Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

Makaronilaatikon muunnos syntyy spagetti bolognesea mukaillen.

1. Pätki spagetti kolmeen osaan. Keitä ja valuta spagetti pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Kuori ja silppua sipuli. Ruskista jauheliha pannulla ja lisää sipuli. Sekoita joukkoon ­tomaatti- ja pestokastikkeet, sokeri sekä suola. Rouhi sekaan mustapippuria myllystä 6–7 kierroksen verran. Hauduta vielä parin minuutin ajan.

3. Voitele noin 2 litran vetoinen uuni­vuoka. Yhdistä spagetti ja jauhe­lihakastike vuoassa. Sekoita joukkoon juustoraaste. Valuta mozzarella ja revi se pieniksi paloiksi. Levitä palat pinnalle.

4. Sekoita kulhossa kananmunat, maito ja suola. Valuta seos vuokaan spagetin ja jauhelihan päälle tasaisesti.

5. Kypsennä uunissa keskitasolla 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes munamaito on hyytynyt ja pinta on kauniin ruskea.

Resepti

Annoksia:
5
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 20 minuuttia + paistoaika: 25 minuuttia

Resepti

200
g
spagettia
1
kpl
keltasipuli
400
g
naudan paistijauhe­lihaa
1
dl
valmista tomaattipastakastiketta (esim. basilikalla maustettua)
3
rkl
punaista valmista ­pestokastiketta
sokeria
1
tl
suolaa
mustapippuria myllystä
1
dl
mozzarellaraastetta
125
g
hyvää mozzarellaa
2
kpl
kananmunaa
5
dl
maitoa
suolaa
Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.