Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo

Italialaisilla on monta herkullista reseptiä, joissa käytetään kuivahtanutta leipää. Tähän kaalipataan sopii suomalainen ruisleipä.

1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sulata kolmasosa voista kattilassa tai pannulla, lisää valkosipuli ja pehmennä sitä miedolla lämmöllä kolme minuuttia. Älä anna sipulin saada väriä. Kaada voiseos toiseen astiaan odottamaan.

3. Leikkaa leipä noin kolmen sentin paloiksi. Raasta juusto. Lado leipä, juusto ja valkosipulivoi kerroksittain uunivuokaan.

4. Tee kanaliemi kuutioista ja kaada se kuumana leipä­seoksen päälle uunivuokaan. Kuumenna uunissa 45 minuuttia

5. Leikkaa kaali suikaleiksi. Sulata jäljelle jäänyt voi paistokasarissa, lisää kaali, vesi ja mustapippuri. Anna kaalin hautua kannen alla 5 minuuttia välillä sekoitellen.

6. Ota vuoka uunista. Nosta lämpö 200 asteeseen. Sekoita hautunut kaali leipäseokseen. Ripottele parmesaani ruuan pinnalle ja siirrä vuoka takaisin uuniin 15 minuutiksi.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 1 tunti 15 minuuttia

Resepti

3 valkosipulinkynttä
50
g
voita
8-10 viipaletta kuivahtunutta leipää
200
g
rasvaista, voimakasmakuista juustoraastetta
rouhittua mustapippuria
1
l
kanalientä (kuutiosta)
400
g
kurttukaalia (savoijin kaali)
vettä
mustapippuria myllystä rouhittuna
2
rkl
parmesaanijuustoraastetta
Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.

 

BBQ-porkkana sopii myös hamppareihin tai leivän päälle. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Jos perushodareiden makumaailma on nähty, kokeile yllättävän hyvää porkkanatäytettä.

BBQ-porkkanahodarit

8 annosta

Valmistusaika 30 min

5 porkkanaa

1 sipuli

5 dl bbq-kastiketta

3 rkl tomaattipyreetä

1 pkt nakkeja

8 hodarisämpylää


Tarjoiluun

lehtipersiljaa


1 Pese ja kuori porkkanat. Raasta ne raastimen hienolla terällä. Kuori, puolita ja siivuta sipuli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita 5 minuuttia ja lisää raaste. Kuullota vielä 5 minuuttia, lisää bbq-kastike ja tomaattipyree. Käännä levy minimilämpötilalle ja anna seoksen tekeytyä sillä välin, kun valmistelet hodarit loppuun.
2 Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kokoa sämpylät uunipellille. Leikkaa nakkeihin viillot. Paista ne kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Paahda sämpylöitä 2-4 minuuttia uunissa lähellä vastusta, jotta niihin tulee rapea pinta.
3 Kokoa hodarit. Lusikoi porkkanatäytettä sämpylöihin, nosta sisään nakki ja koristele persiljanlehdillä.