Soppa365
Kaurapataleipä antaa maksimaalisen makuelämyksen, vaikka se syntyy lähes vaivatta. Kuva: Tuomas Kolehmainen.
Kaurapataleipä antaa maksimaalisen makuelämyksen, vaikka se syntyy lähes vaivatta. Kuva: Tuomas Kolehmainen.

Joko olet kokeillut kotileipureiden ylistämää kaurapataleipää?

Kaurapataleivän resepti oli ilmestyessään välitön hitti. Leivontataituri Raisa Laine yhdistää reseptissä pataleipä-tekniikan toiseen kuumaan trendiin: kauran käyttöön. Tuloksena on mahtavan maukas leipä, jonka rapea kuori ja mehevä sisus syntyvät simppelisti padassa.

Kaura on terveellinen vaihtoehto pelkälle vehnäjauholle. Ja niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, ihanasti rapsahtava kuori ja täydellisen kostea sisus syntyvät ilman taikinan vaivaamista!

Simppeliä leivontaa

Ainekset yksinkertaisesti sekoitetaan ja jätetään kohoamaan yön yli. Seuraavana päivänä taikina paistetaan padassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rapean kuoren salaisuus on padan ennakkolämmittäminen uunin lämpötilan kohotessa. Taikina siirretään siis kuumaan pataan.
Tämä herkku on selvä voittaja uusien kotileivonnaisten sarjassa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 


Kaurapataleipä

1 leipä
15 min + kohotus 12–16 t + kypsennys 45 min

1 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
5 dl kaurajauhoja
5 dl vehnäjauhoja
1 dl kauraleseitä
5 dl vettä
Lisäksi
vehnäjauhoja leivontaan

  1. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Lisää reilusti kädenlämpöistä vettä ja sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan  kohota huoneenlämmössä 1216 tuntia.
  2. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Kääntele taikina palloksi. Peitä pallo liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
  3. Pane kannellinen pata uuniin ja säädä uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  4. Kun taikina on kohonnut, ota kuuma pata uunista ja siirrä taikina pataan. Nosta kansi päälle ja laita pata uuniin. Paista leipää uunissa kannen alla 30 minuuttia. Ota sitten kansi pois ja jatka kypsentämistä vielä 15 minuuttia. Ota pata uunista ja kumoa leipä ritilälle jäähtymään.

Resepti: Raisa Laine, Glorian ruoka & viini

Vierailija

Jos tekee isolla padalla, saa matalamman ja leveän leivän. Pienemmällä tulee pyöreämpi ja korkeampi. Eli vähän makuasia. Katso minkäkokoinen pallo taikinasta tulee ja valitse sen mukaan. Leipä ei kohoa uunissa kovinkaan paljoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla