Välipalakin voi olla keitto! Kanelilla maustettu mango-porkkanakeitto sopii siihen hyvin. Kuvat: Tuomas Kolehmainen, kuvausjärjestelyt: Kaisa JouhkiKupit Kretuliini
Välipalakin voi olla keitto! Kanelilla maustettu mango-porkkanakeitto sopii siihen hyvin. Kuvat: Tuomas Kolehmainen, kuvausjärjestelyt: Kaisa JouhkiKupit Kretuliini

Ihanista keittokulhollisista on paaston ankeus kaukana.

Mehupaasto meni jo, nyt kevennytään keittopaastolla. Kuitupitoiset sopat täyttävät hyvin, sillä ne eivät hulahda vatsalaukusta saman tien läpi. Yhdysvalloissa souping on ollut viime aikojen suosituimpia terveystrendejä. Keittopaastossa kaikki päivän ateriat korvataan keitolla – myös aamiaiset ja välipalat. Helpomman kevennyksen saa korvaamalla vaikkapa vain yhden tai molemmat päivän lämpimistä aterioista kevyellä sosekeitolla.

Ateriakeitot ovat mukavan lämmittäviä. Aamu- ja välipalaksi souping-paastoilija voi valita jääkaapissa viilennettävän sosekeiton.

Kanelilla maustettu mango-porkkanakeitto

4 annosta

Valmistusaika 15 min + keittoaika 10 min + jäähdytysaika 2 h

noin 190 kcal / annos

500 g pakastettua mangoa

2 porkkanaa

1 lehtisellerinvarsi

1 rkl tuoretta raastettua inkivääriä

6 dl vettä

1 sitruunan mehu

1 rkl hunajaa

1 kanelitanko

1 pieni tlk (200 g) kookosmaitoa

1. Laita mangokuutiot kattilaan. Kuori porkkanat ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Huuhtele ja pilko lehtiselleri. Raasta inkivääri. Lisää kattilaan.

2. Lisää vesi, sitruunamehu, hunaja ja kanelitanko.

3. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 10 minuuttia. Poista kanelitanko.

4. Lisää kookosmaito. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Anna jäähtyä. Viilennä jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

 


Kuitupitoista kukkakaalikeittoa lusikoidessa tietää syövänsä oikeaa ruokaa.

 

Paahdettu valkosipuli-kukkakaalikeitto

4 annosta

Valmistusaika 30 min + keittoaika 15 min

noin 300 kcal / annos

2 kokonaista valkosipulia

2 tl oliiviöljyä

1 kg kukkakaalia

1 sipuli

1 dl kvinoaa

1 dl kuorittuja manteleita

1,2 l vettä

2 kasvisliemikuutiota

1 tl suolaa

Koristeluun

4 rkl mantelilastuja

1. Leikkaa kokonaisista valkosipuleista pois hatut niin, että kynsien yläosat tulevat näkyviin. Ota pala foliota ja kierrä se palojen ympärille, mutta ei päälle. Valuta päälle oliiviöljyä, kunnes sitä on kauttaaltaan kynsien pinnalla.

2. Paahda valkosipuleita 180-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, voit peittää sen foliolla loppuvaiheessa. Anna jäähtyä hieman ja purista sitten kynnet kokonaisina ulos.

3. Valkosipulien paahtuessa pilko kukkakaali. Kuori ja pilko sipuli. Laita ne kattilaan.

4. Mittaa kvinoa kulhoon ja kaada päälle runsaasti lämmintä vettä. Kaada kvinoa tiheään siivilään. Huuhdo ja valuta. Lisää kasvisten joukkoon kattilaan.

5. Lisää kuoritut mantelit, vesi ja kasvisliemikuutio. Kuumenna ja anna kiehua kannen alla hiljalleen kuplien noin 15 minuuttia.

6. Lisää paahdetut valkosipulinkynnet ja soseuta keitto. Mausta suolalla.

 


Valkosipuli, chili ja inkivääri kohentavat vastustuskykyä. Lautanen Stockmann

 

Thaimaustettu parsakaalikeitto

4 annosta

Valmistusaika 15 min + keittoaika 15 min

noin 280 kcal / annos

2 isoa parsakaalia

2 salottisipulia

2 valkosipulinkynttä

2 vihreää chiliä

1 rkl limettimehua

1 rkl inkivääritahnaa

2 tl hunajaa

8 dl vettä

2 kasvisliemikuutiota

2 kuivattua kaffirlimetinlehteä

1 tlk (400 g) kookosmaitoa

1 tl suolaa

Pinnalle

½ dl maapähkinöitä

tuoretta korianteria

1. Paloittele parsakaalit. Kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Poista chileistä kanta, hienonna chilit.

