Liha-, kala- ja vegegrillaajan täydellinen reseptiopas.

Grillihamppari

4 hampurilaista

Valmistusaika: 30 minuuttia

4 sämpylää

pihvit:

400 g paistijauhelihaa

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria

täyte:

1 punasipuli

1/2 limetin mehu

1/2 tl suolaa

1/4 tl mustapippuria

1 avokado

1 tomaatti

jääsalaattia

kastike:

1 dl majoneesia

2 tl sinappia

2 tl tomaattipyrettä

1 tl paprikajauhetta

1/4 tl cayennenpippuria

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Jos haluat kesyttää sipulin makua, kuumenna silppua öljytilkassa pannulla tai mikrossa. Sekoita sipulit, suola ja pippuri jauhelihan joukkoon ja muotoile taikinasta kostutetuin käsin neljä pihviä. Tee pihveistä ohuita, koska ne kutistuvat paistuessaan. Anna pihvien lämmetä huoneenlämpöisiksi ennen kuin grillaat ne.

Leikkaa täytteeseen tuleva punasipuli ohuiksi renkaiksi. Kaada limetinmehu sipulin päälle, mausta suolalla ja pippurilla ja jätä seos maustumaan grillauksen ajaksi.

Leikkaa avokado ja tomaatti viipaleiksi. Revi salaatinlehdet.

Sekoita kastikkeen ainekset yhteen. Siirrä kastike jääkaappiin odottamaan hampurilaisten valmistumista.

Grillaa pihvejä noin neljä minuuttia molemmin puolin. Pihvit saavat jäädä sisältä hiukan punaisiksi. Jos haluta läpikypsää lihaa, jatka grillaamista vielä hetki. Kun pihvit ovat lähes kypsiä, nosta halkaistut sämpylät grilliin kuumenemaan.

Laita ainekset tarjolle siten, että jokainen voi täyttää hampurilaisensa itse.

Vietnamilainen pihvi

4 annosta

Valmistusaika: 25 minuuttia

400 g entrecote-pihviä

1 punasipuli

1/2 ruukkua korianteria tai persiljaa

kastike:

1 limetti

1 rkl kalakastiketta

1/2 rkl sokeria

1 tl seesamiöljyä

Ota pihvit huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen grillaamista.

Tee kastike. Purista limetistä mehu ja sekoita muut ainekset siihen.

Grillaa pihvejä paksuudesta riippuen 2–5 minuuttia puoleltaan. Liha saa jäädä sisältä punertavaksi.

Kääri pihvit folioon. Voit pyörittää paketin ympärille vielä pyyhkeen, jotta liha pysyy paremmin lämpimänä. Anna seistä kymmenen minuuttia.

Kuori ja viipaloi punasipuli ohuesti. Hienonna korianteri.

Leikkaa pihvit noin puolen sentin viipaleiksi ja asettele ne tarjoiluvadille. Valele kastike lihojen päälle. Viimeistele ruoka punasipuliviipaleilla ja korianterilla. Kalakastike on suolaista, mutta jos kaipaat enemmän suolaa, lisää sitä tässä vaiheessa.

Tarjoa ruoka riisin ja vihersalaatin kera.

Vinkki. Saat muodikkaita vietnamilaisia leipiä, kun tarjoat lihan patongin täytteenä vihreän sekasalaatin kanssa.

Omenapossu

4 annosta

Valmistusaika: 20 minuuttia + 1 tunti marinoitumiseen

4 rkl sinappia

1/2 dl tummaa siirappia

1/2 tl mustapippuria

4 porsaan kaslerpihviä

2 omenaa

suolaa

Sekoita sinappi, siirappi ja pippuri marinadiksi. Laita pihvit siihen maustumaan noin tunniksi.

Leikkaa omenat parin sentin lohkoiksi.

Pyyhi ylimääräinen marinadi lihoista ja nosta pihvit kuumaan grilliin. Säästä marinadi, jotta voit sivellä sitä lihoille pari kertaa kypsymisen aikana. Kypsennä pihvejä 6–10 minuuttia. Nosta grillauksen loppupuolella omenaviipaleet grilliin ja voitele myös niitä siirappimarinadilla. Kun pihveistä valuva neste on kirkasta, liha on kypsää.

Ripottele suola kypsille pihveille.

Tarjoa ruoka keitettyjen perunoiden kanssa.

Sitruunabroileri

4 annosta

Valmistusaika: 30 minuuttia + yön yli marinoituminen

4 maustamatonta broilerin koipi-reittä

marinadi:

1 sitruuna

2 valkosipulinkynttä

1/2 dl öljyä

2 rkl soijakastiketta

1 rkl hunajaa

1/2 rkl timjamia

1/2 rkl oreganoa

mustapippuria

Raasta sitruunan kuoren keltainen osa. Purista hedelmästä mehu. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja sekoita ne marinadin muiden ainesten kanssa yhteen. Pane broilerinkoivet tukevaan muovipussiin ja kaada marinadi päälle. Anna maustua kylmässä seuraavaan päivään. Kääntele koipia välillä.

Kypsennä kaksi koipea kerrallaan mikroaaltouunissa viisi minuuttia täydellä teholla. Siirrä palat grilliin ja grillaa pintaan herkullinen väri.

Tarjoa broileri perunasalaatin kanssa.

Perunasalaatti

4 annosta

Valmistusaika: 40 minuuttia

500 g uusia perunoita

2 rkl oliiviöljyä

1/2 tl suolaa

kastike:

1/2 ruukku (sileälehtistä) persiljaa

1 dl ranskankermaa

1/2 valkosipulinkynsi

1 rkl dijonsinappia

1/2 tl suolaa

mustapippuria

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pese perunat ja laita ne uunivuokaan. Valuta päälle öljy ja ripottele suola. Paista perunoita uunissa noin puoli tuntia tai kunnes ne pehmenevät. Sekoittele perunoita välillä. Tarkista välillä perunoiden kypsyys, sillä pienet perunat kypsyvät yllättävän nopeasti.

Hienonna persilja ja sekoita se ranskankermaan. Hienonna joukkoon valkosipuli. Lisää sinappi, suola ja pippuria.

Anna perunoiden jäähtyä hiukan ennen kuin sekoitat kastikkeen niihin. Koristele salaatti hienonnetulla persiljalla.

Mausteiset broilerivartaat

4 annosta

Valmistusaika: 1 tunti

400 g nahatonta broilerifileetä

2 paprikaa

1 kesäkurpitsa

marinadi:

4 valkosipulinkynttä

2 dl paksua jogurttia

1 rkl hunajaa

2 tl inkivääriä

2 tl jauhettua korianteria

2 tl kurkumaa

1 tl juustokuminaa

1/4 tl cayennenpippuria

Kuori ja hienonna marinadiin tulevat valkosipulinkynnet. Sekoita ne jogurttiin. Lisää muut mausteet.

Kuutioi broileri (2,5 x 2,5 cm) ja pane palat marinadiin 1/2–2 tunniksi.

Leikkaa paprikat ja kesäkurpitsa paloiksi ja pujottele ne broilerin kanssa vuorotellen vartaisiin. Kypsennä grillissä 6–8 minuuttia muutaman kerran käännellen.

Halsterikala fenkolipedillä

4 annosta

Valmistusaika: 35 minuuttia

noin 1 kg kokonaisia kaloja (esimerkiksi siikoja, taimenia, ahvenia)

1–2 tl suolaa

1/2 tl jauhettua valkopippuria

voiteluun öljyä

fenkolilisäke:

1 fenkoli

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl sitruunamehua

1/2 valkosipuli

1/2 ruukku sileälehtistä persiljaa

1/2 tl suolaa

mustapippuria

kastike:

2 dl kermaviiliä

1 dl kirjolohenmätiä

Perkaa kalat ja poista niistä kidukset. Kuivaa kalat päältä ja sisältä talouspaperilla. Mausta suolalla ja valkopippurilla mielellään pari tuntia ennen grillaamista.

Voitele kalat kevyesti öljyllä, etteivät ne tartu halsterin teräslankoihin.

Laita kalat halsteriin. Grillaa halsteria välillä käännellen noin 15 minuuttia. Kala on kypsää, kun selkäevä irtoaa helposti.

Leikkaa fenkoli isoiksi paloiksi. Voitele palat kevyesti öljyllä ja laita ne grilliin kypsymään 2–4 minuutiksi. Fenkoli saa jäädä napakaksi. Leikkaa palat pienemmiksi. Hienonna valkosipuli ja persilja. Mausta fenkolipalat öljyllä, sitruunamehulla, valkosipulilla ja persiljalla. Ripottele joukkoon suola ja pippuria.

Sekoita kermaviili ja kirjolohenmäti kastikkeeksi. Tarjoile kalat, fenkoli ja kastike keitettyjen perunoiden kanssa.

