Kuvat Sami Repo
Kuvat Sami Repo

Kolme jouluista ruokalajia, jotka valmistuvat vauhdikkaasti – siinä on monelle joulupöytää ihan riittävästi.

MENU

Graavilohikakut ja sinappikastike

Kinkkurullat
Punajuuret ja juustovaahto

Puolukka-suklaavaahto

Kinkkurullat

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

300 g kinkku- tai kalkkunaviipaleita

Täyte:
1 punasipuli
1/2 rkl öljyä
100 g kuivattuja luumuja
2 omenaa
1/4 tl mustapippuria
1 tl rosmariinia
1 rkl siirappia
100 g Koskenlaskija-sulatejuustoa

Lisäkkeeksi perunoita

Kuori ja hienonna sipuli. Leikkaa luumut ja omenat pieniksi kuutioiksi. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulisilppua keskilämmöllä 3 minuuttia. Lisää luumut ja omenat, jatka kypsennystä toiset 3 minuuttia.

Lisää mausteet. Leikkaa juusto kuutioiksi ja lisää se pannulle. Kuumenna sekoitellen, kunnes juusto sulaa. Jaa lämmin täyte kinkkuviipaleille, kääri viipaleet rullalle ja nosta tarjolle.

Punajuuret ja juustovaahto

4 annosta
Valmistusaika: 5 minuuttia

2–3 keitettyä punajuurta (tai
2 dl punajuurikuutioita)
100 g pehmeää vuohenjuustoa
1 dl ranskankermaa
1 tl salviaa

Leikkaa punajuuret lohkoiksi. Vatkaa huoneenlämpöinen juusto ranskankerman kanssa vaahdoksi. Mausta salvialla. Lado punajuuret lautaselle ja lusikoi juustovaahto päälle.

Puolukka-suklaavaahto

4 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia + jäähtymisaika 30 minuuttia

2 dl kermaa
1 tl piparkakkumaustetta
100 g valkosuklaata
1 dl puolukoita
(päälle kermavaahtoa ja
murennettuja keksejä)

Sekoita piparkakkumauste kermaan. Pilko suklaa joukkoon. Kuumenna seosta kattilassa miedolla lämmöllä, kunnes suklaa sulaa. Siirrä seos viileään.

Vatkaa jäähtynyt seos vaahdoksi. Sekoita puolukat varovaisesti joukkoon. Annostele tarjoiluastioihin ja koristele kermavaahdolla ja keksinmuruilla.

Graavilohikakut

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

300 g graavilohta
3 rkl sushi-inkivääriä eli garia

Kastike:
2 rkl suomalaista sinappia
1/2 rkl tummaa siirappia
1/2 tl viinietikkaa
1/2 dl rypsiöljyä
1/4 tl suolaa

Koristeeksi:
tilliä tai muita yrttejä

Leikkaa lohi ja inkivääri pieniksi kuutioiksi. Tee kastike. Sekoita huoneenlämpöiset sinappi, siirappi ja viinietikka yhteen. Vatkaa huoneenlämpöinen öljy tippa kerrallaan seokseen. Mausta kastike suolalla.

Muotoile kalasta tornimaisia annoksia lusikoimalla seosta kahvikuppiin ja kumoamalla ”kakku” tarjolle. Valuta kastiketta lohikakun päälle tarjoiluvaiheessa. Tarjoa lisäkkeenä leipää ja voita.

Etene näin

1 tunti aikaa:

  • Valmista jälkiruuan suklaa-kermaseos jäähtymään.
  • Sekoita kastike punajuurille. Leikkaa punajuuret lohkoiksi.
  • Kuori ja pilko kinkkurullien kasvikset.

40 min.

  • Tee lohen kastike.
  • Kuutioi lohi ja inkivääri. Siirrä seos kylmään.

30 min.

  • Tee jälkiruoka loppuun. Siirrä annokset kylmään.
  • Tee kinkkurullien täyte.

15 min.

  • Laita perunat kiehumaan.
  • Täytä kinkkurullat. Peitä ne foliolla.

5 min.

  • Muotoile lohikakut. Valuta kastiketta päälle ja koristele.

Ruokailun aikana:

  • Ota perunat kiehumasta.
  • Lado punajuuret vadille ja lisää kastike.

Lue Jälkikirjoitus-blogista, mistä ruokatoimittaja löysi inspiraation tämän vuoden jouluherkkuihin.