Lohimedaljongit valmistuvat 20 minuutissa.
Lohimedaljongit valmistuvat 20 minuutissa.

Näillä resepteillä syöt viikon kevyesti, mutta kitumatta.

Lohimedaljongit ja lämmin raastesalaatti

4 annosta

Valmistusaika: 20 minuuttia

500 g kirjolohifileetä
1/2 tl suolaa
1/2 tl jauhettua valkopippuria
2 tl öljyä
2 porkkanaa
200 g palsternakkaa
100 g lehtiselleriä
1 sipuli
2 tl soijaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria
1 dl ananas- tai omenatäysmehua
1 dl vettä
1 dl täysjyväkuskusryynejä

Leikkaa lohifilee neljään osaan. Viillä palat keskeltä nahkaan asti ja taita osat sivuille niin, että nahka jää keskelle. Ripottele suola ja pippuri medaljongeille.

Kuori ja raasta juurekset karkeaksi raasteeksi, suikaloi sipuli.

Paista medaljongit öljyssä ja nosta lautaselle. Pidä lämpiminä folion alla.

Kumoa raasteet ja sipuli paistin¬pannulle, ja kuullota niitä muutama minuutti. Mausta soijalla ja pippurilla. Kaada sekaan mehu ja vesi, kiehauta. Sekoita joukkoon kuskusryynit ja peitä pannu kannella. Katkaise liedestä virta. Anna hautua muutama minuutti ja sekoita raastesalaatti kuohkeaksi.

Nosta medaljongit salaatille ja ripottele pinnalle silputtua basilikaa.

315 kcal/annos

Ranskalainen lihapata

6 annosta

Valmistusaika: 1 tunti 15 minuuttia

600 g naudan paistisuikaleita tai -kuutioita
1 iso porkkana
100 g juuriselleriä
100 g pieniä (salotti)sipuleita
1 rkl öljyä
2 rkl vehnäjauhoja
pieni pullo (0,35 l) punaviiniä
Vettä
1 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1 tl kuivattua timjamia
1 tlk kokonaisia säilöttyjä herkkusieniä

Ota liha huoneenlämpöön. Kuori ja paloittele porkkanat ja selleri. Kuori sipulit.

Ruskista lihapalat pienissä erissä paistinpannulla öljyssä ja kumoa pataan. Ripottele lihoille jauhot ja sekoita. Ruskista myös juurekset ja sipulit kevyesti ennen pataan lisäämistä. Huuhtele pannu punaviinillä, ja kaada viini pataan. Lisää vettä sen verran, että ainekset peittyvät. Mausta ja nosta kannella peitetty pata 200-asteiseen uuniin. Kypsennä vähintään 50 minuuttia. Ota pata uunista, sekoita joukkoon valutetut sienet ja anna kypsyä uunissa vielä 5–10 minuuttia ilman kantta.

Tarjoa pata uunissa kypsennettyjen perunoiden kanssa: Pese ja halkaise 1 iso peruna syöjää kohti, sipaise leikkuu¬pinta öljyllä ja ripottele päälle kuminaa. Kypsennä perunoita vuoassa noin 40 minuuttia.

270 kcal/annos + 1 iso uuniperuna (n. 80 g) 65 kcal.

Bataattisosekeitto ja raejuustoa

4 annosta

Valmistusaika: 25 minuuttia

500 g bataattia
100 g perunaa (jauhoinen lajike)
1 sipuli
1 l mietoa kasvislientä (kuutiosta tai fondista)
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1 prk (250 g) rasvatonta raejuustoa
50 g maustettua tuorejuustoa (rasvaa 15 %)
1 rkl silputtua tuoretta oreganoa
(nokare wasabi- tai piparjuuritahnaa)

Kuori ja lohko kasvikset. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja lisää pippuri. Lisää kasvikset liemeen, ja keitä ne pehmeiksi (noin 15 minuuttia).

