Bataattipaahtikset maistuvat myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Täytteet käyvät myös tavallisille paahtoleiville. Kuva:  Panu Pälviä
Bataattipaahtikset maistuvat myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Täytteet käyvät myös tavallisille paahtoleiville. Kuva: Panu Pälviä

Gluteeniton bataattipaahtis valmistuu nopeasti ja helposti leivänpaahtimessa. Päälle lastataan herkkuja currykanamajoneesista chiliherneisiin. 

Bataattipaahtoleivät valmistuvat todella helposti. Isohko bataatti leikataan noin sentin paksuisiksi siivuiksi ja paahdetaan leivänpaahtimessa kunnes ”leipä” on kypsä. Eikä täytteiden valmistamisessa mene kovin paljon kauemmin! 

Kasaa paahtiksen päälle esimerkiksi currykanamajoneesia, granaattiomenansiemeniä ja kevätsipulia. Lehtikaalitapenaden kaveriksi sopivat meetvursti ja kurkkunauhat. Paistettu kananmuna, pekoni ja pikapikkelöity punasipuli ovat kombo, joka maistuu tuhtien makujen ystäville. Chiliherneet, maapähkinävoi ja tuore minttu hurmaavat vegen. Tomaatti-balsamicosalaatti muodostaa mahtavan makutrion fetajuuston ja alfalfa-itujen kanssa.

Mutta toki jokainen voi miksata makunsa mukaan! Gluteeniton bataattipaahtis on myös somehitti: lisää ideoita löytyy vaikkapa Inatagramissa hashtagilla #sweetpotatotoast. 

Bataattipaahtikset

6–8 palaa, 15 min

1 keskikoinen bataatti

1. Pese bataatti huolellisesti ja pyyhi kuivaksi. Leikkaa noin 2 sentin viipaleiksi.

2. Kypsennä ja paahda viipaleet leivänpaahtimessa tai uunissa. Paahtimessa kaksi tai kolme paahtokertaa ja uunissa pellillä 200 asteessa 15–20 minuuttia.

Currykanamajoneesi

4 annosta, 5 min

1 grillattu kanankoipi-reisi

2 dl majoneesia

1 dl ranskankermaa

½ sitruunan mehu

1 tl currya

½ tl suolaa

1. Riivi broilerin koivista lihat ja laita ne kulhoon.

2. Sekoita joukkoon majoneesia ja ranskankermaa. Purista sitruunan mehu ja lisää se ja mausteet kanan ja majoneesin joukkooon. Sekoita tasaiseksi.

Lehtikaalitapenade

Noin 4 dl, 10 min

5 dl lehtikaalia

2 dl vihreitä kivettömiä oliiveja

2 valkosipulinkynttä

4 rkl sitruunan mehua

4 rkl oliiviöljyä

2 rkl kurpitsansiemeniä

½ tl suolaa

1. Hienonna lehtikaalit ja valuta oliivit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Purista sitruunan mehu.

2. Yhdistä tapenaden aineksettehosekoittimessa tai sauvasekoittimen kulhossa ja aja tasaiseksi tahnaksi.

Chiliherneet

4 annosta, 8 min

1 valkosipulinkynsi

1 rkl öljyä

1 pss (200 g) pakasteherneitä

2 rkl chilikastiketta

(esim. Sriracha)

½ tl suolaa

3 oksaa minttua

1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi.

2. Kuumenna öljy pannulla. Laita valkosipulit öljyyn ja paista minuutti. Lisää herneet pannulle ja paista 5 minuuttia. Sekoita joukkoon chilikastiketta, mausta suolalla. Hienonna joukkoon tuoretta minttua.

Pikapikkelöity punasipuli

4 annosta, 1 tunti

2 punasipulia

1 dl omenaviinietikkaa

1 dl vettä

3 rkl hunajaa

1 tl suolaa

1. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi siivuiksi ja laita puolen litran vetoiseen lasipurkkiin.

2. Sekoita liemen ainekset kulhossa. Kaada liemi sipuliviipaleiden päälle purkkiin. Paina sipulit tiiviisti liemen alle. Sulje purkki ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään tunti.

Pikkelisipulit säilyvät jääkaapissa noin viikon.

Tomaatti-balsamicosalaatti

4 annosta, 35 min

1 rasia (250 g)

kirsikkatomaatteja

1 valkosipulinkynsi

½ ruukkua

basilikaa

2 rkl balsamiviinietikkaa

2 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

½ tl sokeria

1. Pilko tomaatit neljään osaan. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Hienonna basilikan lehdet.

2. Sekoita balsamietikka ja öljy, mausta suolalla ja sokerilla. Laita joukkoon tomaatit, valkosipuli ja basilika. Anna maustua 30 minuuttia.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan