Valuta kuorrutteen päälle lakritsikastiketta ja koristele kakku nonparelleilla. Kuva: Panu Pälviä
Valuta kuorrutteen päälle lakritsikastiketta ja koristele kakku nonparelleilla. Kuva: Panu Pälviä

Tummanpuhuvan juhlapöydän tarjoilut kruunaa mahtava lakritsi-mustikkakakku.

Lakritsi-mustikkakakku

8–10 annosta

Valmistusaika 1 ½ t

Pohja

50 g voita

4 dl vehnäjauhoja

2 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

1 prk (200 g) ranskankermaa

1 dl maitoa

2 munaa

Täyte

1 tlk kondensoitua maitoa

n. 80 g lakritsitoffeeta, esimerkiksi kuusi Kick-patukkaa

Mustikkakuorrute

2 dl mustikoita

200 g pehmeää voita

5 dl tomusokeria

Lisäksi

lakritsikastiketta

mustia nonparellaja

  1. Tee ensin kakkupohja. Lämmitä uuni 175-asteiseksi. Voitele ja jauhota 18 cm:n vuoka. Jos käytät irtopohjavuokaa, pingota pohjalle leivinpaperi.
  2. Sulata voi. Siivilöi kuivat aineet leivontakulhoon ja sekoita ne keskenään hyvin. Lisää kuivien aineiden joukkoon voi, maito, ranskankerma ja munat. Sekoita.
  3. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin keskiosassa noin puoli tuntia. Kokeile hammastikulla kakun kypsyyttä. Kypsästä kakusta ei tartu tikkuun taikinaa.
  4. Anna kakkupohjan jäähtyä ja valmista sillä välin täyte. Kumoa kondensoitu maito kattilaan ja pilko karkit joukkoon. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes lakritsi on täysin sulanut maitoon.
  5. Kumoa kakkupohja vuoasta ja nosta tarjoilulautaselle. Töki puukauhan varrella reikiä kakkuun. Noin 10 reikää riittää. Valuta lakritsitäyte reikiin. Nosta kakku jääkaappiin.
  6. Valmista kuorrute. Painele mustikat siivilän läpi. Vatkaa pehmeä voi vatkaimella kuohkeaksi. Lisää sose ja tomusokeri ja vatkaa vielä minuutti.
  7. Kuorruta kakku. Käytä sileää lastaa tai veistä apuna. Valuta kuorrutteen päälle lakritsikastiketta ja koristele nonparelleilla.