Joulunajan helpoimmat leivonnaiset tehdään valmiista voitaikinasta.

Punajuuri-vuohenjuustokierteet

30 kierrettä
Valmistusaika: 25 minuuttia + 20 minuuttia kylmässä

1 iso (500 g) lehtitaikinalevy
150 g pehmeää vuohenjuustoa
1 tl timjamia
2 dl punajuuri-perunasosetta
(valmiina kaupasta)
voiteluun 1 muna

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kauli taikina 3–4 millimetrin paksuiseksi. Voitele levy vuohenjuustolla. Mausta punajuurisose timjamilla ja levitä seos taikinalevylle. Kääri taikina pitkältä sivulta puoleenväliin rullaksi. Toista sama toiselle puolelle. Kääri kunnes rullat koskettavat toisiaan. Levitä rullan päälle muovikelmu ja siirrä pötkö kylmään 20–30 minuutiksi. Voitele taikinan pinta munalla. Leikkaa rulla sentin viipaleiksi. Nosta viipaleet leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista niitä uunissa noin 12 minuuttia.

Luumuleivokset

30 minileivosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

1 pkt (500 g/5 levyä) voi- tai lehtitaikinalevyjä
1 rkl vettä
1 rkl tomusokeria

Täyte:
2 dl vaahtoutuvaa kermaa tai
vaniljakastiketta
1 1/2 dl luumuhilloa
pinnalle tomusokeria

Levitä taikinalevyt sulamaan leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Leikkaa sulaneet levyt kuuteen osaan. Paista paloja uunissa noin 5 minuuttia.
Sekoita vesi ja tomusokeri ja sivele seosta leivonnaisille. Jatka paistamista pari minuuttia, kunnes paloihin tulee kaunis väri. Vaahdota vaniljakastike. Leikkaa leivokset puoliksi ja täytä ne luumuhillolla ja kermavaahdolla. Koristele tomusokerilla.

Päärynä-aurajuustopiiraat

15 piirasta
Valmistusaika: 20 minuuttia

1 pkt (500 g/5 levyä) voi- tai lehtitaikinalevyjä
2 päärynää
50 g aurajuustoa
1/2 dl saksanpähkinöitä
2 rkl hunajaa

Levitä taikinalevyt sulamaan leivinpaperilla peitetylle uunipellille.
Leikkaa sulaneet levyt kolmeen osaan. Kauli levyjä hiukan ohuemmiksi. Rullaa taikinapyörällä viilto parin sentin päähän taikinan reunasta kuin tekisit levyille kehykset. Näin reunat kohoavat keskustaa korkeammalle. Älä kuitenkaan leikkaa viiltoja taikinan läpi. Esipaista pohjia 225 asteessa 8–9 minuuttia. Leikkaa päärynät ohuiksi viipaleiksi, murusta juusto
ja rouhi pähkinät. Painele pohjista kohonnut keskusta alas ja nosta päärynät pohjille. Ripottele päälle juusto ja pähkinät. Valuta pinnalle hunajaa. Laita piiraat takaisin uuniin
5 minuutiksi.

Omena-rahkapiiraat

10 piirasta
Valmistusaika: 25 minuuttia

1 pkt (500 g/5 levyä) voi- tai lehtitaikinalevyjä

Täyte:
2 dl vaniljarahkaa
3–4 pientä omenaa
2 rkl tomusokeria

Levitä taikinalevyt sulamaan leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kauli sulaneita taikinoita hiukan ohuemmiksi. Leikkaa levyt kahtia. Muotoile pohjat halutessasi pyöreiksi. Rullaa taikinapyörällä viilto parin sentin päähän taikinan reunasta kuin tekisit levyille kehykset. Näin saat reunat kohoamaan keskustaa korkeammalle. Älä kuitenkaan leikkaa viiltoja taikinan läpi.

Kuori omenat ja poista niistä siemenkodat. Leikkaa hedelmät hyvin ohuiksi viipaleiksi. Esipaista taikinapohjia 9–10 minuuttia.
Ota pohjat uunista ja painele taikinan keskusta alas. Levitä rahka pohjalle. Nosta päälle omenaviipaleet. Ripottele tomusokeri pinnalle. Siirrä piiraat takaisin uuniin ja jatka paistamista 5–8 minuuttia.

Vinkki! Jos voitelet taikinan reunat munalla, saat piiraiden pinnalle kauniin värin.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.