Vinkki: Jos haluat oikaista, koristele kakku marenkien sijaan sitruunalakuilla. Kuvat: Anna Huovinen, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki
Vinkki: Jos haluat oikaista, koristele kakku marenkien sijaan sitruunalakuilla. Kuvat: Anna Huovinen, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki

Uskoisitko, että tämä on juustokakku? Tuttu herkku päivitetään nyt trendikkääksi tarjottavaksi.

Juustokakku on bileiden pelastus, koska se valmistuu viittä vaille valmiiksi jo pirskeitä edeltävänä päivänä. Perinteinen versio saa kuitenkin väistyä, kun pohjaan piiloltetaan lakua, täyte piristetään sitruunalla ja päälle kootaan näyttävä keko upeita marenkeja. Suosikkijälkkärit saa lyödä myös yhteen ja luoda täysin uudet tarjoilut kahvipöytään. Hyvästi valinnanvaikeus!

Sitruuna-lakujuustokakku

16–20 palaa

Valmistusaika 30 min + paisto 1 h 45 min + 25 min + hyytymisaika 4–8 h

Marengit

1 kananmunanvalkuainen

¾ dl sokeria

1 rkl lakritsajauhetta (mustaa elintarvikeväriä)

Pohja

5 lakutoffeepatukkaa (esim. Kick)

½ dl kuohukermaa

70 g voita

1 dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

1 kananmuna

Täyte

4 liivatelehteä

1½ dl kuohukermaa

1½ dl sokeria

400 g sitruunatuorejuustoa

2 dl turkkilaista jogurttia

1 tlk (340 g / 2½ dl) lemon curd -tahnaa

1 sitruuna

1. Valmista ensin marengit. Vaahdota valkuaista ja lisää sokeri joukkoon vähitellen. Vatkaa vaahto kovaksi ja kiiltäväksi. Vatkaa loppuvaiheessa joukkoon lakritsajauhe ja värjää halutessasi massa tummemmaksi muutamalla tipalla mustaa elintarvikeväriä.

2. Laita marenki pursotinpussiin ja pursota leivinpaperilla vuoratulle pellille sormenpään kokoisia koristemarenkeja.

3. Nosta 100-asteiseen uuniin tunniksi. Käännä lämpö pois ja anna marenkien kuivua jälkilämmössä vielä 45 minuuttia.

4. Valmista pohja. Aseta leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Voitele reunat kevyesti.

5. Paloittele lakutoffeet kattilaan. Lisää kuohukerma ja voi. Kuumenna sekoitellen, kunnes toffee on sulanut. Lisää sokeri, jäähdytä hetki.

6. Lisää jauhot ja kananmuna, sekoita tasaiseksi. Kaada vuokaan, paista 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Jäähdytä.

7. Valmista täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

8. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää sokeri, tuorejuusto, jogurtti ja lemon curd. Vatkaa vielä hetki.

9. Pese ja kuivaa sitruuna huolellisesti. Raasta sen keltainen kuori ohuelti hienolla terällä. Purista sitruunasta 2 rkl mehua. Laita kuori ja mehu kattilaan, kuumenna.

10. Puristele liivatelehdistä pois ylimääräinen vesi. Liota sitruunamehuun. Anna jäähtyä hetken ja kaada sitten ohuena nauhana koko ajan sekoittaen tuorejuustoseokseen.

11. Kaada täyte lakupohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mieluiten seuraavaan päivään.

12. Ota kakku huoneenlämpöön tunti ennen tarjoilua. Irrota vuoan reunus ja siirrä kakku tarjoiluvadille. Koristele lakumarengeilla.

 


Pirteän suloiset minijuustokakut ovat noutopöydän vetonaula. Söpö viimeistely syntyy suit sait mansikoista ja suklaakuorrutteesta.

 

Limetti-minijuustokakut

12 kpl

Valmistusaika 15 min + paistoaika 30 min + tekeytyminen 4–8 h

Pohja

170 g kaurakeksejä

50 g voita

Täyte

2 limettiä

500 g maustamatonta tuorejuustoa

150 g ranskankermaa

1¼ dl sokeria

1 rkl maissitärkkelysjauhoa

¼ tl vaniljajauhetta

2 kananmunaa

Kuorrutukseen

12 mansikkaa

200 g tummaa suklaata

2 dl kuohukermaa

1. Murskaa keksit monitoimikoneessa tai vahvassa muovipussissa päältä kaulimella painellen. Sulata voi ja sekoita keksimurskaan.

2. Vuoraa 12-koloinen muffinipelti paperisilla muffinivuoilla. Jaa keksiseos vuokiin, painele kevyesti. Laita pelti hetkeksi jääkaappiin.

3. Pese ja kuivaa limetit huolellisesti. Raasta niiden vihreä kuori ohuelti hienolla terällä. Purista limeteistä mehu.

4. Mittaa kulhoon kuoriraaste, mehu, tuorejuusto ja ranskankerma. Sekoita sokeriin maissitärkkelysjauho ja vaniljajauhe. Lisää sokeriseos tuorejuustoseokseen. Sekoita täyte huolellisesti tasaiseksi.