Valmista sillä aikaa mausteinen raejuusto sekoittamalla tuorejuusto ja yrttisilppu raejuustoon. Voit maustaa vielä wasabi- tai piparjuuritahnalla. Soseuta keitto ja jaa kulhoihin. Nosta nokareet raejuustoa keiton pinnalle ja tarjoa loput juustosta lisäkkeenä.

192 kcal/annos

Savulohipasta

4 annosta

Valmistusaika: 15 minuuttia

250 g pinaattitagliatellea
200 g purjoa
2 tl öljyä
1 prk ruokakermaa (rasvaa 5 %)
1/2 tl rouhittua mustapippuria
Pari kourallista (noin 50 g) rucolaa
150 g kylmäsavustettua kirjolohta

Laita vesi kiehumaan ja keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

Valmista sillä aikaa kastike. Puhdista ja suikaloi purjo. Kuullota öljyssä muutama minuutti. Kaada pannulle kerma ja kiehauta. Mausta pippurilla. Revi rucolasalaatit käsin pienemmiksi suoraan kermaan ja saksi kalaviipaleet päälle. Sekoita ja tarkista maku. Kumoa kastike valutetun pastan joukkoon ja tarjoa heti.

Voit käyttää ohjeeseen myös tuorepastaa (rasiallinen 250 g ).

272 kcal/annos

Chilinen papukeitto

4 annosta

Valmistusaika: 20 minuuttia

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä noin 300 g kesäkurpitsaa 2 tl öljyä
1–2 tl paprikajauhetta
1 tlk (noin 400 g) (chilillä maustettua¬) tomaattimurskaa
noin 5 dl vettä
1 pss (200 g) pakastettuja vihreitä papuja
1 tlk (400 g) valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
1 tlk säilykepaprikaa suikaleina
1/2  tl suolaa
1 rkl tuoretta tai 2 tl kuivattua basilikaa
(ripaus chiliä)

Kuori ja leikkaa sipuli ja valkosipulit suikaleiksi. Suikaloi kesäkurpitsa. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Sekoita joukkoon kesäkurpitsa ja paprikajauhe. Kääntele hetki kuumassa öljyssä. Lisää kattilaan tomaattimurska ja vettä noin 3 dl. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoita joukkoon jäiset vihreät pavut, valkoiset pavut kastikkeineen ja valutettu paprikasäilyke. Lisää tarvittaessa loppu vesi, kiehauta keitto ja hauduta noin 5 minuuttia. Mausta lopuksi suolalla ja basilikalla sekä halutessasi chilillä.

180 kcal/annos

Evässalaatti

1 annos

Valmistusaika: 10 minuuttia

5 dl suikaloitua salaattia
1 pieni punasipuli
1/2 avokadoa
1/4 kurkkua
4 pikkutomaattia
25 g kokolihaleikkelettä (rasvaa 3 %)
1/2 dl salaattijuustoa (rasvaa 3 %)

Kastike:
2 tl öljyä
2 tl viinietikkaa
ripaus suolaa ja pippuria

Levitä salaatti rasian pohjalle. Viipaloi kuorittu sipuli, avokado ja kurkku salaatille. Halkaise tomaatit ja suikaloi leikkele. Ripottele juustokuutiot päälle. Sekoita kastikeainekset lasissa ja valuta salaatille tai ota erikseen mukaan pienessä pullossa.

319 kcal/annos

Värikäs broilericurry

4 annosta

Valmistusaika: 15 minuuttia

400 g marinoimattomia broilerisuikaleita
2 tl rypsiöljyä
1 pss (300 g) pakastettua kasvis-sekoitusta (esim. amerikkalainen sekoitus)
1 rkl currytahnaa
1 pieni tlk (160 ml) kevyttä kookosmaitoa
2 tl soijakastiketta
(ripaus chiliä)
Pinnalle silputtua korianteria tai persiljaa

Kuumenna öljy pannulla ja ruskista broilerisuikaleet kevyesti. Kaada sekaan jäiset pakastekasvikset ja jatka paistamista noin viisi minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää currytahna, kookosmaito ja soijakastike. Keitä noin viisi minuuttia. Ripottele pinnalle korianteri ja nosta tarjolle esimerkiksi keitetyn riisin kanssa.

