Maukas sormin syötävä meksikolainen valmistuu helposti, kun kääreet eväille saa valmiina kaupasta.

Kuvat Pia Inberg

Lihatortillat ja chimichurridippi

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

300 g mureaa naudanlihaa
1 rkl öljyä marinadiin
1 tl oreganoa
1/2 tl jauhettua kuminaa
1 valkosipulinkynsi
1 iso keltasipuli
öljyä paistamiseen
2 dl juustoraastetta
8 kpl vehnätortilloja
chimichurridippi
3 valkosipulinkynttä
1 dl lehtipersiljasilppua
1 dl öljyä
2 rkl viinietikkaa
1 sitruunan puristettu mehu ja raastettu kuori
1/2 tl keskivahvaa chilikastiketta
1/2 tl suolaa

Leikkaa liha ohuiksi suikaleiksi ja pane kulhoon öljyn ja mausteiden sekä murskatun valkosipulin kanssa marinoitumaan noin 15 minuutiksi.

Leikkaa kuorittu sipuli suikaleiksi ja kuullota se tilkassa öljyä. Nosta sivuun. Paista lihoihin pannulla kaunis väri. Lisää 1 dl vettä ja keitä, kunnes vesi on haihtunut pannulta. Jaa lihaseosta jokaiselle tortillalle. Ripottele päälle kuullotettua sipulia ja juustoraastetta ja kääri tiukalle rullalle.

Lämmitä pannulla öljy ja pane kääröt kohtalaisen kuumalle pannulle liitoskohta alaspäin. Paista joka puolelta kauniin
kullankeltaisiksi. Puolita kääröt keskeltä.

Valmista chimichurri. Murskaa kuoritut valkosipulinkynnet ja yhdistä kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Dippaa kääröjä kastikkeeseen ja nauti.

Kana-paputacot

4–6 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

3 rkl öljyä
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
1/2 chili ilman siemeniä
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl korianteria
1 tl kanelia
50 g tummaa suklaata
1 dl kanalientä
1 dl appelsiinimehua
1/2 dl rusinoita
1 prk (400 g) pintopapuja
300 g kypsää pilkottua broileria
suolaa ja mustapippuria myllystä

Lisäksi:
4–6 tacokuorta
salaattia
silputtua tuoretta korianteria

Kuullota öljyssä silputtu salottisipuli, valkosipuli ja chili. Lisää pannulle jeera, korianteri sekä hetken päästä kaneli, pilkottu tumma suklaa, kanaliemi, appelsiininmehu, rusinat, valutetut pavut ja broileri. Mausta seos pippurilla ja keitä hiljalleen, kunnes neste on melkein haihtunut ja seos on mehevän kiinteää. Mausta suolalla.

Pane tacokuorien sisään salaattia, lisää päälle kana-papumuhennosta ja ripottele päälle korianterisilppua. Nauti heti.

Avokado-quesadillat

8 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

4 kpl vehnätortilloja

Lisäksi:
2 kypsää tomaattia
1 kypsä avokado
1/2 dl silputtua tuoretta korianteria
1 rkl limen mehua
1 rkl silputtua punasipulia
1 tl chilikastiketta tai 2–3 tippaa tabascoa
1–1 ½ dl juustoraastetta
suolaa ja mustapippurirouhetta

Halkaise tomaatit ja poista siemenet. Kuutioi tomaattien hedelmäliha. Kuori ja kuutioi avokado. Yhdistä kulhossa tomaatti- ja avokadokuutiot, korianteri, limemehu, punasipulisilppu ja chilikastike tai tabasco.

Ripottele uunipellille leivinpaperin päälle levitetyille kahdelle tortillalle puolet juustoraasteesta, lisää päälle kerros tomaatti-avokadoseosta ja mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta ja paina jäljelle jääneet tortillat päälle. Kypsennä uunissa 200 asteessa 5–10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut. Leikkaa tortillat neljään samankokoiseen kolmioon ja nauti heti.

Lohi-ananastacot

10 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

300 g nahatonta lohta
1/2 tl chiliä
1/2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
tilkka öljyä

Salsa:
1 prk (á 227/135 g) säilykeananasta paloina
1 kiinteä päärynä
1/2 dl rusinoita
1 tl makeaa chilikastiketta
1/2 chili ilman siemeniä

10 kpl taco tubs -kuoria

Pilko lohi pieniksi paloiksi kulhoon. Lisää joukkoon chili, sokeri, suola ja tilkka öljyä. Kääntele niin, että mausteseos jakautuu
tasaisesti kalapaloille.

Jätä sivuun odottamaan ja valmista salsa. Pilko valutettu säilykeananas ja kuorittu päärynä pieniksi paloiksi kulhoon. Lisää sekaan rusinat, chilikastike sekä silputtu chili. Paista maustuneet lohipalat pannulla kypsiksi. Jaa salsa tacokuoriin ja nostele pinnalle lohipaloja. Tarjoa heti.

