Tämän herkullisempia lisukkeita ei broilerinfilee voi saada.
Tämän herkullisempia lisukkeita ei broilerinfilee voi saada.

Hernehummus ja papusalaatti ovat täydellisiä lisukkeita miedolle broilerille.

Broilerin lehtipihvit ja papusalaatti

4 annosta

valmistusaika 40 min

Broilerin lehtipihvit

4 broilerinfileetä (à 150 g)

2 rkl öljyä

1 tl suolaa ja mustapippuria

 

Papusalaatti

150 g vihreitä papuja

2 rkl oliiviöljyä

1 rkl valkoviinietikkaa

½ tl dijon-sinappia

½ tl suolaa

½ ruukku basilikaa

4 dl vuonankaalia tai rucolaa

½ dl kuorittuja pistaasipähkinöitä

1. Valmista ensin salaatti ja sen kastike. Leikkaa pavuista päädyt pois ja puolita ne. Mittaa keskikokoiseen kattilaan noin desi vettä. Kiehauta vesi ja nosta pavut kattilaan. Anna papujen kiehua kaksi minuuttia ja nosta ne lävikköön. Huuhtele kylmällä vedellä.

2. Sekoita kulhon pohjalla oliiviöljy, etikka, sinappi ja suola. Lisää kulhoon pavut, basilikanlehdet, vuonankaali tai rucola ja pähkinät. Sekoita.

3. Valmista lehtipihvit. Nosta fileet leikkuulaudalle, peitä leivinpaperilla ja nuiji varovaisesti ohueksi. Ripottele suola pintaan.

4. Kuumenna paistinpannu kuumaksi. Lisää öljy. Paista pihvit kauniin ruskeiksi eli noin 2 minuuttia per puoli.

3. Nosta pihvi lautaselle ja nosta päälle hernehummusta ja salaattia.

 

Hernehummus

valmistusaika 10 min

1 valkosipulinkynsi

1 prk (290 g) kikherneitä

200 g pakasteherneitä

1 rkl tahinia

½ tl suolaa

2 rkl oliiviöljyä

1 limetti

½ dl vettä

1. Kuori valkosipulinkynsi. Valuta kikherneet.

2. Kokoa herneet, kikherneet, valkosipulinkynsi, tahini, suola ja oliiviöljy sauvasekoittimen kulhoon. Purista limetin mehu astiaan. Soseuta. Lisää vettä, jotta hummus soseutuu paremmin.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

 

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan