Kuva Sami Repo.
Kuva Sami Repo.

Rapeita juuressipsejä rouskuttaessa ei uskoisi syövänsä punajuurta ja porkkanaa.

1. Pese juurekset huolellisesti. Kuori, jos välttämätöntä. Viipaloi juurekset mahdollisimman ohuiksi lastuiksi veitsellä tai vihannesleikkurilla.
2. Nosta viipaleet leivinpaperoidulle pellille vieri viereen. Pidä sipsejä 125-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
3. Ota sipsit pois uunista ja ripottele niiden päälle suolaa. Vähennä uunin lämpö 75-asteeseen ja anna lastujen olla uunissa vielä 3–4 tuntia, kunnes ne ovat kuivuneet rapeiksi. Pidä uunin luukku hiukan raollaan kuivaamisen aikana, jotta ilma pääsee kiertämään. Kiertoilmauunissa voit kuivata useita pellillisiä yhtä aikaa. Säilytä juuressipsit kuivassa paikassa valolta suojattuna. Juuressipsit säilyvät useita kuukausia.

Ohjeen antoi toimittaja-juontaja Jesse Kamras. Myös Jessen omena-ohratto sopii syksyyn.

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 20 minuuttia + 4 tuntia kuivumiseen

Resepti

4
kpl
punajuurta
2
kpl
porkkanaa
2
tl
suolaa
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.