Soppa365
Kanapurilainen tarjoillaan palsternakkaranskisten kanssa. Kuva: Panu Pälviä
Kanapurilainen tarjoillaan palsternakkaranskisten kanssa. Kuva: Panu Pälviä

Näin tuunaat hampurilaisesta terveellisemmän mausta tinkimättä.

Hampurilaisen maine on parantunut viime vuosina. Sitä ei mielletä enää pelkäksi roskaruuaksi, vaan se voi olla myös salonkikelpoinen luksusherkku. Maailman kevyin ruoka se ei kuitenkaan ole, sillä esimerkiksi pikaruokapaikan hampurilaisateriassa voi olla jopa 2 000 kilokaloria.

Jos burgeri himottaa mutta haluaisit syödä tänään terveellisemmin, kokkaa kanneton kanapurilainen kotona.

Näin kaloripommi puretaan

Reseptin idea on, että hampurilaisista jätetään kansi kokonaan pois. Sämpylänpuolikas lastataan broilerilla, joka saa kylpeä harissamarinadissa kaksi tuntia ennen paistamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tee broileripihvien höysteeksi kaksi kastiketta: porkkanatsatsiki ja ketsuppinen pikadippi. Tsatsiki kevenee, kun se ei ole tehty pelkästään turkkilaiseen jogurttiin, vaan osa siitä on korvattu purkillisella maitorahkaa. Jos haluat ja jos sinulla on aikaa, voit valuttaa tsatsikia siivilässä muutaman tunnin ajan, jolloin se kiinteytyy. Pikadippi on superhelppo tehdä: kevytmajoneesi ja ketsuppi vain sekoitetaan keskenään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Täytä hampurilaissämpylät paistetuilla broilerin leikkeillä, tomaatilla, salaatilla ja kastikkeilla ja tarjoile ne palsternakkaranskisten kanssa.

Huomattavasti kevyempi

Vertailun vuoksi: esimerkiksi Burger Kingin kaloripitoisimmassa kanatuotteessa, joka on Chicken Tendercrisp -purilainen juustolla, on 725,5 kilokaloria. Jos kyseisen burgerin seuraksi ottaa ranskalaiset, kalorimäärä nousee 1 150 kaloriin.

Yksi kanneton kanapurilainen palsternakkaranskisten kanssa sisältää taas 490 kilokaloria. Jos haluat vielä nipistää kalorimäärästä, laita burgerisämpylän päälle dipin sijaan pelkkää ketsuppia, jätä tsatsikista jogurtti pois ja puolita broilerin määrä.

Harissalla maustettu kanneton kanapurilainen

4 annosta

45 min + marinoituminen 2 t

Marinadi

1 limetin kuori ja mehu

1 rkl hunajaa

4 tl harissaa

1 valkosipulinkynsi

1 tl suolaa

2 tl oliiviöljyä

8 broilerin ohutleikettä

Paistamiseen

2 tl oliiviöljyä

Porkkanatsatsiki

2 valkosipulinkynttä

2 pientä porkkanaa

1 prk (250 g) maitorahkaa

1 dl turkkilaista jogurttia

1 tl sormisuolaa

1 tl  hunajaa

⅛ tl cayennepippuria

¼ tl mustapippuria

1 sitruunan kuori

2 rkl sitruunan mehua

Pikadippi

¾ dl kevytmajoneesia

1 dl ketsuppia

Lisäksi

4 hampurilaissämpylää (vain pohjat)

salaattia

  1. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Marinoi ohutleikkeitä parin tunnin ajan. Paista öljyssä keskilämmöllä noin 3 minuuttia per puoli.
  2. Paahda porkkanatsatsikia varten valkosipulin kynsiä kuorineen uunissa 10 minuuttia (yhdessä palsternakkaranskisten kanssa, ranskisten ohje alla). Jäähdytä, kuori ja soseuta maitorahkan ja jugurtin joukkoon. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi, valuta puolen tunnin ajan ja lisää joukkoon. Lisää loput ainekset.
  3. Sekoita keskenään majoneesi ja ketsuppi. Täytä hampurilaissämpylät broilerilla, tomaatilla, salaatilla, porkkanatsatsikilla ja pikadipillä.

Palsternakkaranskikset

600 g palsternakkaa

1 tl hunajaa

2 tl paprikajauhetta

1 tl merisuolaa

2 rkl oliiviöljyä

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pese ja harjaa palsternakat, kuoriminen ei ole tarpeen. 
  2. Leikkaa ranskanperunan kokoisiksi suikaleiksi uunipellille. Kääntele loput ainekset joukkoon. Paahda uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

Resepti: Krista Kupariharju, Me Naiset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla