Tutusta sokerikakkupohjasta syntyy täytteitä vaihtamalla monta erilaista kakkua. Jo leipominen vie juhlatunnelmaan.

Kuvat Pia Inberg

Sokerikakkupohja

10–12 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia

4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Levitä pyöreän vuoan (halkaisija noin 23 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat voilla tai margariinilla. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään. Sihtaa seos siivilän läpi munavaahtoon. Sekoita varovasti.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes kakkuun painettuun tikkuun ei tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä 15 minuuttia ennen kuin kumoat sen vuoasta.
Leikkaa pohja kolmeen kerrokseen juuri ennen täyttämistä.
Vinkki. Uunituore kakku murenee helposti. Leivo pohja valmiiksi päivä tai kaksi ennen kakun täyttämistä.

Mustikkakakku

(pääkuvassa)

Valmistusaika: 1 tunti 15 minuuttia

2 dl kuohu- tai vispikermaa
250 g mascarpone-juustoa
1 dl sokeria
200 g pakastemustikoita
1 limetti (kuori ja mehu)

Koristeeksi:
viljeltyjä mustikoita
2 pkt (á 250 g) valkoista sokerimassaa

Tee sokerikakkupohja oheisen ohjeen mukaan. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista juusto ja sekoita se sokerin ja sulatettujen mustikoiden kanssa vaahtoon. Raasta limetin ohut vihreä kuori joukkoon.

Purista limetistä mehu ja lisää siihen vettä sen verran, että saat yhteensä 2 desiä nestettä kakun kostutukseen.

Kostuta kerrokset samalla kun kokoat kakkua. Levitä mustikkavaahto kakun väleihin. Levitä vaahtoa ohuesti myös kakun päälle ja reunoille.

Kauli sokerimassa tomusokerilla jauhotetulla pöydällä muutaman millin paksuiseksi levyksi. Nosta levy kaulimen avulla
kakun päälle. Sivele levy kevyin ottein kakun pinnalle. Leikkaa kuorrutteen ylimääräinen ”helma” veitsellä pois.

Koristele kakku tuoreilla mustikoilla ja kukilla.

Vinkki! Jos et halua kuorruttaa kakkua sokerimassalla, ota
kerma-juustoseoksesta puolet erilleen ennen mustikoiden
lisäämistä. Levitä kermaseos
kakun pinnalle ja reunoille.

Mustaherukka-suklaakakku

Valmistusaika: 1 1/2 tuntia

Pohjaan 2 rkl kaakaojauhetta

Kostutus:
2 dl mustaherukkamehua

Täyte:
4 dl kuohu- tai vispikermaa
1 1/2 dl mustaherukkapyreetä (pakaste)
200 g maitosuklaata
250 g maitorahkaa
2 dl mustaherukkahilloa
Tee sokerikakkupohja oheisen
ohjeen mukaan, mutta lisää kuivien aineiden joukkoon 2 ruokalusikallista kaakaojauhetta.
Kuumenna 1 desi kermaa ja musta¬herukkapyree kattilassa kiehuvaksi. Ota kattila sivuun. Rouhi suklaa ja
lisää se kuumaan kermaseokseen.
Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä.
Vatkaa loput kermasta vaahdoksi
ja lisää myös maitorahka vatkaten. Sekoita ensin 1/3 vaahdosta suklaa¬seokseen ja lisää sitten loput. Laita täyte 10 minuutiksi jääkaappiin.
Kostuta kerrokset mustaherukka¬mehulla samalla kun kokoat kakkua.
Levitä mustaherukkahilloa ja suklaatäytettä kakun kerroksiin.  Levitä
suklaatäytettä myös kakun pinnalle. Kakun reunoja ei tarvitse kuorruttaa.

Raparperi-kookoskakku

Valmistusaika: 1 tunti

Kostutus:
2 dl raparperi- tai muuta mehua

Täyte:
4 dl kuohu- tai vispikermaa
250 g maitorahkaa
1 dl kookosjauhetta
1/2 dl tomusokeria
2 dl raparperihilloa

Koristeeksi:
1 dl kookoshiutaleita

Tee sokerikakkupohja oheisen ohjeen mukaan. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka, kookosjauhe ja sokeri joukkoon. Ota puolet täytteestä sivuun kuorrutusta varten.

Kostuta kerrokset mehulla samalla kun kokoat kakkua. Levitä raparperihilloa ja kookosvaahtoa kakun väleihin. Sivele kuorrutteeksi säästetty vaahto kakun päälle ja reunoille.
Ripottele kookoshiutaleet kakulle.

Vinkki! Voit käyttää täytteessä myös itse tehtyä tai kaupan raparperisosetta (esim. Pirkka).

Banaani-pähkinäkakku

Valmistusaika: 1 tunti

Pohjaan 1 dl hasselpähkinärouhetta

Kostutus:
2 dl kahvia

Täyte:
2 banaania
4 dl kuohukermaa
2 dl ranskankermaa
1 dl hunajaa

Kuorrutus:
2 dl tomusokeria
2 rkl pähkinätahnaa (esimerkiksi Nutella)
2 rkl kermaa
Koristeeksi pähkinärouhetta (ja tuoreita marjoja)

Tee sokerikakkupohja muuten oheisen ohjeen mukaan, mutta vaihda 1/2 dl jauhoista 1 desiin hasselpähkinärouhetta.

Keitä kostukkeeksi tuleva kahvi ja siirrä se jäähtymään. Vatkaa kuohu- ja ranskankerma vaahdoksi. Mausta vaahto hunajalla. Leikkaa banaani viipaleiksi.

Ota kolmannes vaahdosta sivuun kakun reunojen kuorrutusta varten. Kostuta kerrokset kahvilla samalla kun kokoat kakkua.

Täytä kakku kermavaahdolla ja banaaniviipaleilla. Sekoita tomusokeri, pähkinätahna ja kerma. Levitä seos kakun päälle ja sivele kermavaahto reunoille. Koristele pähkinärouheella (ja marjoilla).

Helppo mansikkakakku

Valmistusaika: 1 tunti

Kostutus:
2 dl sitruunakivennäisvettä

Täyte ja kuorrutus:
4 dl kuohu- tai vispikermaa
2 dl ranskankermaa
1/2 dl tomusokeria
1 1/2 dl lemon curdia (sitruunatahnaa)
50 g valkoista suklaata
1 l mansikoita
koristeeksi sitruunamelissaa tai minttua

Tee sokerikakkupohja oheisen ohjeen mukaan.

Vatkaa täytteen kuohu- ja ranskankerma vaahdoksi. Mausta seos tomusokerilla. Ota noin kolmannes vaahdosta sivuun kuorrutusta varten. Puhdista ja lohko mansikat. Jätä osa mansikoista koristeeksi.

Kostuta kakun kerrokset kivennäisvedellä samalla kun kokoat kakkua. Levitä kerrosten väleihin täytteeksi kermavaahtoa, lemoncurdia ja mansikanlohkoja. Raasta suklaata mansikoiden päälle. Kostuta lopuksi kakun kansi. Sivele kakun päällinen ja reunat kermavaahdolla. Koristele mansikanlohkoilla ja sitruunamelissan lehdillä.

Vinkkejä kakun kokoamiseen

  • Kakkupohja on helpompi leikata kerroksiin, kun se ei ole uunituore. Paista pohja vaikka pari päivää etukäteen.
  • Leikkaa kakkupohja kerroksiin pitkällä sahalaitaisella veitsellä.
  • Kostuta kakku lusikkaa tai pullasivellintä käyttäen.
  • Kakku mehevöityy ihanasti, jos täytät sen jo edellisenä päivänä. Kostuta silloin alinta kerrosta muita
  • vähemmän, koska kosteus
  • valuu yön aikana alaspäin.

