Valuta kuorrutteen päälle lakritsikastiketta ja koristele kakku nonparelleilla. Kuva: Panu Pälviä
Valuta kuorrutteen päälle lakritsikastiketta ja koristele kakku nonparelleilla. Kuva: Panu Pälviä

Tummanpuhuvan juhlapöydän tarjoilut kruunaa mahtava lakritsi-mustikkakakku.

Lakritsi-mustikkakakku

8–10 annosta

Valmistusaika 1 ½ t

Pohja

50 g voita

4 dl vehnäjauhoja

2 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

1 prk (200 g) ranskankermaa

1 dl maitoa

2 munaa

Täyte

1 tlk kondensoitua maitoa

n. 80 g lakritsitoffeeta, esimerkiksi kuusi Kick-patukkaa

Mustikkakuorrute

2 dl mustikoita

200 g pehmeää voita

5 dl tomusokeria

Lisäksi

lakritsikastiketta

mustia nonparellaja

  1. Tee ensin kakkupohja. Lämmitä uuni 175-asteiseksi. Voitele ja jauhota 18 cm:n vuoka. Jos käytät irtopohjavuokaa, pingota pohjalle leivinpaperi.
  2. Sulata voi. Siivilöi kuivat aineet leivontakulhoon ja sekoita ne keskenään hyvin. Lisää kuivien aineiden joukkoon voi, maito, ranskankerma ja munat. Sekoita.
  3. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin keskiosassa noin puoli tuntia. Kokeile hammastikulla kakun kypsyyttä. Kypsästä kakusta ei tartu tikkuun taikinaa.
  4. Anna kakkupohjan jäähtyä ja valmista sillä välin täyte. Kumoa kondensoitu maito kattilaan ja pilko karkit joukkoon. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes lakritsi on täysin sulanut maitoon.
  5. Kumoa kakkupohja vuoasta ja nosta tarjoilulautaselle. Töki puukauhan varrella reikiä kakkuun. Noin 10 reikää riittää. Valuta lakritsitäyte reikiin. Nosta kakku jääkaappiin.
  6. Valmista kuorrute. Painele mustikat siivilän läpi. Vatkaa pehmeä voi vatkaimella kuohkeaksi. Lisää sose ja tomusokeri ja vatkaa vielä minuutti.
  7. Kuorruta kakku. Käytä sileää lastaa tai veistä apuna. Valuta kuorrutteen päälle lakritsikastiketta ja koristele nonparelleilla.

Valmistaikinasta pyörätettävä mehukas piirakka valmistuu myös säilötyistä sienistä. 

Jee, sienisyksy tuli sittenkin!

Jos et kuitenkaan jaksa lähteä sieneen, tai joku ehti jo tyhjentää vakiapajasi, piiraan voi aina valmistaa myös pakastetuista, kuivatuista tai suolaan säilötyistä sienistä. Jälkimmäiset on kuitenkin hyvä huuhdella tai kiehauttaa ennen käyttöä.

 

Suppilovahvero-homejuustopiirakka

8 palaa

90 minuuttia

  • 1 pyöreä pakastepiirakkataikina (esim. Myllyn paras)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • ½ tl kuminan siemeniä

Täyte

  • 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 2+1 rkl ruokaöljyä
  • 2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuminansiemenet ja hienonnettu timjami voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 senttiä leveään piirasvuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla viisi minuuttia. Laita sienet kulhoon ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja fenkolia hetki ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja fenkolit ovat kypsyneet. Anna paistoksen jäähtyä pari minuuttia ja sekoita se sienien joukkoon.

3. Yhdistä kerma ja munat, sekoita tasaiseksi ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

4. Levitä sieni-sipulipaistos esipaistettuun piiraspohjaan ja murenna päälle sinihomejuusto. Kaada joukkoon kerma-munaseos. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.

Helpon kastikkeen pyöräyttää pastan kiehuessa. Arjen parhautta! 

Luonto voi yllättää kelpo sieniapajalla myös kuivan kesän jälkeen. Suppilovahvero löytyy samoilta paikoilta vuodesta toiseen ja usein suurina ryppäinä. Sammaleiset havumetsät, kuusikkoiset metsärinteen ja mustikanvarpuiset metsäpohjat ovat oivallista kasvualustaa suppiksille. Omenoita puolestaan on nyt puutarhat täynnä. 

Suppilovahvero-omenapasta

4 annosta

15 min

300 g nauhapastaa

2 litraa vettä

2 tl suolaa

1 litra suppilovahveroita

2 omenaa

1 punasipuli

1 valkosipulinkynsi

2 dl raastettua

Parmesaania

1 pkt (180 g) pekonia

2 rkl ruokaöljyä

10 lehteä tuoretta salviaa

½–1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi, mausta suolalla ja keitä pastaa vedessä kahdeksan minuuttia.

2. Puhdista sienet ja leikkaa isoimmat muutamaan osaan. Kuutioi omenat ja hienonna sipulit. Raasta juusto.

3. Kuumenna öljy pannulla ja paista pekonisiivut rapeiksi molemmin puolin. Laita talouspaperin päälle valumaan. Paista sieniä ja sipuleita pekonin rasvassa pannulla viisi minuutttia. Lisää joukkoon salvianlehdet.

4. Ota 2 dl pastavettä talteen ja valuta pasta. Laita pasta pannulle paistettujen sienien joukkoon, lisää juustoraaste ja 1 dl keitinvettä. Sekoita voimakkaasti niin, että juusto sulaa ja kaikki ainekset sekoittuvat pastaan. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä, että saat pastalle kosteahkon kastikemaisen koostumuksen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi joukkoon paistetut pekonit.