Joko saa haukata? Tällainen herkkuburgeri löytyy oululaisen Kauppuri 5:n listalta.
Joko saa haukata? Tällainen herkkuburgeri löytyy oululaisen Kauppuri 5:n listalta.

Purilaiset ovat nyt niin trendikkäitä, että lähes joka pitäjästä löytyy oikeita burgereita. Siis sellaisia, joissa on käsintehdyt pihvit ja talon omat kastikkeet. Tässä ravintoloita, joita et voi ohittaa.

Turku

Viime syksynä jo 10 vuotta täyttänyt turkulainen Kerttu tunnetaan lauantaisin ja sunnuntaisin pöytään katettavasta hampurilaisbuffetistaan. Pöydästä saa koota mieleisensä burgerin kastikkeista, vihanneksista ja pihvistä. Myös kasvisversio on tarjolla. Kortteliravintolan tapaan Kerttu on auki koko päivän, ja sinne voi poiketa yhtä hyvin lounaalle, illalliselle kuin oluellekin. Ravintolan alakerrassa saa pestyä pyykitkin, mikä ilahduttaa vaikkapa reissun päällä olevaa ruokailijaa.

Kortteliravintola Kerttu, Läntinen pitkäkatu 35, Turku

Savo

Maan ensimmäinen Morton oli Rautalammilla sijaitseva kivijalkaravintola. Tulevana kesänä oman Mortoninsa saavat Varkaus, Pieksämäki ja Äänekoski. Rautalammin ravintolaa ei enää ole, vaan nykyään Morton-ravintolat ovat liikkuvaa sorttia eli merikontteja, jotka on remontoitu ravintolakeittiöiksi. Yksi kontti on vieraillut jo Helsingissä asti, ja tulevaisuus näyttää, mihin nuoret yrittäjät ravintolansa vielä kiikuttavat. Purilaisten ja muiden ruokien tasosta huomaa, että keittiömestari on kartuttanut taitojaan huippuravintoloissa.

Morton, Rantapuisto/Äänekoski, Hertunranta/Varkaus, Tori/Pieksämäki

Porvoo

Porvoon historiallisessa keskustasta joen rannasta löytyy rento Johan’s, jonka sisäpihalla voi poiketa kesäaikaan syömässä. Pihalla on vanhan ajan tunnelmaa, ja baarina toimii vanha hevostalli. Ruoka on monipuolista, mutta vetonaula on talon burgeri. Samojen visiönäärien Sicapelle-ravintolassa vanhan kirkon kupeessa voi kesäisin nauttia terassin antimista ja loistavista viineistä.

Johan’s, Jokikatu 8 ja Sicapelle, Kirkkotori 3, Porvoo

Oulu

Oulun tunnetuin hampurilaispaikka on varmasti Kauppuri 5. Kun puhutaan burgereista, oululaiset muistavat aina hehkuttaa rakasta Kauppuriaan. Onneksi paikkaan ei voi tehdä pöytävarausta, joten satunnainen ohikulkijakin saa osansa. Tunnetuin hampurilainen on Teurastaja, jossa on neljää erilaista lihaa. Omistaja on aiemmin työskennellyt fine dining -ravintoloissa, minkä näkee vaikkapa kastikkeiden ja lisukkeiden jännittävistä makuyhdistelmistä.

Kauppuri 5, Kauppurienkatu 5, Oulu

Helsinki

Helsingin Hernesaareen viime kesänä avattu Birgitta vakiinnutti heti paikkansa kaupunkilaisten kesänviettopaikkana. Birgitan erikoisuus on suuri hiiligrilli, jollaisia on Suomessa vain muutama. Ravintolan miljöö on upea, ja kokonaisuuden kruunaavat hiilenmustiksi poltetut seinät. Klassikkoburgerin suosio yllätti henkilökunnan, eikä sitä hennottu poistaa muuten vaihtuvalta listalta koko kesänä.

Birgitta, Hernesaarenranta 2, Helsinki

Lue lisää:

Kvinoapannua helpommaksi arkiruoka ei muutu

Paras brunssiruoka ikinä: tähtikokin shakshuka

Kokkaa possulle tuhti lisäke ohra-olutpuurosta

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?