva Pia INberg

Meksikolaisten burritojen täyte valmistuu nopeasti kidneypavuista.

Kuori ja silppua sipulit ja valkosipulinkynnet ja kuullota pehmeiksi öljytilkassa pannulla. Lisää pannulle hienonnettu puolikas chili, josta olet poistanut kannan ja siemenet. Kuumenna muutaman minuutin ajan. Lisää jeera. Kääntele hetki.

Valuta ja huuhdo pavut ja murskaa niistä puolet haarukalla. Sekoita kaikki pavut sekä säilyketomaatit pannulle muiden ainesten kanssa. Mausta chilikastikkeella. Anna kiehua hiljalleen noin 4 minuuttia ja pidä lämpimänä.

Pilko avokadon hedelmäliha kulhoon ja lisää limettimehu ja korianterisilppu. Leikkaa paprika ohuiksi siivuiksi. Kokoa annokset. Lämmitä tortillat paketin ohjeen mukaan ja kasaa päälle revittyä salaattia, lämmintä papukastiketta, paprikasuikaleita, avokadoa ja jogurttia. Kääri tortillat napakoiksi rulliksi ja nauti heti.

Resepti

Annoksia:
1
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 25 minuuttia

Resepti

1
kpl
banaanisalottisipuli tai iso salottisipuli
2
kpl
valkosipulinkynttä
1
rkl
kasviöljyä
punaista chiliä
jeeraa
400
g
kidneypapuja
400
g
kokonaisia säilyketomaatteja
2
rkl
makeaa chili­kastiketta
suolaa
2
kpl
pientä avokadoa
2
rkl
limettimehua
1
kpl
vihreä paprika
2
rkl
tuoretta korianteria silputtuna
8
kpl
pieniä täysjyvä- tai vehnätortilloja
rapeaa salaattia
1
dl
paksua maustamatonta jogurttia
Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.