Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

Makaronilaatikon muunnos syntyy spagetti bolognesea mukaillen.

1. Pätki spagetti kolmeen osaan. Keitä ja valuta spagetti pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Kuori ja silppua sipuli. Ruskista jauheliha pannulla ja lisää sipuli. Sekoita joukkoon ­tomaatti- ja pestokastikkeet, sokeri sekä suola. Rouhi sekaan mustapippuria myllystä 6–7 kierroksen verran. Hauduta vielä parin minuutin ajan.

3. Voitele noin 2 litran vetoinen uuni­vuoka. Yhdistä spagetti ja jauhe­lihakastike vuoassa. Sekoita joukkoon juustoraaste. Valuta mozzarella ja revi se pieniksi paloiksi. Levitä palat pinnalle.

4. Sekoita kulhossa kananmunat, maito ja suola. Valuta seos vuokaan spagetin ja jauhelihan päälle tasaisesti.

5. Kypsennä uunissa keskitasolla 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes munamaito on hyytynyt ja pinta on kauniin ruskea.

Resepti

Annoksia:
5
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 20 minuuttia + paistoaika: 25 minuuttia

Resepti

200
g
spagettia
1
kpl
keltasipuli
400
g
naudan paistijauhe­lihaa
1
dl
valmista tomaattipastakastiketta (esim. basilikalla maustettua)
3
rkl
punaista valmista ­pestokastiketta
sokeria
1
tl
suolaa
mustapippuria myllystä
1
dl
mozzarellaraastetta
125
g
hyvää mozzarellaa
2
kpl
kananmunaa
5
dl
maitoa
suolaa

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.