On glögiä, silliä ja riisipuuroa. Jouluruuat ovat täällä, mutta erilaisina kuin ennen.

Menu

Omenaglögi

Jääkellarin lohi
Maustesilli 2010
Siikacarpaccio

Luumu-sinappipossu
Hunajapäärynät

Tropiikin riisijälkiruoka

Omenaglögi

4 annosta
Valmistusaika: 35 minuuttia

6 dl omenamehua
2 tähtianista
1 kanelitanko
2 tl vaniljasokeria
3/4 dl calvadosta (omenaviinaa)

Mittaa kattilaan puolet mehusta, mausteet ja vaniljasokeri. Keitä kannella peitettynä miedolla lämmöllä puoli tuntia. Nosta mausteet pois, lisää loppu mehu ja calvados. Maista ja lisää sokeria, jos haluat juomasta makeampaa. Kuumenna lähelle kiehumispistettä. Jaa kuuma juoma mukeihin tai kuumuuden kestäviin laseihin. Koristele juomat kanelitangoilla.

Vinkki! Käytä juomaan aitoa omenista tehtyä mehua.

Jääkellarin lohi

6 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia + maustumisaika 3–5 päivää

8 dl vettä
3/4 dl merisuolaa
1 rkl sokeria
600 g lohta fileenä

Kastike:
1 dl ranskankermaa
1/2 dl majoneesia
2 tl wasabia

Kiehauta vesi, suola ja sokeri. Jäähdytä liemi. Nosta filee nahkapuoli ylöspäin kannelliseen astiaan, kaada päälle liemi. Aseta lautanen tai jokin muu paino kalan päälle. Kalan tulee peittyä kokonaan suolaveteen. Sulje astia ja laita se jääkaappiin 3 päiväksi. Irrota kalasta nahka ja leikkaa lohi noin sentin paksuiksi viipaleiksi. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen. Tarjoa lohiviipaleet wasabikastikkeen kanssa.

Luumu-sinappipossu

4 annosta
Valmistusaika: 50 minuuttia

1 (400–700 g) porsaan sisäfilee
1–2 tl suolaa
2 rkl luumumarmeladia
1 rkl sinappia
140 g pekonia
1/2 rkl öljyä

Päärynät:
4 päärynää
2 tl sinappia
2 tl hunajaa
1/2 tl timjamia

Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen valmistusta. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Hiero suola lihan pintaan. Sekoita marmeladi ja sinappi. Sivele seos fileelle. Kääri pekonit lihan ympärille ja kiinnitä ne tarvittaessa tikuilla. Kuumenna öljy pannulla ja ruskista lihan pinta. Paina lihalämpömittari fileen paksuimpaan kohtaan ja siirrä pannu uuniin.

Halkaise päärynät kahtia. Leikkaa puolikkaiden kuperalta puolelta pala pois, jotta ne pysyvät tukevasti alustallaan. Sivele hedelmille sinappia ja hunajaa ja ripottele timjamia. Nosta päärynät uuniin fileen viereen. Paista kunnes lihamittari näyttää 65 astetta. Ota ruoka uunista, kääri liha folioon ja anna seistä 15 minuuttia. Peitä päärynät foliolla, jotta ne eivät jäähdy. Leikkaa liha viipaleiksi ja tarjoa se päärynöiden ja keitettyjen perunoiden kanssa.

Maustesilli 2010

6–8 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

1 prk (noin 180 g) matjessillifileetä tai -paloja
3 cm tuoretta inkivääriä
1 valkosipulinkynsi
1 tuore chili
10 cm purjoa
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl soijakastiketta

Leikkaa sillifilee annospaloiksi. Levitä palat tarjoilulautaselle. Kuori ja suikaloi inkivääri ja valkosipuli ohuiksi tikuiksi. Leikkaa myös chili ja purjo tikuiksi. Ripottele inkivääri, valkosipuli, chili ja purjo sillinpalojen päälle. Kuumenna öljy ja soija mikrossa tai kattilassa liedellä. Pirskota kuuma kastike kalapaloille juuri ennen tarjoilua.

Siikacarpaccio

6–8 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

600 g siikafileetä
1/2 punasipuli
1 sitruunan kuori
1/2 dl sitruunamehua
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl tuoretta korianteria tai basilikaa

Nypi fileestä ruodot. Leikkaa kala mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Lado viipaleet tarjoilulautaselle. Kuori ja hienonna punasipuli, raasta sitruunan kuori ohuesti ja ripottele sipuli sekä kuoriraaste kaloille. Valuta päälle sitruunamehu ja anna ruuan marinoitua noin 10 minuuttia. Kaada oliiviöljyä kalaviipaleiden päälle. Hienonna korianteri (tai basilika) ja ripottele se koristeeksi. Tarjoa siika leivän tai keitettyjen perunoiden kanssa.

Tropiikin
riisijälkiruoka

6–8 annosta
Valmistusaika: 1 tunti

1 dl vettä
1 dl puuroriisiä
1/4 tl suolaa
4 dl kookosmaitoa
1 dl kevytmaitoa
1 limetti
2 rkl sokeria
1 munanvalkuainen
1/2 dl tomusokeria
1 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria

Vadelmakastike:
3 dl vadelmia (pakaste)
1/2 limetin mehu
2 rkl tomusokeria

Mittaa vesi ja riisi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 2 minuuttia. Lisää suola ja maidot ja keitä riisipakkauksen ilmoittama aika (noin 35 minuuttia). Sekoita puuroa välillä. Raasta limetin kuori hienoksi raasteeksi ja sekoita se sokerin kanssa kypsään puuroon. Siirrä puuro jäähtymään. Vaahdota valkuainen ja tomusokeri sähkövatkaimella tukevaksi vaahdoksi. Tähän menee useita minuutteja, joten ole kärsivällinen. Siirrä vaahto toiseen astiaan. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Mausta vaahto vaniljasokerilla. Sekoita valkuais- ja kermavaahdot jäähtyneen puuron joukkoon. Soseuta sulaneet tai hieman kohmeiset vadelmat limetinmehun ja sokerin kanssa kastikkeeksi. Tarjoile vadelmakastikkeen kanssa.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.