Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Kesäkurpitsalla ja jogurtilla kevennetty kuivakakku mehevöityy entisestään jugurtti­kuorrutuksella.

Pane kuorrutukseen tuleva maustamaton jogurtti valumaan suodatinpaperin sisään siivilään. Voitele ja korppujauhota reikäkakkuvuoka.

Valmista kakkutaikina. Vaahdota keskenään kananmunat ja sokeri. Lisää kesäkurpitsaraaste ja siivilöi sekaan keskenään sekoitetut kuivat aineet.  Sulata margariini ja lisää se käännellen seokseen. Kumoa taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 50 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää

Nosta uunista ja anna jäähtyä. Mausta valutettu jogurtti hunajalla ja levitä seos jäähtyneen kakun pinnalle. Koristele pinta esimerkiksi halkaistuilla jogurttikuorrutetuilla mansikoilla.

Resepti

Annoksia:
18
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 60 minuuttia

Resepti

3
kpl
kanamunia
3
dl
sokeria
3
dl
kesäkurpitsaraastetta (noin puolikas keskikokoinen kesäkurpitsa)
4
dl
spelttivehnäjauhoa
2
dl
perunajauhoa
1
rkl
leivinjauhetta
1
rkl
vaniljasokeria
1
rkl
kardemummaa
1
dl
maustamatonta jugurttia
150
g
margariinia

Lisäksi

2
dl
maustamatonta jugurttia
2
rkl
juoksevaa hunajaa
kuivattuja jugurttikuorrutettuja mansikoita koristeluun
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.