Tutusta sokerikakkupohjasta syntyy täytteitä vaihtamalla monta erilaista kakkua. Jo leipominen vie juhlatunnelmaan.

Kuvat Pia Inberg

Sokerikakkupohja

10–12 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia

4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Levitä pyöreän vuoan (halkaisija noin 23 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat voilla tai margariinilla. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään. Sihtaa seos siivilän läpi munavaahtoon. Sekoita varovasti.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes kakkuun painettuun tikkuun ei tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä 15 minuuttia ennen kuin kumoat sen vuoasta.
Leikkaa pohja kolmeen kerrokseen juuri ennen täyttämistä.
Vinkki. Uunituore kakku murenee helposti. Leivo pohja valmiiksi päivä tai kaksi ennen kakun täyttämistä.

Mustikkakakku

(pääkuvassa)

Valmistusaika: 1 tunti 15 minuuttia

2 dl kuohu- tai vispikermaa
250 g mascarpone-juustoa
1 dl sokeria
200 g pakastemustikoita
1 limetti (kuori ja mehu)

Koristeeksi:
viljeltyjä mustikoita
2 pkt (á 250 g) valkoista sokerimassaa

Tee sokerikakkupohja oheisen ohjeen mukaan. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista juusto ja sekoita se sokerin ja sulatettujen mustikoiden kanssa vaahtoon. Raasta limetin ohut vihreä kuori joukkoon.

Purista limetistä mehu ja lisää siihen vettä sen verran, että saat yhteensä 2 desiä nestettä kakun kostutukseen.

Kostuta kerrokset samalla kun kokoat kakkua. Levitä mustikkavaahto kakun väleihin. Levitä vaahtoa ohuesti myös kakun päälle ja reunoille.

Kauli sokerimassa tomusokerilla jauhotetulla pöydällä muutaman millin paksuiseksi levyksi. Nosta levy kaulimen avulla
kakun päälle. Sivele levy kevyin ottein kakun pinnalle. Leikkaa kuorrutteen ylimääräinen ”helma” veitsellä pois.

Koristele kakku tuoreilla mustikoilla ja kukilla.

Vinkki! Jos et halua kuorruttaa kakkua sokerimassalla, ota
kerma-juustoseoksesta puolet erilleen ennen mustikoiden
lisäämistä. Levitä kermaseos
kakun pinnalle ja reunoille.

Mustaherukka-suklaakakku

Valmistusaika: 1 1/2 tuntia

Pohjaan 2 rkl kaakaojauhetta

Kostutus:
2 dl mustaherukkamehua

Täyte:
4 dl kuohu- tai vispikermaa
1 1/2 dl mustaherukkapyreetä (pakaste)
200 g maitosuklaata
250 g maitorahkaa
2 dl mustaherukkahilloa
Tee sokerikakkupohja oheisen
ohjeen mukaan, mutta lisää kuivien aineiden joukkoon 2 ruokalusikallista kaakaojauhetta.
Kuumenna 1 desi kermaa ja musta¬herukkapyree kattilassa kiehuvaksi. Ota kattila sivuun. Rouhi suklaa ja
lisää se kuumaan kermaseokseen.
Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä.
Vatkaa loput kermasta vaahdoksi
ja lisää myös maitorahka vatkaten. Sekoita ensin 1/3 vaahdosta suklaa¬seokseen ja lisää sitten loput. Laita täyte 10 minuutiksi jääkaappiin.
Kostuta kerrokset mustaherukka¬mehulla samalla kun kokoat kakkua.
Levitä mustaherukkahilloa ja suklaatäytettä kakun kerroksiin.  Levitä
suklaatäytettä myös kakun pinnalle. Kakun reunoja ei tarvitse kuorruttaa.

