Miksei? Viileän kevätpäivän lämmitykseksi: japanilaisia broilerivartaita, sataymaustettua nautaa ja Jenkkilän grilliomppupiiras.

Sataynautaa Malesiasta

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia + 3 tuntia marinoitumiseen

450–500 g naudan ulkofileetä
grillivartaita
marinadi:
1/2 dl teriayki-kastiketta
2 valkosipulinkynttä
1/2 rkl raastettua inkivääriä
1/2 tl suolaa
dippikastike:
3/4 dl maapähkinävoita
1 dl kookosmaitoa
1 tl seesamiöljyä
1 tl soijaa
1/2 rkl limetinmehua
tilkka kalakastiketta
ripaus cayennenpippuria

Sekoita kaikki marinadiainekset keskenään kulhossa ja lisää sekaan kuutioitu liha. Peitä ja nosta viileään maustumaan vähintään 3 tunniksi.

Sekoita keskenään kaikki dippikastikkeen ainekset. Pujottele lihapalat liotettuihin grillivarrastikkuihin ja grillaa kohtalaisella lämmöllä noin 1–2 minuuttia kummaltakin puolelta. Tarjoa vartaat dippikastikkeen kanssa.

Yakitori eli broilerivartaat Japanista

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia + 3 tuntia marinoitumiseen.

4 broilerin rintafileetä
(200 g broilerinmaksaa)
2 pientä purjoa
1 rasia siitakesieniä
grillitikkuja
kastike:
1 dl soijaa
1 dl sakea eli riisiviiniä
1/2 dl miriniä eli makeaa riisiviiniä
2–3 rkl sokeria

Pane kuutioitu broilerinliha kulhoon. Jos käytät maksaa, sulata, huuhdo, siisti, painele kuivaksi talouspaperilla ja pilko kookkaiksi paloiksi broilerinlihan sekaan. Yhdistä kastikkeen ainekset ja
sekoita lihoille 2/3 kastikkeesta. Anna maustua viileässä 3 tuntia.

Keitä viiden sentin paloiksi leikatut purjot suolatussa vedessä nopeasti napakoiksi. Valuta ne ja pane takaisin kuivaan kattilaan ja höyrytä nopeasti kuiviksi. Valuta marinadi kananpaloista. Pujota liotettuihin grillitikkuihin vuorotellen broileria, maksaa, siitakesieniä ja purjoa.

Grillaa 2–3 minuuttia ja käännä puolessa välissä. Valele pintaa lopulla kastikkeella paistamisen aikana.

Grillikalaa intialaisittain

4 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia + 2 tuntia marinoitumiseen.

400 g nahatonta lohta
grillitikkuja
maustekastike:
1 salottisipuli
2 rkl punaista currytahnaa
200 g kookosmaitoa
1 limetin puristettu mehu
viimeistely:
maun mukaan suolaa ja mustapippuria rouhittuna

Silppua kuorittu sipuli ja yhdistä kaikki maustekastikkeen ainekset keskenään kulhossa. Leikkaa lohi siivuiksi kastikkeeseen ja anna maustua viileässä 2 tunnin ajan. Pyyhi pois ylimääräinen kastike.

Pujota palat liotettuihin varrastikkuihin. Grillaa hyvin öljytyllä parilalla kypsiksi eli kalapalan paksuudesta riippuen noin 1–2 minuuttia molemmin puolin. Mausta suolalla ja pippurilla ja tarjoa heti. Voit pirskotella päälle hieman sherryviinietikkaa tarjotessa.

Jenkkilän grilliomppupiiras

4 annosta
Valmistusaika: 1 tunti

4 dl vehnäjauhoa
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
125 g kylmää voita
noin 3 rkl jääkylmää vettä
täyte:
5 keskikokoista hapanta omenaa (Granny Smith)
25 g voita
1 dl hillosokeria
1 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä
2 rkl ohrajauhoa
1 kananmuna voiteluun

Yhdistä keskenään vehnäjauho, sokeri ja suola. Pilko voi paloiksi jauhojen sekaan ja nypi taikina tasaiseksi, lisää loppuvaiheessa vesi. Älä vaivaa. Kääri muovikelmuun ja pane jääkaappiin puoleksi tunniksi lepäämään.

Kuori omenat ja poista hedelmä­kodat. Pilko omenat pieniksi kuutioiksi ja pane pannulle voin, hillosokerin ja mausteiden kanssa. Paistele sekoittaen, kunnes omenat ovat pehmenneet. Ripottele päälle ohrajauhoa ja kääntele seosta vielä parin minuutin ajan.

Jaa levännyt taikina kahteen osaan ja kauli osista ohuet taikinalevyt kahden leivinpaperin sisässä. Nosta toinen taikinalevy öljyttyyn, halkaisijaltaan noin 21 cm:n uunivuokaan ja kumoa päälle omenaseos.

Nosta toinen taikinalevy omenaseoksen peitoksi ja painele reunat kiinni toisiinsa. Voit poistaa ylimääräistä taikinaa tarvittaessa. Pistele taikinapintaan haarukalla reikiä, sipaise pintaan kanamunaa ja koristele halutessasi esim. raesokerilla.

Paista grillissä, epäsuorassa, kohtalaisessa lämmössä suljetun kannen alla noin 35 minuuttia, kunnes taikina on kypsää. Tarjoa esim. jäätelön kanssa.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?