5. Lisää kananmunat joukkoon yksitellen ja sekoita jälleen tasaiseksi.

6. Lusikoi täyte vuokiin keksipohjien päälle. Paista 150-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia, kunnes täyte on asettunut.

7. Jäähdytä ja laita kakut jääkaappiin vähintään 4 tunniksi, mieluiten yön yli. Kuori kakut papereista ja aseta tarjoiluvadille. Lisää jokaisen päälle kokonainen mansikka.

8. Paloittele suklaa kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa lähes kiehuvaksi. Kaada suklaapalojen joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Lusikoi suklaakuorrutusta mansikoiden ja juustokakkujen päälle niin, että sitä valuu myös reunoille.


Kaksi kakkua yhdessä? Kyllä kiitos. Näissä herkkupaloissa hittileivonnaiset laulavat yhteistä sikermää.

 

Porkkana-juustokakku

16–20 palaa

Valmistusaika 30 min + paisto 40 min + tekeytyminen 4–8 h

Juustokakkutaikina

300 g maustamatonta tuorejuustoa

150 g ranskankermaa

2 kananmunaa

1½ dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

1½ rkl vehnäjauhoja

Porkkanakakkutaikina

2–3 porkkanaa (250 g, noin 3 dl raasteena)

1 dl rypsiöljyä

2 kananmunaa

3 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

1 dl fariinisokeria

1 dl pekaanipähkinöitä veitsellä rouhittuna

2 tl leivinjauhetta

2 tl kanelia

2 tl kardemummaa

¾ tl suolaa

Kuorrutus

100 g pehmeää voita

200 g maustamatonta tuorejuustoa

3 dl tomusokeria

Koristeluun

16–20 pekaanipähkinää

1. Yhdistä kaikki juustokakkutaikinan ainekset kulhossa, sekoita tasaiseksi. Jätä odottamaan.

2 .Kuori ja raasta porkkanat hienolla terällä. Lisää raasteeseen rypsiöljy ja kananmunat. Sekoita tasaiseksi.

3 .Yhdistä porkkanakakkutaikinan kuivat aineet keskenään ja kaada porkkanaseoksen joukkoon. Sekoita taikinaksi.

4. Voitele laakea neliskanttinen uunivuoka, esim. 20x30 cm:n lasagnevuoka, voilla tai vuoraa se leivinpaperilla. Tasoita pohjalle puolet porkkanakakkutaikinasta. Kaada päälle puolet juustokakkumassasta.

5. Nostele loput porkkanakakkutaikinasta päälle nokareina. Kaada pinnalle loput juustokakkumassasta. Paista 175-asteisessa uunissa 40–45 minuuttia, kunnes kakku tuntuu kiinteältä.

6. Anna jäähtyä ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään 4 tunniksi, mieluiten seuraavaan päivään.

7. Vatkaa huoneenlämpöinen voi, tuorejuusto ja tomusokeri paksuksi seokseksi sähkövatkaimella. Levitä kuorrute kakun päälle. Leikkaa 16–20 palaksi, aseta tarjoiluvadille ja paina jokaisen palan keskelle kokonainen pekaanipähkinä.


Ranskalaisesta crème brûlée -klassikkojälkiruuasta napattu ihanan rapea sokeripinta syntyy helposti uunissa grillivastuksen alla.

 

Crème Brûlée -kinuskijuustokakku

12–16 palaa

Valmistusaika 20 min + paisto 1 h + tekeytyminen 4–8 h

Pohja

200 g digestive-keksejä

70 g voita

Täyte

1 tlk (397 g) karamellisoitua kondensoitua maitoa

400 g maustamatonta tuorejuustoa

200 g ranskankermaa

3 kananmunaa

1½ rkl maissitärkkelysjauhoa

Pinnalle

3 rkl ruokokidesokeria

1. Pingota leivinpaperi 24-senttisen irtopohjavuoan pohjalle. Murskaa keksit monitoimikoneessa tai laita ne vahvaan muovipussiin ja painele murskaksi kaulimella.

2. Sulata voi ja sekoita keksimurskaan. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle. Laita hetkeksi jääkaappiin.

3. Mittaa kaikki täytteen ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada täyte keksipohjan päälle. Kopauta vuokaa pari kertaa työtasoa vasten, jotta täyte asettuu tasaiseksi.

6. Paista 175-asteisessa uunissa noin tunti. Aseta paistamisen puolivälissä pala foliota kevyesti vuoan päälle niin, ettei se kosketa täytettä. Ota kakku pois uunista, jäähdytä se ja laita jääkaappiin vähintään 4 tunniksi, mieluiten yön yli.

7. Ripottele ruokokidesokeri kylmän juustokakun pinnalle. Karamellisoi pinta nopeasti uunissa grillivastuksen alla, noin 3 minuutin ajan. Tarkkaile pintaa koko ajan, sillä sokeri kärähtää helposti. Irrota vuoan reunus ja siirrä kakku tarjoiluvadille.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.