Juhlavien mätileipien kaverina voi tarjota muitakin kauniisti koottuja leipäsiä. Kuva: Pia Inberg
Juhlavien mätileipien kaverina voi tarjota muitakin kauniisti koottuja leipäsiä. Kuva: Pia Inberg

Nämä itsenäisyyspäivän herkut toimivat niin juhlapöytään katettuina kuin sohvalla Linnan juhlien tv-eväinäkin. Valitse suosikkisi tai kokkaa kaikki!

1. Juhlavat mätileivät

12 leipää

12 vaaleaa paahtoleipäpalaa

öljyä

120 g smetanaa

100 g muikun- tai siianmätiä

koristeeksi ruohosipulia

1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Leikkaa leivät piparkakkumuotilla ja voitele öljyllä.

2. Lado leivät uunipellille ja paahda uunissa 5 minuuttia.

3. Levitä jäähtyneille leiville smetana ja lusikoi päälle mäti. Koristele ruohosipulilla.

Helpot savulohi-parsapiiraat maistuvat kaikille.
Helpot savulohi-parsapiiraat maistuvat kaikille.

2. Helpot savulohi-parsapiiraat

10 annosta

800 g isoja lehtitaikinalevyjä

kananmuna voiteluun

Täyte

1 dl kermaviiliä

1 dl ricottajuustoa

2 tl dijonsinappia

1 rkl sitruunan mehua

1 kpl kananmunia

valkopippuria myllystä

suolaa

7 kpl vihreää tankoparsaa

50 g kylmäsavulohta siivuina

Koristeeksi

Seesaminsiemeniä

1. Sulata lehtitaikinalevyt ja nosta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Tee levyihin kehysmäiset viillot noin sentin päähän ulkoreunoista. Pistele kehysten sisään jääneeseen taikinapohjaan haarukalla reikiä.

2. Yhdistä keskenään kermaviili, ricotta, sinappi, sitruunamehu ja kananmuna. Mausta seos pippurilla ja suolalla.

3. Napsauta parsojen tyvestä pois kuivat päät ja kiehauta parsoja suolatussa vedessä pari minuuttia niin, että niistä tulee napakan pehmeitä. Kaada kiehuva vesi pois ja upota parsat heti jääkylmään veteen. Leikkaa ne sitten leveyssuunnassa puoliksi ja vielä pituussuunnassa kahtia. Pilko lohi suikaleiksi.

4. Kokoa piirakat. Levitä taikina­levyn kehysten sisään kermaviili-­ricottaseosta. Nosta päälle parsa- ja lohiviipaleita. Sipaise piirakan reunoihin kananmunaa ja ripottele pinnalle vielä siemeniä. Nosta uunin keskitasolle ja paista 225 asteessa noin 15–20 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää ja saanut kauniin paistovärin. Nauti huoneenlämpöisenä raikkaan salaatin kanssa.

Raikkaat hedelmäveneet yllättävät alkupaloina.
Raikkaat hedelmäveneet yllättävät alkupaloina.

3. Poro-persimonveneet

12 annosta

1 iso persimon-hedelmä

50 g piparjuurituorejuustoa

40 g ohutta kylmäsavuporoleikettä

1. Leikkaa persimon 12 lohkoksi.

2. Sipaise kullekin lohkolle nokare juustoa ja kääri herkku poroleikkeeseen.

Broileri-avokadorullat on helppo nauttia normin. Kuva: Pia Inberg
Broileri-avokadorullat on helppo nauttia normin. Kuva: Pia Inberg

4. Broileri-avokadorullat

8 annosta

2 avokadoa

1–2 ruukkua korianteria

4 rkl limetinmehua

1 dl inkivääri-chilidippiä (spice up) tms. muuta chilikastiketta

Suolaa

6 tortillalettua

2 dl grillattua broileria kuutioina

1. Kuori avokado ja muussaa hedelmäliha haarukalla.

2. Hienonna korianteri ja sekoita se mehun, inkivääridipin ja suolan kanssa avokadon joukkoon.

3. Levitä avokadotahna tortilloille. Kuutioi broileri ja jaa liha tortilloille.

4. Kääri tortillat rullalle ja leikkaa neljään osaan. Nosta rullat tarjoilulautaselle pystyyn.

Valmista limejuustokakku hyytymään jo edellisenä iltana.
Valmista limejuustokakku hyytymään jo edellisenä iltana.

5. Raikas limettijuustokakku

10 palaa

Pohja

250 g digestivekeksejä

150 g voita

Täyte

5 dl kuohukermaa

2 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

400 g tuorejuustoa

3 munanvalkuaista

6 liivatelehteä

1 dl limetinmehua

Päälle

2 liivatelehteä

limetinmehua

4 rkl tomusokeria

limetin raastettu kuori

1 dl vettä

3 tippaa elintarvikeväriä

1. Murskaa keksit monitoimikoneessa ja lisää sekaan sulatettu voi. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (26 cm) pohjalle ja painele keksiseos vuokaan.

2. Vaahdota kerma, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kermavaahto notkistetun tuorejuuston sekaan. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Pehmitä liivatelehdet kylmässä vedessä, kiehauta limetinmehu ja sekoita joukkoon kuiviksi puritetut pehmenneet liivatteet.

3. Yhdistä loppu mehu, vesi, limetin raastettu kuori ja karamelliväri. Sekoita tasaiseksi. Anna kiilteen jäähtyä hetki ja levitä varovasti kakun pinnalle.

4. Anna hyytyä viileässä. Koristele ja nosta tarjolle.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan