Ja toinen kierros vohveleita, kiitos! Kuva: Shutterstock
Ja toinen kierros vohveleita, kiitos! Kuva: Shutterstock

Kokosimme vinkit, joilla valmistat helposti mahtavan aamiaisspektaakkelin.

Tuoretta kahvia, jotakin lämmintä ja täyttävää sekä mielellään raikkaita makuja lopetukseksi. Niistä syntyy ihana aamiainen, jolle on viikonloppuna kivasti aikaa. 

Mutta mitäpä tarjolle? Me kokosimme avuksi parhaat aamiaisreseptit. 

Leipominenkin voi käydä sutjakasti, ja lämmin peltileipä tai superhelpot sämpylät maistuvat ihanilta. Leivän lisäksi voit tehdä vaikkapa smoothieta, trendikästä vanukasta tai helppoa pikamysliä. Tai sitten voit valmistaa niitä kaikkia ja koota niistä komean kolmikerroksisen herkkupurkin.

Smoothie, vanukas ja siemenpaistos kootaan trendikkäästi trifleksi.
Smoothie, vanukas ja siemenpaistos kootaan trendikkäästi trifleksi.

Isoin tuorepuurobuumi on jo takana, mutta hyvältä ne maistuvat edelleen. Tuorepuuroa voi varioida loputtomiin, ja puuronteko-oppaasta löydät reseptin jokaiseen makuun

Sittenkin smoothieta ja munakasta?

Smoothie ja munakas ovat mainio yhdistelmä viljaa välttelevälle. Ohje vihersmoothieen, joka ei maistu nurmikolta vaan ihanan hedelmäiseltä, löytyy täältä.

Sillä välin kun pyöräytät smoothieta, suloiset uunimunat syntyvät uunissa ihan itsekseen. 

Vähän enemmän vaivaa vaativat lohi-avokado-uppomunatoast sekä munakokkelisämpylä, mutta eivät nekään vaikeita ole. Tuhtiin settiin löydät reseptit täältä

Kananmunat voi kätkeä myös aamiaispiiraaseen, josta tulee heti juhlava fiilis. Kananmuniin ei kyllästy koskaan, sillä niitä voi kokata ainakin 13:lla eri tavalla.

Aamiaispiiraista tulee mukavan juhlava fiilis.
Aamiaispiiraista tulee mukavan juhlava fiilis.

Alkaako tuntua siltä, että eipä voisi päivä paremmin alkaakaan? 

Voi se. Paista aamiaisen jälkkäriksi lettuja! Kolme ihanaa lettureseptiä löytyy täältä. Ricottalettuja, pikachurroja, ruotsalaisia vohveleita, amerikkalaisia aamulettuja sekä french toasteja pääset kokkaamaan näillä resepteillä.

Letut, mikä täydellinen aamupala!
Letut, mikä täydellinen aamupala!

Valmistaikinasta pyörätettävä mehukas piirakka valmistuu myös säilötyistä sienistä. 

Jee, sienisyksy tuli sittenkin!

Jos et kuitenkaan jaksa lähteä sieneen, tai joku ehti jo tyhjentää vakiapajasi, piiraan voi aina valmistaa myös pakastetuista, kuivatuista tai suolaan säilötyistä sienistä. Jälkimmäiset on kuitenkin hyvä huuhdella tai kiehauttaa ennen käyttöä.

 

Suppilovahvero-homejuustopiirakka

8 palaa

90 minuuttia

  • 1 pyöreä pakastepiirakkataikina (esim. Myllyn paras)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • ½ tl kuminan siemeniä

Täyte

  • 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 2+1 rkl ruokaöljyä
  • 2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuminansiemenet ja hienonnettu timjami voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 senttiä leveään piirasvuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla viisi minuuttia. Laita sienet kulhoon ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja fenkolia hetki ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja fenkolit ovat kypsyneet. Anna paistoksen jäähtyä pari minuuttia ja sekoita se sienien joukkoon.

3. Yhdistä kerma ja munat, sekoita tasaiseksi ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

4. Levitä sieni-sipulipaistos esipaistettuun piiraspohjaan ja murenna päälle sinihomejuusto. Kaada joukkoon kerma-munaseos. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.

Helpon kastikkeen pyöräyttää pastan kiehuessa. Arjen parhautta! 

Luonto voi yllättää kelpo sieniapajalla myös kuivan kesän jälkeen. Suppilovahvero löytyy samoilta paikoilta vuodesta toiseen ja usein suurina ryppäinä. Sammaleiset havumetsät, kuusikkoiset metsärinteen ja mustikanvarpuiset metsäpohjat ovat oivallista kasvualustaa suppiksille. Omenoita puolestaan on nyt puutarhat täynnä. 

Suppilovahvero-omenapasta

4 annosta

15 min

300 g nauhapastaa

2 litraa vettä

2 tl suolaa

1 litra suppilovahveroita

2 omenaa

1 punasipuli

1 valkosipulinkynsi

2 dl raastettua

Parmesaania

1 pkt (180 g) pekonia

2 rkl ruokaöljyä

10 lehteä tuoretta salviaa

½–1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi, mausta suolalla ja keitä pastaa vedessä kahdeksan minuuttia.

2. Puhdista sienet ja leikkaa isoimmat muutamaan osaan. Kuutioi omenat ja hienonna sipulit. Raasta juusto.

3. Kuumenna öljy pannulla ja paista pekonisiivut rapeiksi molemmin puolin. Laita talouspaperin päälle valumaan. Paista sieniä ja sipuleita pekonin rasvassa pannulla viisi minuutttia. Lisää joukkoon salvianlehdet.

4. Ota 2 dl pastavettä talteen ja valuta pasta. Laita pasta pannulle paistettujen sienien joukkoon, lisää juustoraaste ja 1 dl keitinvettä. Sekoita voimakkaasti niin, että juusto sulaa ja kaikki ainekset sekoittuvat pastaan. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä, että saat pastalle kosteahkon kastikemaisen koostumuksen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi joukkoon paistetut pekonit.