295 kcal/annos

Bolognalainen jauhelihakastike

4 annosta

Valmistusaika: 25 minuuttia

2–3 valkosipulinkynttä
1 pss (200 g) pakastettuja sipulikuutioita
1 pss (250 g) pakastettuja kasvissuikaleita tai keittojuureksia
250 g vähärasvaista naudan jauhelihaa (rasvaa 7 %)
2 rkl tomaattipyreetä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1–2 tl kuivattua oreganoa tai pizzamausteseosta
Lisäksi: 250 g täysjyväspagettia (kypsentämätöntä)

Kuori ja silppua valkosipulinkynnet. Kuumenna jäisiä sipulikuutioita kattilassa pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää kasvis- tai juuressuikaleet ja jatka paistamista pari minuuttia. Kumoa jauheliha sekaan ja paista koko ajan sekoitellen.

Lisää pyree ja tomaattimurska sekä hiukan vettä. Kuumenna kiehuvaksi, mausta ja jätä miedolle lämmölle kannen alle muhimaan 20 minuutiksi. Lisää kastikkeeseen tarvittaessa vettä.

Keitä kastikkeen muhiessa spagetti pakkauksen ohjeen mukaan. Tarkista kastikkeen maku ja nosta tarjolle.

358 kcal/annos

Kaaliwokki

4 annosta

Valmistusaika: 20 minuuttia

400 g kurttu- tai kiinankaalia
2 sipulia
2 porkkanaa
125 g riisinuudeleita
1 rkl rypsiöljyä
300 g marinoimattomia possusuikaleita
2 tl paprikajauhetta
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1 dl vettä
1 rkl ketjap manista tai soijakastiketta
Ripaus chiliä tai chilikastiketta maun mukaan

Suikaloi kaali, kuoritut sipulit ja porkkanat. Pehmennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.

Kuumenna öljy tilavalla pannulla ja ruskista ensin possusuikaleet. Mausta paprikalla ja pippurilla. Kumoa sekaan kasvissuikaleet ja jatka paistamista kovalla lämmöllä viitisen minuuttia koko ajan sekoittaen.

Kaada pannuun vesi ja hauduta miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia. Mausta ruoka soijalla ja chilillä. Nosta valutetut nuudelit sekaan ja tarjoa.

352 kcal/annos

Kanatortillat

4 annosta

Valmistusaika: 10 minuuttia

250 g kypsää, maustettua broilerinlihaa (esim. paistetut fileepalat)
1 tlk (noin 380 g) papuja sisältävää salsaa (esim. Gogreen)
4 täysjyvätortillaa
8 salaatinlehteä

Kuumenna kuutioitu broilerinliha ja salsa pannulla koko ajan sekoitellen.

Ripottele revityt salaatinlehdet tortillaleiville ja lusikoi salsa-broileriseos salaatille.

Kääräise tai taittele leivät rullalle ja tarjoa.

290 kcal/annos

Fish’n chips

4 annosta

Valmistusaika: 30 minuuttia

4 keskikokoista perunaa
2 porkkanaa
150 g palsternakkaa tai lanttua
2 sipulia
1 rkl öljyä
1/2 tl suolaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria
300 g silakkafileitä
50 g maustettua tuorejuustoa (esim. valkosipuli)
1 rkl silputtua tilliä tai timjamia
2 palaa näkkileipää
1/2 tl jauhettua valkopippuria

Pese perunat. Kuori porkkanat, palsternakka ja sipulit. Leikkaa juurekset ja sipulit lohkoiksi ja levitä uunivuokaan tai pellille.