2. Laita kattilaan muut kasvikset paitsi parsakaali. Lisää limettimehu, inkivääritahna, hunaja, vesi, kasvisliemikuutiot ja kaffirlimetinlehdet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla hiljalleen kuplien 10 minuuttia.

3. Lisää parsakaali ja keitä vielä 5 minuuttia. Poista kaffirlimetinlehdet.

4. Lisää kookosmaito, poista limetinlehdet ja soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.

5. Paahda maapähkinöitä 1–2 minuuttia kuumalla, kuivalla pannulla, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Ripottele pähkinät keittoannosten pinnalle. Viimeistele tuoreella korianterilla.

 


Siemenet tuovat bataattikeittoon lisää hyviä rasvoja. Lautanen Stockmann

 

Puhdistava bataattikeitto

4 annosta

Valmistusaika 10 min + keittoaika 20 min

noin 250 kcal / annos

600 g bataattia

4 porkkanaa

2 valkosipulinkynttä

2 rkl tuoretta raastettua inkivääriä

2 tl jauhettua kurkumaa

½ tl mustapippuria

1,2 l vettä

2 kasvisliemikuutiota

2 dl kaurakermaa

1 tl suolaa

Pinnalle

2 rkl vaaleita kuorittuja seesaminsiemeniä

1. Kuori ja pilko bataatti ja porkkanat. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet. Raasta inkivääri.

2. Laita kasvikset kattilaan. Lisää kurkuma, mustapippuri, vesi ja kasvisliemikuutiot.

3. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla hiljalleen kuplien noin 20 minuuttia. Lisää kaurakerma.

4. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Mausta suolalla.

5. Annostele keitto lautasille ja viimeistele seesaminsiemenillä.

 


Avokado muuttaa raikkaan aamupalakeiton sametiksi. Kuppi ja aluslautanen Stockmann

 

Kylmä kurkku-avokadokeitto

4 annosta

valmistusaika 10 min + jäähdytysaika 2 h

noin 170 kcal / annos

1 salottisipuli

2 valkosipulinkynttä

1 rkl oliiviöljyä

6 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

¼ tl chilihiutaleita

2 avokadoa

2 tuorekurkkua

2 limetin mehu

1 rkl hunajaa

1 dl kaurajogurttia

(ripaus suolaa)

1. Kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne oliiviöljyssä kattilassa miedolla lämmöllä.

2. Lisää vesi, kasvisliemikuutio ja chilihiutaleet. Anna kiehua 5 minuuttia.

3. Halkaise avokadot ja poista kivi. Nosta hedelmäliha lusikalla kuoresta ja paloittele. Paloittele kurkut.

4. Nosta kattila pois liedeltä. Lisää avokado ja kurkku liemeen.

5. Sekoita joukkoon kahdesta limetistä puristettu mehu, hunaja ja kaurajogurtti. Soseuta tasaiseksi. Mausta tarvittaessa ripauksella suolaa.

6. Anna jäähtyä. Laita keitto viilenemään jääkaappiin vähintään 2 tunniksi tai yön yli.

 


Viimeistele linssikeitto tuoreella basilikalla.

 

Kevyt linssi-tomaattikeitto

4 annosta

Valmistusaika 10 min + keittoaika 30 min

noin 200 kcal / annos

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 porkkanaa

2 lehtisellerinvartta

1 rkl oliiviöljyä

1 dl puna- tai valkoviiniä

1 rkl hunajaa

2 tlk (2 x 400 g) kokonaisia säilöttyjä (luomu)tomaatteja

1 dl punaisia linssejä

6 dl vettä

2 kasvisliemikuutiota

1 tl suolaa

ripaus mustapippuria

Pinnalle

tuoretta basilikaa

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori porkkanat ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Huuhtele ja hienonna lehtiselleri.

2. Kuullota kasviksia miedolla lämmöllä oliiviöljyssä kattilassa muutama minuutti. Lisää viini ja kiehauta.

3. Lisää hunaja, kokonaiset tomaatit liemineen, linssit, vesi, kasvisliemikuutio, suola ja mustapippuri. Anna kiehua kannen alla hiljalleen kuplien noin 30 minuuttia.

4. Soseuta keitto ja tarkista maku. Viimeistele tuoreella basilikalla.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan