Mango-juustokakku onnistuu myös aloittelijalta.

8–10 hengelle
Valmistusaika: 1 tunti + 2 tuntia hyytymiseen

200 g digestivekeksejä
75 g voita

Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
3 tl vaniljasokeria
1 sitruunan raastettu kuori 
1/2 sitruunan mehu
2 dl kuohukermaa
4 liivatelehteä
2 rkl kiehuvaa vettä

Kuorrutus:
1 prk (125 g) mangososetta
5 rkl aprikoosihilloa

Murskaa keksit ja sekoita ne sulatetun voin kanssa tasaiseksi massaksi. Painele seos leivinpaperilla vuorattuun, halkaisijaltaan 24 sentin irtopohjavuokaan. Laita kylmään jähmettymään.

Sekoita sokerit ja sitruunan kuori sekä mehu tuorejuustoon tasaiseksi massaksi. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi ja 
lisää se tuorejuustomassaan. 

Upota liivatteet kylmään veteen, ja liota ne pehmenneinä kiehuvaan veteen. Ota tuorejuustoseoksesta reilu 1 dl erilliseen kulhoon ja sekoita liivateseos sen sekaan ohuena nauhana. 
Kääntele sitten tämä seos takaisin tuorejuustomassaan.
Lisää täyte vuokaan keksipohjan päälle, painele tiiviiksi ja tasoita pinta sileäksi. Peitä vuoka ja laita pakastimeen pariksi tunniksi hyytymään.

Irrota kakku vuoasta pyöräyttämällä varovasti veitsellä reunoja pitkin. Poista rengas ja sekoita keskenään kuorrutuksen ainesosat. Yhdistä mangosose ja aprikoosihillo ja levitä seos 
tasaiseksi kerrokseksi kakun päälle. Tarkista, että kakku on täysin sula ennen kuin asetat sen tarjolle. 


Lauran vinkit

  • Digestivepohjaan saat mukavaa suutuntumaa esimerkiksi pähkinä-, manteli tai suklaa-rouheella ja lisämakua vaikkapa kanelilla tai kardemummalla.
  • Pohjaksi sopivat myös murokeksit tai vaikkapa kääretorttupohja.
  • Ota tuorejuusto ajoissa huoneenlämpöön, jotta se on helpompi notkistaa. Voit käyttää myös valmiiksi maustettuja tuorejuustoja.
  • Vaahdota kerma kylmänä ja jätä se löysähköksi.
  • Täyte kannattaa nostella pohjan päälle ensin kauhallinen kerrallaan ja painella se sitten nuolijalla tiiviiksi kerrokseksi. Näin siihen ei jää ilmataskuja.
  • Näyttäviä ja helppoja koristeita kakulle syntyy sulatetusta suklaasta. Valuta suklaasula leivinpaperille kauniiksi kuvioiksi ja koveta jääkaapissa.

Laura Henkola arvostaa kakuissa täyteläisiä ja selkeitä makuja. Mango-juustokakku onnistuu takuuvarmasti myös aloittelijalta.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?