Kahden klassikon salaatti, täytetyt lihapullat sekä uunissa muhiva gnocchivuoka. Tomaatista, mozzarellasta ja basilikasta syntyy vastustamattomia ruokia.

Nyt on juuri oikea aika nauttia mehukkaista tomaateista ja yhdistää punainen herkku sen parhaisiin kavereihin, mozzarellaan ja basilikaan. Kokeile näitä helppoja, kesäisiä ruokia.

Kalanyytit grillissä

4 annosta 

20 min + 15 min

600 g ruodotonta vaaleaa kalafileetä, esim. siikaa, kuhaa tai ahventa

1 tl (sormi)suolaa

½ tl mustapippuria myllystä

2 pientä kesäpunasipulia varsineen

12 kirsikkatomaattia

12 kivetöntä kalamata-oliivia

250 g mozzarellaa

muutama oksa basilikaa

4 rkl oliiviöljyä

1. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Nosta kalat kaksinkertaisten levinpaperipalojen päälle (yhteensä 8 arkkia leivinpaperia). Mausta kalat suolalla ja pippurilla.

2. Leikkaa sipuli ohuenohuiksi paloiksi. Puolita kirsikkatomaatit. Laita ne kalapalojen päälle oliivien kanssa. Revi päälle mozzarellaa ja lisää basilikanlehtiä. Pirskottele päälle öljyä. Kiinnitä nyytit paistinarulla sitoen.

3. Kypsennä uunissa noin 15 minuuttia. Tarjoa esim. keitettyjen perunoiden tai raikkaan vihreän salaatin kanssa. 

 

Caprin panzanella 

4 annosta 

Valmistusaika 20 min

4 viipaletta maalaisleipää

2 rkl öljyä

2 kypsää keskikokoista tomaattia

2 keltaista tomaattia

250 g (keltaisia) kirsikkatomaatteja 

2 punasipulia varsineen 250 g mozzarellaa 

n. 2 dl kivettömiä, mustia kalamata-oliiveja

2 rkl pieniä kapriksia

n. 1 dl basilikanlehtiä

Kastike

¾ dl oliiviöljyä

2 rkl punaviinietikkaa

3 tl sokeria

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria myllystä

1. Tee ensin kastike sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Laita se kulhoon.

2. Grillaa leipiin kaunis väri. Leikkaa leivistä halutessasi reunat pois ja kuutioi leivät. Laita ne kastikkeen joukkoon kulhoon.

3. Lohko isot tomaatit ja poista kovat kannat. Puolita kirsikkatomaatit. Kuori ja lohko sipulit. Lisää ne leipien joukkoon.

4. Revi mozzarella. Lisää se oliivien ja kapristen kanssa kulhoon. Salaatti on hyvää heti, mutta maku vain paranee, jos malttaa antaa sen seistä noin puoli tuntia. Viimeistele basilikanlehdin.

 

Sadepäivän gnocchivuoka

4–6 annosta 

Valmistusaika 20 min + 10 min

500 g perunagnoccheja

1 pkt (125 g) mozzarellaa

1 dl pecorinoraastetta

Kastike

2 valkosipulinkynttä

2 kesäsipulia varsineen

1 pkt (175 g) pekonia

1 rkl öljyä

1 rkl tomaattipyreetä

2 dl kuohu- tai ruokakermaa

1 dl aurinkokuivattua tomaattia tai grillattuja paprikoita kuutioituna

250 g puolitettuja  kirsikkatomaatteja

1 dl hienonnettua, tuoretta basilikaa

1 tl sormisuolaa

½ tl mustapippuria myllystä

1. Tee ensin kastike. Kuori ja hienonna valkosipulit. Viipaloi kesäsipulit varsineen. Kuutioi pekoni. Kuullota sipuli-pekonisilppu pannulla öljyssä kypsäksi. Lisää tomaattipyree ja kerma. Anna kastikkeen porista noin viisi minuuttia. Lisää aurinko- ja kirsikkatomaatit ja basilika. Mausta suolalla ja pippurilla. 

2. Keitä gnocchit ja yhdistä ne pekonikastikkeen kanssa. Raasta mozzarella ja lisää se kastikkeeseen. Laita seos uunivuokaan.

3. Ripottele päälle pecorinoraaste. Paista 225-asteisen uunin ylätasolla noin 10 minuuttia tai kunnes juusto on saanut hieman väriä.

 

Mozzarellalla täytetyt lihapullat

4 annosta

Valmistusaika 30 min 

noin 18 lihapullaa

1 hoikka kesäsipuli

400 g jauhelihaa

1 kananmuna

1 tl (sormi)suolaa

muutama kierros mustapippuria myllystä

1 tl kuivattua basilikaa

Täyte

125 g mozzarellaa

Paistamiseen

voita ja öljyä

1. Hienonna sipuli varsineen pieniksi paloiksi. Kuullota sipuli halutessasi öljytilkassa kypsäksi.

2. Yhdistä sipulisilppu, jauheliha, muna ja mausteet. Sekoita tasaiseksi.

3. Muotoile taikinasta pyöryköitä. Leikkaa juustosta pieniä kuutioita. Paina pullaan kuoppa ja aseta juustokuutio sisälle. Kääntele taikina juuston ympärille ja painele saumakohta kiinni. Paista pyörykät pannussa voi-öljyseoksessa muutamassa erässä. Voit myös paistaa pullia 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

4. Tarjoa tomaatti-basilikasalsan ja keitettyjen, grillattujen uuden sadon perunoiden kanssa.

Basilikaöljy

Valmistusaika 5 min

1 pieni valkosipulinkynsi

n. 1 dl basilikanlehtiä

reilu 1 dl oliiviöljyä

1/3 tl (sormi)suolaa muutama kierros mustapippuria myllystä

1. Kuori valkosipuli. Laita se kulhoon basilikanlehtien kanssa. Lisää öljy. Surauta sauvasekoittimella sileäksi. Lisää tarvittaessa öljyä.

2. Mausta suolalla ja pippurilla. 

Tomaatti-basilikasalsa

4 annosta

Valmistusaika 10 min

500 g tomaattia

1 kesäsipuli

1 valkosipulinkynsi

1 miedohko chilipalko

¾ dl oliiviöljyä

2 rkl sitruunamehua

3 rkl hienonnettua basilikaa

½ tl sormisuolaa

muutama kierros mustapippuria myllystä

½ tl sokeria

1. Poista tomaateista kannat ja siemenet. Paloittele pieniksi kuutioiksi. Hienonna sipulit varsineen. Kuori ja hienonna valkosipuli. Halkaise chilipalko, poista siemenet ja leikkaa palko pienenpieniksi kuutioiksi.

2. Sekoita kaikki aineet keskenään. 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?