Peruna-chorizonachot

10 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

20 kpl pyöreitä maissilastuja
80–100 g chorizomakkaraa
2–3 keitettyä perunaa
1 dl valmista salsakastiketta
1 ½ dl juustoraastetta

Koristeeksi:
silputtua ruohosipulia

Pane maissilastut uunipellille leivinpaperin päälle. Hienonna makkara ja kuoritut, keitetyt perunat. Yhdistä palat kulhossa tasaiseksi seokseksi yhdessä salsan ja juustoraasteen kanssa. Jaa seosta maissilastujen pinnalle ja nosta pelti uunin keskitasolle. Paista 225 asteessa noin 5 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut. Koristele ruohosipulisilpulla ja nauti heti.

Vegelastut

10 pientä annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

2 ½ dl saksanpähkinöitä
1 rkl soijakastiketta
1/2 limen mehu
1/2 tl jeeraa eli juustokuminaa
1/2 tl chiliä
2 dl silputtua valkokaalia
1 rkl silputtua korianteria
20 kpl kolmion mallisia maissilastuja
1 prk (200 g) ranskankermaa

Pane monitoimikoneen kulhoon saksanpähkinät, soija, limemehu ja mausteet. Käytä seos tasaiseksi. Jaa seosta chipseille ja  lisää päälle hienonnettua kaalia ja korianteria. Tarjoa ranskankerman kanssa.

Talven rakkain juhla ansaitsee arvoisensa herkut. 

Alkuun: brie-salaatti, perunarieskat, punajuurikeitto & makeansuolaiset joulutähdet

Granaattiomenalla raikastettu brie-salaatti

4 annosta

Valmistusaika 30 min

250 g viinirypäleitä

½ rkl öljyä

¼ tl suolaa

100 g lehtikaalia

1 ruukku rapeaa salaattia

200 g brie-valkohomejuustoa

1 dl kuorellisia manteleita

½ ruukkua tuoretta minttua

Kastike

1 granaattiomena

½ dl omenaviinietikkaa

½ dl oliiviöljyä

2 tl hunajaa

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Huuhtele viinirypäleet ja kuivaa niitä. Nostele viinirypäleet rankoineen uunipellille tai -vuokaan. Hiero pintaan oliiviöljyä ja ripottele suolaa. Paahda 10-15 minuuttia, kunnes rypäleet ovat vähän rypistyneet.

2. Valmista kastike. Irrota granaattiomenasta siemenet kulhoon. Murskaa niitä muusinuijalla niin, että mehu irtoaa. Siivilöi mehu pienempään kulhoon. Sekoita joukkoon loput ainekset.

3. Huuhtele ja kuivaa lehtikaali ja salaatinlehdet. Revi suupaloiksi. Älä käytä lehtikaalista rankaa. Rouhi mantelit veitsellä. Siivuta brie. Irrota mintunlehdet rangoista.

4. Kokoa tarjoiluastiaan salaattien lehdet. Kaada noin puolet kastikkeesta joukkoon ja sekoittele hyvin. Aseta muut salaattiainekset salaattipedille ja viimeistele lusikoimalla kastiketta juustosiivuille.

Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Juhlava perunarieska

12 annosta

Valmistusaika 30 min + paisto 30 min

5 dl perunamuusia

4 dl maustamatonta jugurttia

2 dl vettä

2 munaa

2 dl kaurajauhoja

4 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

25 g voita

Täyte

½ kurkku

4 tillin oksaa

2 rkl vettä

2 rkl väkiviinaetikkaa

1 rkl sokeria

2 prk smetanaa

1 punasipuli

100 g kirjolohenmätiä

150 g graavilohta

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Riko kulhoon munat. Sekoita. Mittaa joukkoon perunamuusi, jugurtti ja vesi. Sekoita. Lisää jauhot ja suola vähän kerrallaan.

2. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja voitele leivinpaperi ronskisti voilla. Nosta pelti uuniin ja anna voin sulaa. Kun voin kupliminen loppuu nosta pelti uunista ja kaada taikina pellille. Paista 30 minuuttia.

3. Siivuta kurkku ohuiksi siivuiksi juustohöylällä. Hienonna tilli. Mittaa tiiviiskantiseen pakasterasiaan vesi, etikka ja sokeri. Lisää kurkut ja tilli. Ravista rasiaa voimakkaasti.

4. Hienonna sipuli. Levitä jäähtyneelle rieskalle smetana. Nostele päälle tasaisesti kaikkia täytteitä. Kurkuista voi siivilöidä turhan nesteen pois.

Makeansuolaiset joulutähdet

15 torttua

Valmistusaika 15 min + paisto 15 min

5 joulutorttutaikinalevyä

5 rkl pähkinärouhetta

1 muna

250 g viikunahilloa

150 g sinihomejuustoa

tuoretta timjamia

1. Anna levyjen sulaa huoneenlämmössä. Ripottele sulaneiden levyjen päälle ruokalusikallinen pähkinärouhetta. Kauli levyjä pidemmäksi niin, että pähkinät uppoavat taikinaan ja levyt venyvät noin kolmanneksen.