Helpointa on valmistaa sellainen juhlamenu, joka sopii kerralla kaikille erityisruokavalioille. Tässä muutama takuuherkullinen, kaiketon resepti! 

Yksi ei käytä maitotuotteita, toinen on allerginen kananmunalle, keliaakikkosukulainenkin saapuu... Jos juhliin on tulossa useita erikoisruokavaliota noudattavia, kannattaa suosiolla tehdä tarjottavia, jotka sopivat ihan kaikille. Se on helpompaa kuin vääntää jokaiselle omaa sorttiaan, eikä näin tarvitse  kirjoa noutopöytää erilaisilla tuoteselostelapuilla. 

Maidolle, kermalle ja voille on lukemattomia kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Leivonnaisissa kananmunan voi usein korvata esimerkiksi puolikkaalla banaanilla tai kikherneliemellä – tai jättää kokonaan pois. Vehnäjauhotkin on helppo vaihtaa esimerkiksi gluteenittomaan jauhoseokseen.

Alla muutama resepti, jotka ovat jo valmiiksi maidottomia, munattomia, gluteenittomia ja vegaanisia. Suurin osa niistä sopii myös pähkinäallergikolle. 

Paahdettu kikhernesalaatti

Ihana, kevääseen sopiva lämmin salaatti syntyy paahtamalla kikherneet ja kasvikset uunissa ja pyöräyttämällä ne sitruunaisessa sinappisoosissa. Aktiivinen tekoaika on vain 15 minuuttia, jonka lisäksi paistamiseen menee 25 minuuttia. Resepti löytyy Soppa365-blogista

Kuva: Tuomas Kolehmainen. 

Hedelmäinen vihersalaatti

10 annosta

Valmistusaika 20 min

  • 1 mango
  • 5 keltaista luumua
  • ½ cantaloupe-meloni
  • 4 sydänsalaattikerää
  • 200 g vuonankaalia
  • 200 g mansikoita
  • 100 g pensasmustikoita

Greippivinegretti:

  • 1 tl roseepippuria
  • 1 greipin mehu
  • 5 timjaminoksaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl hunajaa (TAI täysvegaaniseen salaatinkastikkeeseen 1 rkl sokeria)
  • 1 tl suolaa
  1. Tee ensin vinegretti. Murskaa roseepippureita morttelissa. Lisää timjaminoksat ja murskaa myös niitä kevyesti. Sekoita joukkoon öljy, hunaja tai sokeri sekä suola. Purista greipistä mehu ja sekoita.
  2. Pilko mango siivuiksi, luumut lohkoiksi ja meloni kuutioiksi tai palloiksi meloniraudalla. Irrota kannat mansikoista ja puolita. Irrottele salaatinlehdet ja huuhdo ne. Kuivaa salaattilingolla.
  3. Kokoa salaatinlehdet ja vuonankaali salaattikulhoon. Sekoita puolet kastikkeesta vihreiden joukkoon. Asettele hedelmät ja marjat salaattipedille ja kaada loput kastikkeesta niiden päälle.

Hedelmäinen vihersalaatti on raikas juhlatarjottava. Kuva: Panu Pälviä, resepti: Riikka Väliahde.
Hedelmäinen vihersalaatti on raikas juhlatarjottava. Kuva: Panu Pälviä, resepti: Riikka Väliahde.

Gluteenittomat kookoskaurasämpylät

Salaatin kanssa tulee toki tarjota hyvää leipää! Gluteenittomat kaurasämpylät sopivat täydellisesti tähän tarkoitukseen. Ruokabloggaaja Virpi Mikkosen Me Naisille jakaman reseptin voi leipoa myös vegaanisesti:

