Mango-juustokakku onnistuu myös aloittelijalta.

8–10 hengelle
Valmistusaika: 1 tunti + 2 tuntia hyytymiseen

200 g digestivekeksejä
75 g voita

Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
3 tl vaniljasokeria
1 sitruunan raastettu kuori 
1/2 sitruunan mehu
2 dl kuohukermaa
4 liivatelehteä
2 rkl kiehuvaa vettä

Kuorrutus:
1 prk (125 g) mangososetta
5 rkl aprikoosihilloa

Murskaa keksit ja sekoita ne sulatetun voin kanssa tasaiseksi massaksi. Painele seos leivinpaperilla vuorattuun, halkaisijaltaan 24 sentin irtopohjavuokaan. Laita kylmään jähmettymään.

Sekoita sokerit ja sitruunan kuori sekä mehu tuorejuustoon tasaiseksi massaksi. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi ja 
lisää se tuorejuustomassaan. 

Upota liivatteet kylmään veteen, ja liota ne pehmenneinä kiehuvaan veteen. Ota tuorejuustoseoksesta reilu 1 dl erilliseen kulhoon ja sekoita liivateseos sen sekaan ohuena nauhana. 
Kääntele sitten tämä seos takaisin tuorejuustomassaan.
Lisää täyte vuokaan keksipohjan päälle, painele tiiviiksi ja tasoita pinta sileäksi. Peitä vuoka ja laita pakastimeen pariksi tunniksi hyytymään.

Irrota kakku vuoasta pyöräyttämällä varovasti veitsellä reunoja pitkin. Poista rengas ja sekoita keskenään kuorrutuksen ainesosat. Yhdistä mangosose ja aprikoosihillo ja levitä seos 
tasaiseksi kerrokseksi kakun päälle. Tarkista, että kakku on täysin sula ennen kuin asetat sen tarjolle. 


Lauran vinkit

  • Digestivepohjaan saat mukavaa suutuntumaa esimerkiksi pähkinä-, manteli tai suklaa-rouheella ja lisämakua vaikkapa kanelilla tai kardemummalla.
  • Pohjaksi sopivat myös murokeksit tai vaikkapa kääretorttupohja.
  • Ota tuorejuusto ajoissa huoneenlämpöön, jotta se on helpompi notkistaa. Voit käyttää myös valmiiksi maustettuja tuorejuustoja.
  • Vaahdota kerma kylmänä ja jätä se löysähköksi.
  • Täyte kannattaa nostella pohjan päälle ensin kauhallinen kerrallaan ja painella se sitten nuolijalla tiiviiksi kerrokseksi. Näin siihen ei jää ilmataskuja.
  • Näyttäviä ja helppoja koristeita kakulle syntyy sulatetusta suklaasta. Valuta suklaasula leivinpaperille kauniiksi kuvioiksi ja koveta jääkaapissa.

Laura Henkola arvostaa kakuissa täyteläisiä ja selkeitä makuja. Mango-juustokakku onnistuu takuuvarmasti myös aloittelijalta.

Valmistaikinasta pyörätettävä mehukas piirakka valmistuu myös säilötyistä sienistä. 

Jee, sienisyksy tuli sittenkin!

Jos et kuitenkaan jaksa lähteä sieneen, tai joku ehti jo tyhjentää vakiapajasi, piiraan voi aina valmistaa myös pakastetuista, kuivatuista tai suolaan säilötyistä sienistä. Jälkimmäiset on kuitenkin hyvä huuhdella tai kiehauttaa ennen käyttöä.

 

Suppilovahvero-homejuustopiirakka

8 palaa

90 minuuttia

  • 1 pyöreä pakastepiirakkataikina (esim. Myllyn paras)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • ½ tl kuminan siemeniä

Täyte

  • 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 2+1 rkl ruokaöljyä
  • 2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuminansiemenet ja hienonnettu timjami voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 senttiä leveään piirasvuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla viisi minuuttia. Laita sienet kulhoon ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja fenkolia hetki ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja fenkolit ovat kypsyneet. Anna paistoksen jäähtyä pari minuuttia ja sekoita se sienien joukkoon.

3. Yhdistä kerma ja munat, sekoita tasaiseksi ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

4. Levitä sieni-sipulipaistos esipaistettuun piiraspohjaan ja murenna päälle sinihomejuusto. Kaada joukkoon kerma-munaseos. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.

Helpon kastikkeen pyöräyttää pastan kiehuessa. Arjen parhautta! 

Luonto voi yllättää kelpo sieniapajalla myös kuivan kesän jälkeen. Suppilovahvero löytyy samoilta paikoilta vuodesta toiseen ja usein suurina ryppäinä. Sammaleiset havumetsät, kuusikkoiset metsärinteen ja mustikanvarpuiset metsäpohjat ovat oivallista kasvualustaa suppiksille. Omenoita puolestaan on nyt puutarhat täynnä. 

Suppilovahvero-omenapasta

4 annosta

15 min

300 g nauhapastaa

2 litraa vettä

2 tl suolaa

1 litra suppilovahveroita

2 omenaa

1 punasipuli

1 valkosipulinkynsi

2 dl raastettua

Parmesaania

1 pkt (180 g) pekonia

2 rkl ruokaöljyä

10 lehteä tuoretta salviaa

½–1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi, mausta suolalla ja keitä pastaa vedessä kahdeksan minuuttia.

2. Puhdista sienet ja leikkaa isoimmat muutamaan osaan. Kuutioi omenat ja hienonna sipulit. Raasta juusto.

3. Kuumenna öljy pannulla ja paista pekonisiivut rapeiksi molemmin puolin. Laita talouspaperin päälle valumaan. Paista sieniä ja sipuleita pekonin rasvassa pannulla viisi minuutttia. Lisää joukkoon salvianlehdet.

4. Ota 2 dl pastavettä talteen ja valuta pasta. Laita pasta pannulle paistettujen sienien joukkoon, lisää juustoraaste ja 1 dl keitinvettä. Sekoita voimakkaasti niin, että juusto sulaa ja kaikki ainekset sekoittuvat pastaan. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä, että saat pastalle kosteahkon kastikemaisen koostumuksen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi joukkoon paistetut pekonit.