Amerikan lohi

4 annosta

Valmistusaika: 20 minuuttia

600 g nahallista lohifileetä

mausteseos:

2 tl paprikaa

1/4 tl cayennenpippuria

1 tl juustokuminaa

1 tl valkosipulijauhetta

1 tl mustapippuria

1 tl suolaa

salsa:

1/2 tuore ananas

1 kevätsipuli

1/2 chiliä

1/2 limetti

1/2 ruukku korianteria

1 rkl öljyä

1/2 tl suolaa

Leikkaa filee neljään palaan. Sekoita mausteseos ja hiero se kalojen pintaan. Grillaa kalapaloja keskilämmöllä nahkapuoli alaspäin 10–15 minuuttia. Kaloja ei tarvitse kääntää. Lohi on mehukasta, kun sitä ei kypsennä liian kauan.

Kuori ananas ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Hienonna kevätsipuli, chili ja korianteri. Purista limetistä mehu. Sekoita salsan ainekset yhteen.

Tarjoa lohi ja salsa perunoiden kanssa.

Kuhanyytit

4 annosta

Valmistusaika: 25 minuuttia

400 g keitettyjä perunoita

1 porkkana

2 tomaattia

200 g tuoretta vihreää parsaa

2 kevätsipulin vartta

600 g kuhafileetä (tai ahventa tai lohta)

4 palaa alumiinifoliota (30 cm x 30 cm)

voiteluun öljyä

1 dl valkoviiniä

1 rkl hummerifondia

2 rkl voita

Viipaloi perunat, porkkana, tomaatit ja parsat. Hienonna kevätsipulit. Leikkaa kala neljäksi palaksi.

Sivele foliot öljyllä. Nosta ainekset arkin päälle. Käännä folion reunat ainesten ympärille ja kaada päälle valkoviiniä ja hummerifondia. Laita päällimmäiseksi nokare voita. Sulje foliot nyyteiksi niin, että saumat tulevat nyytin päälle.

Kypsennä paketteja grillissä 10–15 minuuttia.

Sieni-tofuvartaat

4 annosta

Valmistusaika: 25 minuuttia + marinoitumisaika 1/2 tuntia

150 g sieniä (ruskeita herkkusieniä tai osterivinokkaita)

1 pieni kesäkurpitsa

250 g tofua

marinadi:

1/2 dl teriyakikastiketta

1 rkl öljyä

1 tl wasabitahnaa

Sekoita marinadin ainekset. Kuutioi tofu ja laita se marinadiin vähintään puoleksi tunniksi. Jos vain pystyt, pistä tofu marinoitumaan jo edellisenä päivänä.

Leikkaa kesäkurpitsa juustohöylällä pitkittäin ohuiksi viipaleiksi ja pyöritä ne rulliksi. Pujota kesäkurpitsarullat, tofukuutiot ja kokonaiset sienet vartaisiin. Grillaa 6–8 minuuttia. Voitele vartaita grillaamisen aikana marinadilla.

Halloumileivät

4 annosta

Valmistusaika: 1 tunti

200 g halloumi-juustoa

1 munakoiso

1 pieni kesäkurpitsa

2 paprikaa

kastike:

1 dl oliiviöljyä

2 rkl balsamietikkaa tai sitruunamehua

2 rkl hunajaa

1 hienonnettu valkosipulinkynsi

1/2 rkl tuoretta rosmariinia

1 rkl tuoretta timjamia

1 tl suolaa

mustapippuria myllystä

Leikkaa halloumi, munakoiso ja kesäkurpitsa puolen sentin viipaleiksi. Leikkaa paprikat reiluiksi paloiksi. Paahda kasviksia ja halloumia kuumassa grillissä 2–5 minuuttia.

Sekoita marinadi. Nosta grillatut kasvikset ja halloumi reunalliseen astiaan ja kaada päälle marinadi. Sekoita hyvin ja anna maustua vähintään puoli tuntia.

Tarjoa kasvikset ja juusto leivän päällä tai sämpylän välissä.

Lonkerot eli long drinkit ovat nyt pinnalla. Parhaiten tunnetaan greipin ja ginin yhdistelmä, mutta lonkku voi olla myös jotain ihan muuta. Kesän viilein lonkero tehdään tietysti itse ja maustetaan verigreipillä ja mintulla. 

