Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo

Italialaisilla on monta herkullista reseptiä, joissa käytetään kuivahtanutta leipää. Tähän kaalipataan sopii suomalainen ruisleipä.

1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sulata kolmasosa voista kattilassa tai pannulla, lisää valkosipuli ja pehmennä sitä miedolla lämmöllä kolme minuuttia. Älä anna sipulin saada väriä. Kaada voiseos toiseen astiaan odottamaan.

3. Leikkaa leipä noin kolmen sentin paloiksi. Raasta juusto. Lado leipä, juusto ja valkosipulivoi kerroksittain uunivuokaan.

4. Tee kanaliemi kuutioista ja kaada se kuumana leipä­seoksen päälle uunivuokaan. Kuumenna uunissa 45 minuuttia

5. Leikkaa kaali suikaleiksi. Sulata jäljelle jäänyt voi paistokasarissa, lisää kaali, vesi ja mustapippuri. Anna kaalin hautua kannen alla 5 minuuttia välillä sekoitellen.

6. Ota vuoka uunista. Nosta lämpö 200 asteeseen. Sekoita hautunut kaali leipäseokseen. Ripottele parmesaani ruuan pinnalle ja siirrä vuoka takaisin uuniin 15 minuutiksi.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 1 tunti 15 minuuttia

Resepti

3 valkosipulinkynttä
50
g
voita
8-10 viipaletta kuivahtunutta leipää
200
g
rasvaista, voimakasmakuista juustoraastetta
rouhittua mustapippuria
1
l
kanalientä (kuutiosta)
400
g
kurttukaalia (savoijin kaali)
vettä
mustapippuria myllystä rouhittuna
2
rkl
parmesaanijuustoraastetta