Noin 9 sämpylää

Valmistusaika 30 min + paistoaika 20 min

  • 3 rkl chiansiemeniä + 1 dl vettä
  • 4 dl gluteenittomia kaurahiutaleita tai kaurajauhoja
  • 1 dl kookosjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl psylliumkuitujauhetta
  • ½ tl merisuolaa
  • 3,5 dl kauramaitoa tai muuta maitojuomaa
  • vajaa 1 dl kookosöljyä
  • 1 tl kookossiirappia TAI kotimaista luomuhunajaa
  • ½ tl omenaviinietikkaa
  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita chiansiemenet ja vesi pienessä kulhossa ja anna tekeytyä geeliksi noin 5 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin kaurahiutaleet tehosekoittimessa jauhoksi tai käytä valmiita kaurajauhoja. Kaada kaurajauho kulhoon ja lisää kookosjauho, leivinjauhe, psylliumkuitujauhe ja suola. Sekoita.
  3. Lisää chiageeli, kauramaito, sulanut voi tai öljy, juokseva hunaja tai siirappi ja omenaviinietikka. Anna taikinan turvota viitisen minuuttia. Taikinan koostumuksen tulee olla pehmeää ja hyvin muovailtavaa, mutta ei kuivaa. Kun pyörittelet taikinasta palloja, tulee niiden säilyttää muotonsa eikä lässähtää. Mikäli taikina tarttuu käsiin, lisää hieman jauhoja.
  4. Öljyä kädet ja ota taikinasta paloja. Pyörittele niistä pienehköjä sämpylöitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paista niitä noin 20 minuuttia uunin keskiosassa, kunnes sämpylät ovat hieman kullanruskeita. Ota uunista ja nauti!

Erilaiset levitteet antavat leiville ja sämpylöille makua. Jos tarjoat muutakin kuin gluteenitonta leipää, muista pitää ne erillään toisistaan. Kuva: Panu Pälviä, levitteiden reseptit: Riikka Väliahde.
Erilaiset levitteet antavat leiville ja sämpylöille makua. Jos tarjoat muutakin kuin gluteenitonta leipää, muista pitää ne erillään toisistaan. Kuva: Panu Pälviä, levitteiden reseptit: Riikka Väliahde.

Cashew-tuorejuustolevite

10 annosta

Valmistusaika 10 min + liotus 4 t

  • 400 g cashew-pähkinöitä
  • 2 rkl ravintohiivahiutaleita
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl sipulijauhetta
  • 1 sitruuna
  1. Liota pähkinöitä reilussa vedessä vähintään yön yli.
  2. Valuta pähkinöiden vesi pois. mittaa pähkinöiden lisäksi monitoimikoneen kulhoon ravintohiivahiutaleet, suola ja sipulijauhe. Purista sitruunan mehu joukkoon. Soseuta, kunnes seos on tasainen.

Minttu-hernelevite

10 annosta

Valmistusaika 10 min

  • 400 g (pakaste)herneitä
  • 2 limeä
  • 1 ruukku minttua
  • 2 rkl maapähkinävoita
  • 1 tl suolaa
  1. Sulata herneet, jos ne ovat jäässä. Puolita limet ja purista niistä mehu sauvasekoittimen kulhoon. Irrota mintturuukusta lehdet.
  2. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Herkulliset hodarit

Hot dogit ovat rentoa tarjottavaa juhliin, ja jokainen voi muokata tästä herkusta omannäköisensä. Hodarisämpylät voit leipoa kaikettomina esimerkiksi ylläolevan kaura-kookossämpylöiden ohjeella tai ostaa kaupasta valmiita, gluteenittomia, maidottomia ja munattomia sämpylöitä.

  • hotdog-sämpylöitä (gluteeniton, maidoton ja munaton)
  • tavallisia ja kasvisnakkeja (eri kulhoihin totta kai)
  • avocadoa (syöntikypsiä)
  • sipulirouhetta
  • chiliä
  • makeaa chilikastiketta
  • maustettua kaurakermaviiliä
  • majoneesia tai hampurilaiskastiketta (halutessasi laita tarjolle munaton ja maidoton vaihtoehto)
  • korianteria tai muita silputtuja yrttejä
  • kurpitsapikkelsiä

JÄLKIRUOKIA:

Rommirusina-suklaajäätelö

Myös tämä resepti on Virpi Mikkonen jakanut Me Naisille. Vegaaninen jäätelö, joka saa makunsa mantelilikööristä, rommista ja kaakosta, sopii hyvin jälkiruoaksi aikuiseen makuun:

3 annosta

valmistusaika 40 min + 4 t pakastus

  • 3 pakastettua banaania
  • 2 rkl mantelilikööriä
  • 5 rkl rommia
  • 3 rkl luomurusinoita
  • 1 ½ rkl raakakaakaojauhetta
  • 1 rkl luomuhunajaa (tai kookossiirappia, steviaa tai muuta makeuttajaa)
  • (2–3 rkl mantelimaitoa tai muuta maitojuomaa)
  • 3 rkl raakakaakaonibsejä
  1. Kuori banaanit ja leikkaa pieniksi paloiksi. Laita palat isoon pakasterasiaan ja pakasta vähintään 4 tuntia. Sillä välin kaada mantelilikööri ja rommi kattilaan ja kiehauta. Lisää sekaan rusinat ja jätä marinoitumaan siksi aikaa, kunnes banaanit ovat jäätyneet.
  2. Ota jäätyneet banaanipalat pakastimesta ja kaada tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Hienonna banaaneita, kunnes ne alkavat muuttua paksuksi pehmeäksi massaksi. Jos teet isomman annoksen, voit soseuttaa banaanit pienemmissä erissä, jotta tehosekoittimesi ei ylikuumene.
  3. Lisää banaanimassaan kaakaojauhe, hunaja, halutessasi mantelimaito ja marinoimasi rusinat. Sekoita seos pehmeäksi jäätelöksi. Hämmennä lusikalla sekaan raakakaakaonibsit ja annostele jäätelö kulhoihin. Jos jäätelöseos pehmenee liikaa valmistamisen aikana, voit pitää sitä hetken pakastimessa ennen tarjoilua.

Vegaaninen suklaamousse

Klassinen suklaamousse valmistuu kätevästi myös vegaanisena. Suklaamousseen saa raikkautta tarjoamalla ne paistettujen karpaloiden kera. Jälkiruoka kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, jotta se ehtii viiletä jääkaapissa ennen tarjoilua. Resepti Soppa365-blogissa

Karpalot tai muut kirpeähköt marjat raikastavat suklaamoussen. Kuva: Anna Huovinen

Mustikka-raakaleivokset

Raakaleivokset eivät käy uunissa ollenkaan. Trendikkäissä leivoksissa maistuu niin mustikka kuin pähkinäkin, ja ne sopivat myös vegaaneille ja gluteenittomille. Resepti Kodin Kuvalehdessä

Mustikkaleivokset eivät kaipaa uunia. Kuva: Päivi Anita Ristell.

Onko sinulla jokin ihan kaikille sopiva resepti, joka on juhlissa luottoherkkusi? Kerro kommenteissa!

Tee koko päivän juhliin holiton versio ja terästä booli vasta illalla.

Vadelmainen jääteebooli

10 annosta

Valmistusaika 15 min

4 dl vettä

2 teepussia

mustaa teetä

1 ruukku minttua

3 sitruunaa

200 g vadelmia

½ dl vaaleaa siirappia

1 l hiilihapotettua vettä

1 dl giniä

Lisäksi

jääpaloja

  1. Mittaa vesi lasiin ja upota teepussit veteen. Anna teen uuttua vahvaksi.
  2. Irrota mintun oksat tyvestä lehtineen. Leikkaa yksi sitruunoista siivuiksi ja purista kahdesta mehu.
  3. Kumoa vadelmat boolikulhoon ja murskaa hellästi. Lisää tee, siirappi, sitruunamehu ja -siivut, minttu sekä gini. Viimeistele jääpaloilla ja kuplavedellä.