Sekoita öljy, suola ja pippuri kulhossa ja sudi mausteöljy kasviksille. Nosta 225-asteiseen uuniin ja kypsennä noin 15 minuuttia.

Levitä sillä aikaa silakkafileet leikkuulaudalle nahkapuoli ylöspäin. Sekoita yrttisilppu tuorejuustoon ja laita pieni nokare juustoa joka fileelle. Taita fileet takaisin kalanmuotoon.

Murskaa näkkileivät kaulimen avulla muovipussissa. Sekoita joukkoon valkopippuri ja kääntele silakat murskassa. Kun lihapuoli on ulospäin, murska tarttuu paremmin pintaan.

Ota juurespelti uunista, ja aseta silakat samalle pellille.

Jatka kypsennystä noin kymmenen minuuttia, kunnes kala ja juurekset ovat kypsiä.

297 kcal/annos kastikkeen kanssa.

Kalkkunapihvit ja sinappinen sienikastike

4 annosta

Valmistusaika: 20 minuuttia

4 kalkkunan tai broilerin fileepihviä
1/2 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
200 g tuoreita herkkusieniä
1 sipuli
2 tl öljyä
2 dl kermavalmistetta (rasvaa 5 %)
2 tl (karkeaa) sinappia
(1 tl tuoretta timjamia)

Mausta fileepihvit suolalla ja pippurilla. Viipaloi sienet ja kuorittu sipuli.

Paista pihvit pannulla kypsiksi, nosta tarjoiluvadille ja peitä foliolla. Ruskista sipuli ja sienet pannulla öljyssä. Kaada pannulle kermavalmiste ja mausta sinapilla sekä halutessasi timjamilla. Keitä pari minuuttia. Kaada kastike pihveille ja nosta tarjolle esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa.

175 kcal/annos

Itämainen nuudelikeitto

4 annosta

Valmistusaika: 15 minuuttia

125 g täysjyvänuudeleita
100 g siitake- tai herkkusieniä
1 iso porkkana
100 g purjoa
1 pkt (250 g) tofua
2 tl öljyä
1 l vettä
1 kasvis- tai kanaliemikuutio
2 tl soijaa
1/2 tl jauhettua inkivääriä

Pehmennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.

Halkaise isot sienet tarvittaessa. Kuori porkkana, ja veistä siitä lastuja kuorimaveitsellä. Suikaloi puhdistettu purjo ja kuutioi tofu.

Kuullota kasviksia ja tofua öljyssä hetki, kaada päälle vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Mausta liemikuutiolla, soijalla ja inkiväärillä. Jaa valutetut nuudelit annoskulhoihin ja kauho päälle liemi sekä kasvikset ja tofu.

250 kcal/annos

Pikapurilaiset

4 annosta

Valmistusaika: 15 minuuttia

8 viipaletta paahtoleipää (esim. graham)
4 rkl kevytmajoneesia tai hampurilaiskastiketta
4 jääsalaatinlehteä
250 g vähärasvaista naudan jauhelihaa (rasvaa 7 %)
Suolaa, pippuria
1 iso sipuli
1 tlk (227 g) ananasrenkaita
4 aamiaisjuustoviipaletta (rasvaa 5 %)

Paahda leipäviipaleet, ja levitä niille majoneesi. Nosta neljälle leivälle salaatinlehti.

Jaa jauheliha suoraan paketista neljään osaan ja taputtele pihveiksi. Paista pihvit pannulla ilman rasvaa ja ripottele pinnalle hiukan suolaa ja pippuria. Viipaloi kuorittu sipuli, ja paista palat kevyesti halutessasi.

Nosta pihvit salaatin päälle ja jaa sipuli pihveille. Valuta ananasrenkaat (säästä mehu päivälliseen!) ja aseta juustoviipaleiden kanssa pihveille. Aseta toiset leivät kansiksi ja nosta tarjolle.

304 kcal/annos

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?