Kuva Sami Repo
Kuva Sami Repo

Rapea kaura-siemenpatukka pitää nälkää loitolla. Se sisältää sopivasti vitamiineja, kuituja, hiilihydraatteja ja rasvaa.

1. Mittaa siirappi, öljy, vesi ja taatelit kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi ja anna sen hautua miedolla lämmöllä 8 minuuttia tai kunnes taatelit pehmenevät. Soseuta sauvasekoittajalla tai painele hedelmät rikki haarukalla.

2. Pane hiutaleet, pähkinärouhe, siemenet ja suola kulhoon. Lisää kattilasta ­siirappiliemi ja sekoita.

3. Vuoraa leipävuoka tai muu paiston kestävä vuoka (noin 15 x 25 cm) leivin­paperilla. Kaada patukka­seos vuokaan ja painele tiiviiksi levyksi.

4. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Anna levyn jäähtyä ja leikkaa se patukoiksi.

Resepti

Annoksia:
15
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 10 minuuttia + paistoaika: 20 minuuttia

Resepti

2
dl
siirappia
rypsiöljyä
vettä
6
kpl
kuivattua taatelia tai luumua
5
dl
kaurahiutaleita
2
dl
manteli- tai hasselpähkinärouhetta
1
dl
kurpitsansiemeniä
1
dl
auringonkukan­siemeniä
2
rkl
seesaminsiemeniä
suolaa
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.