Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

Lohipallerot sopivat hyvin myös take away -lounaaksi työpaikalle.

1. Valmista riisi. Huuhtele riisiä juoksevan veden alla siivilässä, kunnes siitä valuva vesi on kirkasta.

2. Kumoa riisi paksupohjaiseen kattilaan ja kaada päälle vettä niin, että veden pinta on pari senttiä riisin yläpuolella.

3. Peitä kattila kannella, kuumenna kiehuvaksi ja alenna sitten lämpö minimiin.­

4. Anna hautua kannen alla 15 minuuttia­ ja varo raottamasta kantta hauduttamisen aikana, ettei höyry pääse karkaamaan. Nosta riisi liedeltä sivuun vielä 5 minuutiksi.

5. Kumoa lämmin riisi laakeaan astiaan ja valuta päälle sushiviinietikkaa ohuena norona. Sekoita riisiä vetelemällä sitä samalla lastalla pitkin ja poikin (viiltoliikkein). Jätä riisi huoneenlämpöön.

6. Leikkaa lohi pieniksi paloiksi. Kostuta käsi ja ota siihen kunnon nokare riisiä. Paina lohipala­ keskelle riisin sisään ja lisää majoneesia. Sulje täyttökohta pyörittelemällä riisiä lohi­palan ympärille.

Resepti

Annoksia:
15
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 1 tunti

Resepti

2
dl
sushiriisiä
vettä höyryttämiseen
sushiviinietikkaa

täyte:

noin 100 g loimu- tai savulohta
noin puoli dl majoneesia tai smetanaa
Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.