Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Kesäkurpitsalla ja jogurtilla kevennetty kuivakakku mehevöityy entisestään jugurtti­kuorrutuksella.

Pane kuorrutukseen tuleva maustamaton jogurtti valumaan suodatinpaperin sisään siivilään. Voitele ja korppujauhota reikäkakkuvuoka.

Valmista kakkutaikina. Vaahdota keskenään kananmunat ja sokeri. Lisää kesäkurpitsaraaste ja siivilöi sekaan keskenään sekoitetut kuivat aineet.  Sulata margariini ja lisää se käännellen seokseen. Kumoa taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 50 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää

Nosta uunista ja anna jäähtyä. Mausta valutettu jogurtti hunajalla ja levitä seos jäähtyneen kakun pinnalle. Koristele pinta esimerkiksi halkaistuilla jogurttikuorrutetuilla mansikoilla.

Resepti

Annoksia:
18
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 60 minuuttia

Resepti

3
kpl
kanamunia
3
dl
sokeria
3
dl
kesäkurpitsaraastetta (noin puolikas keskikokoinen kesäkurpitsa)
4
dl
spelttivehnäjauhoa
2
dl
perunajauhoa
1
rkl
leivinjauhetta
1
rkl
vaniljasokeria
1
rkl
kardemummaa
1
dl
maustamatonta jugurttia
150
g
margariinia

Lisäksi

2
dl
maustamatonta jugurttia
2
rkl
juoksevaa hunajaa
kuivattuja jugurttikuorrutettuja mansikoita koristeluun
Key lime piesta eli limepiirakasta tunnetaan monta versiota. Tässä yksi helpoimmasta päästä. Kuva: Viola Minerva Virtamo / Cozy Publishing.
Key lime piesta eli limepiirakasta tunnetaan monta versiota. Tässä yksi helpoimmasta päästä. Kuva: Viola Minerva Virtamo / Cozy Publishing.

Yksinkertainen on kaunista, todistaa ruokakirjailija Emma Ivane. Hänen versiossaan kuuluisasta key lime pie -limepiirakasta on vain kolme ainesosaa.

Klassinen limepiirakka meni uusiksi, kun ruokakirjailija ja kakkutaiteilija Emma Ivane tarttui siihen tuoreessa leivontateoksessaan Vain 3 (Cozy Publishing, 2018). ”Raaka-aineiden määrästä on tingitty, mutta mausta ei ollenkaan”, Emma mainitsee reseptin yhteydessä.

Limepiirakka (key lime pie)

Määrä: 10 palaa

Valmistusaika: 45+45 min sekä 5 h jäähdytys

Ainekset:

  • 200g digestivekeksejä
  • 2 tlk (à 397 g) kondensoitua maitoa
  • 6 limettiä

Tee näin:

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Leikkaa halkaisijaltaan 24 cm kokoiseen irtopohjapiirakkavuokaan pohjan muotoinen pala leivinpaperia. 
  2. Murskaa keksit ja sekoita 4 rkl kondensoitua maitoa keksimurun joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille. Paista keksipohjaa uunin keskitasolla 5 minuutin ajan. 
  3. Sekoita keskenään loput kondensoidusta maidosta, 3 tl limetin raastettua kuorta (varaa lisäksi pieni määrä koristeluun) ja 2 dl mehua. Kaada vuokaan.
  4. Paista uunin keskitasolla 10 minuuttia. Käännä sitten uuni pois päältä ja jätä piirakka jälkilämpöön 30 minuutiksi.
  5. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia tai yön yli. 
  6. Nosta piirakka vuoasta  ja siirrä tarjoilulautaselle. Koristele raastetulla limetinkuorella.

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.