2. Leikkaa levyt kolmeen osaan neliöiksi. Tee neliöiden kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa. Nosta joka toinen kulma keskelle torttua. Paina kulmat hyvin kiinni keskelle. Riko muna lasiin ja sekoita hyvin. Voitele tortut. Paista 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia joko yhdessä tai kahdessa erässä.

3. Murustele juusto paloiksi. Lusikoi viikunahilloa tähtien keskelle. Nostele päälle juustoa ja koristele timjamin lehdillä.

Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.
Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.

Paahdettu punajuurikeitto

6 annosta

Valmistusaika 30 min + paahto 45 min

5 punajuurta

2 sipulia

5 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

3 hapokasta omenaa

3 dl valkoviiniä

1 tl suolaa

vettä

kardemummakerma

2 dl kuohukermaa

1 tl kardemummaa

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese punajuuret ja leikkaa kanta pois. Puolita. Kuori sipulit ja valkosipulit. Puolita sipulit. Nosta vihannekset pellille, sivele päälle öljyä ja ripota suolaa. Paahda uunissa 30 minuuttia.

2. Kuori omenat. Poista siemenkota ja puolita. Lisää pellille ja jatka paahtamista vielä 15 minuuttia. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, mausta kardemummalla ja nosta jääkaappiin.

3. Siirrä kasvikset kattilaan. Lisää viini ja suola sekä vettä sen verran, että vihannekset peittyvät. Anna kiehahtaa. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää vettä tarvittaessa. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita puolet kermavaahdosta keittoon. Jätä loput tarjoiluun.

Pääruoka: karitsan paahtopaisti & parmesaaniperunat

Karpaloinen karitsan paahtopaisti

4 annosta

Valmistusaika 1 t

4 karitsan paahtopaistia (noin 600 g)

1 tl suolaa

1 appelsiini

200 g pakastekarpaloita

2 dl punaviiniä

2 dl muscovado-sokeria

2 kanelitankoa

4 neilikkaa

Koristeluun

kuivattuja karpaloita

tuoretta timjamia

1. Nosta lihat huoneen lämpöön ja suolaa. Pese appelsiini huolellisesti. Leikkaa se siivuiksi. Kokoa kattilaan karpalot, appelsiini, punaviini, sokeri sekä mausteet. Kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia eli kunnes neste alkaa muuttua hillomaiseksi. Siivilöi seos.

2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Sivele pullasudilla karpalokastiketta lihojen pintaan. Nosta uuniin 15 minuutiksi. Ota ulos uunista ja sivele toinen kerros kastiketta.

3. Kuumenna öljy ja voi. Ruskista lihoja pari minuuttia kummaltakin puolelta. Nosta ne leikkuulaudalle 10 minuutiksi. Siivuta ja koristele kuivatuilla karpaloilla sekä timjamilla.

Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.
Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.

Parmesaaniperunat

4 annosta

Valmistusaika 15 min + paisto 1 t

75 g voita

8 jauhoista perunaa

2 rosmariininoksaa

½ ruukkua lehtipersiljaa

1 dl parmesaaniraastetta

1 tl suolaa

1. Kuutioi voi uunivuokaan lämpenemään. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese perunat huolellisesti. Irrota yrtit varsistaan ja hienonna ne.

2. Sekoita käsin voi, yrtit, parmesaani ja suola. Lisää vuokaan perunat ja hiero seos niiden pintaan. Pistä haarukalla perunoihin muutama reikä. Paahda tunti uunissa. Lisää voita tai öljyä pintaan, jos ne tuntuvat kuivilta.

Jälkiruoka:

Tuplasuklaakakku

10 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 40 min

275 g voita

200 g tummaa suklaata

½ dl portviiniä

5 dl ruokosokeria

5 munaa

5 ½ dl jauhoja

1 dl kaakaojauhetta

1 ½ tl leivinjauhetta

Kostutukseen

1 appelsiini

Täyte

225 g voita

2 dl tomusokeria

200 g tuorejuustoa

3 rkl portviiniä

½ dl kaakaojauhetta

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Kuutioi voi ja pilko suklaa mikron kestävään kulhoon. Sulata mikrossa lyhyissä pätkissä. Lisää portviini seokseen. Sekoita kuivat aineet yhteen kulhossa.

2. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella noin 5 minuuttia kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vuorotellen suklaaseosta ja kuivia aineita. Sekoittele varovasti.

3 .Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alaosassa noin 40 minuuttia ja testaa, ettei puutikkuun tartu enää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä.

4. Nosta voi lämpenemään ja kuutioi se. Purista appelsiinista mehu. Leikkaa kakku kahdeksi tai kolmeksi levyksi. Sivele mehu pullasudilla pohjien päälle.

5. Vatkaa voikuutiot sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja jatka vaahdottamista. Lisää tuorejuusto, portviini ja kaakaojauhe ja sekoita kaikki sähkövatkaimella.

6. Nosta pohja tarjoiluastialle. Sivele täytettä väliin ja nosta toinen pohja sen päälle. Sivele taas täytettä ja nosta päällimmäinen kerros. Levitä sen päälle loput täytteestä. Koristele marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.
Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.