Raparperi-kookoskakku

Valmistusaika: 1 tunti

Kostutus:
2 dl raparperi- tai muuta mehua

Täyte:
4 dl kuohu- tai vispikermaa
250 g maitorahkaa
1 dl kookosjauhetta
1/2 dl tomusokeria
2 dl raparperihilloa

Koristeeksi:
1 dl kookoshiutaleita

Tee sokerikakkupohja oheisen ohjeen mukaan. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka, kookosjauhe ja sokeri joukkoon. Ota puolet täytteestä sivuun kuorrutusta varten.

Kostuta kerrokset mehulla samalla kun kokoat kakkua. Levitä raparperihilloa ja kookosvaahtoa kakun väleihin. Sivele kuorrutteeksi säästetty vaahto kakun päälle ja reunoille.
Ripottele kookoshiutaleet kakulle.

Vinkki! Voit käyttää täytteessä myös itse tehtyä tai kaupan raparperisosetta (esim. Pirkka).

Banaani-pähkinäkakku

Valmistusaika: 1 tunti

Pohjaan 1 dl hasselpähkinärouhetta

Kostutus:
2 dl kahvia

Täyte:
2 banaania
4 dl kuohukermaa
2 dl ranskankermaa
1 dl hunajaa

Kuorrutus:
2 dl tomusokeria
2 rkl pähkinätahnaa (esimerkiksi Nutella)
2 rkl kermaa
Koristeeksi pähkinärouhetta (ja tuoreita marjoja)

Tee sokerikakkupohja muuten oheisen ohjeen mukaan, mutta vaihda 1/2 dl jauhoista 1 desiin hasselpähkinärouhetta.

Keitä kostukkeeksi tuleva kahvi ja siirrä se jäähtymään. Vatkaa kuohu- ja ranskankerma vaahdoksi. Mausta vaahto hunajalla. Leikkaa banaani viipaleiksi.

Ota kolmannes vaahdosta sivuun kakun reunojen kuorrutusta varten. Kostuta kerrokset kahvilla samalla kun kokoat kakkua.

Täytä kakku kermavaahdolla ja banaaniviipaleilla. Sekoita tomusokeri, pähkinätahna ja kerma. Levitä seos kakun päälle ja sivele kermavaahto reunoille. Koristele pähkinärouheella (ja marjoilla).

Helppo mansikkakakku

Valmistusaika: 1 tunti

Kostutus:
2 dl sitruunakivennäisvettä

Täyte ja kuorrutus:
4 dl kuohu- tai vispikermaa
2 dl ranskankermaa
1/2 dl tomusokeria
1 1/2 dl lemon curdia (sitruunatahnaa)
50 g valkoista suklaata
1 l mansikoita
koristeeksi sitruunamelissaa tai minttua

Tee sokerikakkupohja oheisen ohjeen mukaan.

Vatkaa täytteen kuohu- ja ranskankerma vaahdoksi. Mausta seos tomusokerilla. Ota noin kolmannes vaahdosta sivuun kuorrutusta varten. Puhdista ja lohko mansikat. Jätä osa mansikoista koristeeksi.

Kostuta kakun kerrokset kivennäisvedellä samalla kun kokoat kakkua. Levitä kerrosten väleihin täytteeksi kermavaahtoa, lemoncurdia ja mansikanlohkoja. Raasta suklaata mansikoiden päälle. Kostuta lopuksi kakun kansi. Sivele kakun päällinen ja reunat kermavaahdolla. Koristele mansikanlohkoilla ja sitruunamelissan lehdillä.

Vinkkejä kakun kokoamiseen

  • Kakkupohja on helpompi leikata kerroksiin, kun se ei ole uunituore. Paista pohja vaikka pari päivää etukäteen.
  • Leikkaa kakkupohja kerroksiin pitkällä sahalaitaisella veitsellä.
  • Kostuta kakku lusikkaa tai pullasivellintä käyttäen.
  • Kakku mehevöityy ihanasti, jos täytät sen jo edellisenä päivänä. Kostuta silloin alinta kerrosta muita
  • vähemmän, koska kosteus
  • valuu yön aikana alaspäin.