Verigreippi-minttulonkero

2 annosta

valmistusaika 15 min

3 verigreippiä

1 greippi

8 cl giniä

1–2 dl kivennäisvettä

8 mintunoksaa

Lisäksi

jääpaloja

1 Puolita kaksi verigreippiä ja greippi. Purista mehu. Pese ja siivuta kolmas verigreippi koristeeksi.

2 Täytä kaksi lasia jääpaloilla ja greipinsiivuilla. Mittaa gini laseihin. Jaa greippimehu kahteen lasiin. Täytä lasit kivennäisvedellä. Koristele mintun oksilla.

Vuoden suurimman urheilutapahtuman kisakatsomoon katetaan pöytä ennakkosuosikkien mukaan.

Ranskalaiset leipäsipsit

valmistusaika 20 min

½ vehnäpatonki
2 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
1 tl provencen yrtit -mausteseosta
1 tl suolaa

Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.
Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Siivuta patonki mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

2. Levitä patonkisiivut pellille. Hiero pintaan öljy, valkosipulimurska ja yrtit. Paahda uunissa rapeiksi 5–10 minuuttia. Vahdi, ettei sipsit palat. Suolaa.

Pistou-dippi

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ dl ranskankermaa

1. Kokoa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.

Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!
Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!

Saksalainen liekkipiiras

4 annosta
valmistusaika 40 min

Pohja:
7 dl jauhoja
2 dl vettä
2 munankeltuaista
1 tl suolaa
2 rkl öljyä

Täyte:
1 prk smetanaa
1 rkl karkeaa dijon-sinappia
½ kesäkurpitsa
4 kevätsipulia
100 g palvikinkkua

1. Sekoita kulhossa jauho ja suola. Lisää vesi, keltuaiset ja öljy. Sekoita. Lisää jauhoja tarvittaessa. Vaivaa, kunnes taikina on kiinteä pallo. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkapissa.

2. Sekoita smetana ja dijon-sinappi. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Puolita kevätsipulit pituussuunnassa.

3. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensimmäinen osa. Nosta leivinpaperille. Levitä päälle puolet smetanasta ja muista täytteistä. Paista noin 7 minuuttia, eli kunnes piiras alkaa ruskistua. Tee vielä toinen piiras samaan tyyliin.

Vinkki! Täytteeksi sopivat myös kylmäsavulohi, katkaravut tai savutofu.

Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.
Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.

Espanjalaiset churro-ranskikset

6 annosta
valmistusaika 45 min

2 ½ dl vettä
100 g voita
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 munaa

Paistamiseen:
1 l rypsiöljyä
sokerointiin
2 dl sokeria
1 tl kanelia

1. Kiehauta vesi ja voi kattilassa ja nosta liedeltä. Sekoita joukkoon jauhot ja sekoita, kunnes taikinasta tulee kiinteä pallo. Lisää munat yksitellen joukkoon sähkövatkaimella sekoittaen. Lusikoi taikina pursotinpussiin.

2. Sekoita kulhossa sokeri ja kaneli. Kuumenna öljy korkeareunaisessa paistinpannussa tai kattilassa. Öljy on sopivan lämpöistä, kun leipäpala ruskistuu noin minuutissa. Pursota taikinasta noin 5 cm pituinen tanko varovasti öljyyn ja katkaise taikinatangot saksien avulla. Paista kerrallaan 4–5 munkkitankoa kauniin ruskeiksi.

3. Nosta churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan ja paista seuraavat tangot, kunnes koko taikina on käytetty. Pyöräytä churrot lämpiminä sokeri-kaneliseoksessa.

Poltteleva suklaadippi

valmistusaika 10 min

100 g suklaata
½ dl kermaa
½ tl cayennepippuria

1. Rouhi suklaa. Kuumenna kerma mikrossa ja lisää suklaarouhe sekä cayennepippuri. Anna sulaa ja sekoita.

Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.
Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.

Passion caipirinha brassityyliin

4 annosta
valmistusaika 15 min

4 limeä
2 rkl sokeria
2 dl cachaçaa
2 passionhedelmää

Lisäksi:
jääpaloja

1. Pese limet huolellisesti. Leikkaa limet osiin valkoisen rangan ympäriltä. Älä käytä sitä juomiin.

2. Jaa limepalat neljään lasiin ja lisää kaikkiin puoli ruokalusikallista sokeria. Murskaa limeä ja sokeria lasissa esimerkiksi puukauhan avulla, kunnes sokeria ei enää erota kiteinä.

3. Lisää puoli desiä cachaçaa jokaiseen lasiin. Puolita passionhedelmät ja lusikoi jokaiseen lasiin puolikkaan hedelmän sisus. Täytä jääpaloilla ja sekoita.