Ja toinen kierros vohveleita, kiitos! Kuva: Shutterstock
Ja toinen kierros vohveleita, kiitos! Kuva: Shutterstock

Kokosimme vinkit, joilla valmistat helposti mahtavan aamiaisspektaakkelin.

Tuoretta kahvia, jotakin lämmintä ja täyttävää sekä mielellään raikkaita makuja lopetukseksi. Niistä syntyy ihana aamiainen, jolle on viikonloppuna kivasti aikaa. 

Mutta mitäpä tarjolle? Me kokosimme avuksi parhaat aamiaisreseptit. 

Leipominenkin voi käydä sutjakasti, ja lämmin peltileipä tai superhelpot sämpylät maistuvat ihanilta. Leivän lisäksi voit tehdä vaikkapa smoothieta, trendikästä vanukasta tai helppoa pikamysliä. Tai sitten voit valmistaa niitä kaikkia ja koota niistä komean kolmikerroksisen herkkupurkin.

Smoothie, vanukas ja siemenpaistos kootaan trendikkäästi trifleksi.
Smoothie, vanukas ja siemenpaistos kootaan trendikkäästi trifleksi.

Isoin tuorepuurobuumi on jo takana, mutta hyvältä ne maistuvat edelleen. Tuorepuuroa voi varioida loputtomiin, ja puuronteko-oppaasta löydät reseptin jokaiseen makuun

Sittenkin smoothieta ja munakasta?

Smoothie ja munakas ovat mainio yhdistelmä viljaa välttelevälle. Ohje vihersmoothieen, joka ei maistu nurmikolta vaan ihanan hedelmäiseltä, löytyy täältä.

Sillä välin kun pyöräytät smoothieta, suloiset uunimunat syntyvät uunissa ihan itsekseen. 

Vähän enemmän vaivaa vaativat lohi-avokado-uppomunatoast sekä munakokkelisämpylä, mutta eivät nekään vaikeita ole. Tuhtiin settiin löydät reseptit täältä

Kananmunat voi kätkeä myös aamiaispiiraaseen, josta tulee heti juhlava fiilis. Kananmuniin ei kyllästy koskaan, sillä niitä voi kokata ainakin 13:lla eri tavalla.

Aamiaispiiraista tulee mukavan juhlava fiilis.
Aamiaispiiraista tulee mukavan juhlava fiilis.

Alkaako tuntua siltä, että eipä voisi päivä paremmin alkaakaan? 

Voi se. Paista aamiaisen jälkkäriksi lettuja! Kolme ihanaa lettureseptiä löytyy täältä. Ricottalettuja, pikachurroja, ruotsalaisia vohveleita, amerikkalaisia aamulettuja sekä french toasteja pääset kokkaamaan näillä resepteillä.

Letut, mikä täydellinen aamupala!
Letut, mikä täydellinen aamupala!
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan