Mieluummin överit kuin vajarit, tuumasi lettu. Kuva: Sami Repo
Mieluummin överit kuin vajarit, tuumasi lettu. Kuva: Sami Repo

Tässäpä herkku, joka hiljentää vaativammankin makeanhimon. Överiletut silataan vielä sitruunatahnalla ja kermavaahdolla. 

Suklaaletut ja vaahtokarkkeja

Noin 10 kpl

Noin 1 tunti

Taikina:

3 munaa

½ dl sokeria

5 dl vehnäjauhoja

½ dl kaakaojauhetta

3 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

5 dl piimää

½ dl sulatettua voita

4–6 rkl voit tai margariinia paistamiseen

Lisäksi:

Lemon curd -tahnaa

Vaahtokarkkeja

Mansikoita

Kermavaahtoa

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen jauhot ja piimä. Sekoita tasaiseksi, paksuksi taikinaksi. Lisää lopuksi sula, jäähtynyt voi.

2. Kuumenna pieni blinipannu tai perinteinen lettupannu. Sulata noin ruokalusikallinen rasvaa pannulla ja kaada taikinaa parin sentin paksuudelta. Paista 3–5 minuuttia, niin, että lettu hieman turpoaa ja paistuu. Käännä letut ja paista vielä 2–3 minuuttia.

3. Tarjoile letut sitruunatahnan, vaahtokarkkien ja mansikoiden kanssa. Lisää halutessasi letuille vielä kermavaahtoa.

Makkaratikut aikuiseen makuun voi paistaa grillin sijaan myös takassa tai uunissa. 

Makkaratikku

6 annosta, noin 20 min

Tarvitset

1 tlk (240 g) croissant-taikinaa (esim. Danerolles)

6 grillimakkaraa

20 lehteä salviaa

6 rkl maalaissinappia (esim. Dijon)

Kastike

2 dl ketsuppia

1 dl majoneesia

1 oksa rosmariinia

1 tl chiliä

  1. Avaa taikinapurkki pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä taikina ja leikkaa kuuteen osaan katkoviivojen mukaan. Leikkaa makkaraan viillot. Irrota salvian lehdet.
  2. Sivele taikinapalojen pintaan sinappia ja paina sinapin päälle 4 salvianlehteä. Kääri taikina napakasti makkaran ympärille ja paina grillitikku makkaran läpi.
  3. Grillaa hiilloksella tai grillissä. Voit kypsentää myös 200 asteisessa uunissa 15–18 minuuttia.
  4. Tee kastike ja tarjoile tuoreiden makkaratikkujen kanssa.

Tujakka mustapippuri antaa mansikkakastikkeelle vinkeästi kärkeä ja yllätysmakua.

Mansikkamustapippurikastike

noin 5 dl

15 min

1 ½ litra mansikoita

3 rkl sokeria

2 rkl balsamiviinietikkaa

1–2 tl kokonaisia mustapippureita

1 Huuhtele mansikat. Poista kannat ja pilko mansikat 4 osaan.

2 Yhdistä kulhossa mansikat ja sokeri ja laita ne jääkaappiin maustumaan tunniksi.

3 Paahda pippureita kuumalla kuivalla pannulla 1 minuutti. Laita pippurit mortteliin ja rouhi.

4 Yhdistä kattilassa maustuneet mansikat, balsamiviinietikka ja mustapippurirouhe. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljalleen 5–8 minuuttia, kunnes mansikat alkavat pehmentyä. Soseuta kastike lopuksi sauvasekoittimella tasaiseksi tai muussaa soseeksi esimerkiksi perunasurvimella.

5 Tarjoile kastike kylmänä tai lämpimänä jäätelön, lettujen, juustojen tai köyhien ritareiden kanssa.