Villiyrtit eivät ole vain hippien hommaa. Voikukassa ja nokkosessa on paljon enemmän rautaa kuin pinaatissa, joten pellonreunan kasvatit kannattaa heittää pannulle.

Colourbox

Oletko niitä, joiden mielestä ruuan pitää olla luonnollista? Jos e-koodit epäilyttävät ja valmisateriat ahdistavat, kevät on parasta aikaasi. Luonnollisin ruoka tulee tietenkin suoraan luonnosta.

Villiyrttiasiantuntija Toini Kumpulainen kertoo, millaisia herkkuja syntyy takapihan antimista.

Nokkonen

"Friteeratut nokkoset ovat perheemme herkku: Pudota nokkosen versoja tai lehtiä noin 160-asteiseen öljyyn. Odota 2–3 minuuttia, kunnes lehdet kovettuvat. Ota ne kattilasta reikäkauhalla ja nosta hetkeksi talouspaperin päälle valumaan. Ripottele nokkosille lopuksi hieman suolaa."

Maitohorsma

"Maitohorsman verso kasvaa maasta parsan näköisenä pötkylänä ja sitä voi käyttää samaan tapaan: ryöppää, valuta ja paista pannulla. Kerää vain alle 20-senttisiä versoja, sillä sitä pidemmät tuntuvat puumaisilta."

Voikukka

"Voikukan lehdet sopivat parhaiten salaatteihin ja kääryleisiin. Poimi vain pyöreälaitaisia lehtiä, sillä sahalaitaiset maistuvat kitkeriltä. Kokeile salaattia, johon tulee lehtien lisäksi aurajuustoa, karamellisoituja siemeniä ja kermaviilikastiketta. Yksinkertaiset kääryleet syntyvät, kun laitat lehtien sisälle vuohenjuustoa ja pyöräytät kääryleitä pannulla sen verran, että juusto tarttuu lehtiin."

Poimulehti

"Poimulehti on kaunis koriste, mutta siitä saa myös helpon sosekeiton: keitä perunaa, purjoa ja poimulehteä ja soseuta. Mausta lopuksi suolalla ja kermalla."

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.