Italialainen munakas eli frittata maistuu hyvältä myös kylmänä.

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen, kytke grillivastus päälle. Riko kananmunien rakenne. Mausta munat suolalla.

2. Halkaise kesäkurpitsa ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Hienonna sipulin varret.

3. Kuumenna öljy (uunin kestävässä) paistinpannussa, kuullota kesäkurpitsoja ja sipuleita pari minuuttia. Lisää herneet ja kaada munamassa päälle. ­Kypsennä noin 5–6 minuuttia kunnes munakas on hyytynyt, mutta se on pinnalta vielä löysää. Murustele vuohenjuusto frittatan päälle ja nosta paistos uuniin grillivastuksen alle ruskistumaan 2–3 minuutiksi tai kunnes se on kullanruskeaa päältä.

4. Tee salaatti. Sekoita jää­salaatti ja rucola. Sekoita balsamico öljyn joukkoon. Mausta mustapippurilla ja hyppysellisellä suolaa. Kaada salaatin joukkoon ja ripottele päälle ­siemeniä. Tarjoa lämpimän ­frittatan kanssa.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 25 minuuttia

Resepti

6 munaa
suolaa

täyte:

2
rkl
oliiviöljyä
1 pieni kesäkurpitsa (tai 1/2 isosta)
2 vartta kevätsipulia
1
dl
herneitä
100
g
vuohenjuustoa

lisäksi:

1 ruukku jääsalaattia
1 ruukku villirucolaa
2
rkl
balsamicoa
oliiviöljyä
1
rkl
auringonkukansiemeniä
Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.