Juontaja Janne Kataja hemmottelee vaimoaan ruualla, jota ei suostu itse edes maistamaan. Jo on kumma, jos ei näillä ruuilla tie vie sydämeen.

Viherkeitto

4 annosta
Valmistusaika: 1 1/2 tuntia

5 isoa perunaa
5 isoa sipulia
1 l vettä
3 ruukkua ruohosipulia tai tuoretta lipstikkaa
2 kasvisliemikuutiota
1/4 tl valkopippuria
1/4 tl mustapippuria
4 dl kuohukermaa

Raasta perunat ja hienonna sipulit ihan pieniksi. Laita raaste ja silppu kattilaan ja kaada päälle puolet vedestä. Keitä 20 minuuttia. Hienonna ruohosipuli tai lipstikka ja lisää se liemikuutioiden ja lopun veden kanssa keittoon. Mausta pippureilla. Keitä pienellä lämmöllä tunnin ajan välillä hämmentäen. Lisää joukkoon kerma ja kiehauta. Anna keiton hautua hetki ennen tarjoilua.

Nepalilainen broilerikastike

6 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia

3 sipulia
4 valkosipulinkynttä
4 cm tuoretta inkivääriä
1–2 chilipaprikaa
2 rkl öljyä
1 tlk (380/230 g) kypsiä linssejä
2 dl paksua maustamatonta jogurttia
3 tl suolaa
2 rkl paprikajauhetta
1 rkl kurkumaa
1 rkl juustokuminaa
1 rkl jauhettua korianteria
1 kg broilerifileetä

Kuori ja hienonna sipulit, valkosipulinkynnet, inkivääri ja chilit. Kuullota niitä keskilämmöllä öljyssä pari minuuttia. Pidä lämpö niin pienenä, etteivät ainekset ruskistu. Siirrä sipuliseos isoon kattilaan.
Huuhtele linssit kylmällä vedellä ja lisää ne jogurtin ja mausteiden kanssa kattilaan. Sekoita. Jätä kattila miedolle lämmölle. Leikkaa broilerifileet kuutioiksi tai suikaleiksi. Paista ne pannulla kypsiksi kolmessa erässä. Siirrä kypsät lihapalat kattilaan kastikkeen sekaan. Hauduta pari minuuttia. Tarjoa basmatiiriisin kanssa.

Vinkki! Käyttövalmiita linssejä myydään kasvissäilykehyllyssä.

Salainen suklaaherkku

2 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

1/2 l tuoreita mansikoita
1 rkl tomusokeria
4 palaa maitosuklaata (Fazerin sinistä)
1 rkl suolapähkinöitä

Perkaa mansikat annoskulhoihin. Ripottele tomusokeri marjoille. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa ja valuta se mansikoille. Koristele annos rouhituilla suolapähkinöillä.

Valmistaikinasta pyörätettävä mehukas piirakka valmistuu myös säilötyistä sienistä. 

Jee, sienisyksy tuli sittenkin!

Jos et kuitenkaan jaksa lähteä sieneen, tai joku ehti jo tyhjentää vakiapajasi, piiraan voi aina valmistaa myös pakastetuista, kuivatuista tai suolaan säilötyistä sienistä. Jälkimmäiset on kuitenkin hyvä huuhdella tai kiehauttaa ennen käyttöä.

 

Suppilovahvero-homejuustopiirakka

8 palaa

90 minuuttia

  • 1 pyöreä pakastepiirakkataikina (esim. Myllyn paras)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • ½ tl kuminan siemeniä

Täyte

  • 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 2+1 rkl ruokaöljyä
  • 2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuminansiemenet ja hienonnettu timjami voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 senttiä leveään piirasvuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla viisi minuuttia. Laita sienet kulhoon ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja fenkolia hetki ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja fenkolit ovat kypsyneet. Anna paistoksen jäähtyä pari minuuttia ja sekoita se sienien joukkoon.

3. Yhdistä kerma ja munat, sekoita tasaiseksi ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

4. Levitä sieni-sipulipaistos esipaistettuun piiraspohjaan ja murenna päälle sinihomejuusto. Kaada joukkoon kerma-munaseos. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.

Helpon kastikkeen pyöräyttää pastan kiehuessa. Arjen parhautta! 

Luonto voi yllättää kelpo sieniapajalla myös kuivan kesän jälkeen. Suppilovahvero löytyy samoilta paikoilta vuodesta toiseen ja usein suurina ryppäinä. Sammaleiset havumetsät, kuusikkoiset metsärinteen ja mustikanvarpuiset metsäpohjat ovat oivallista kasvualustaa suppiksille. Omenoita puolestaan on nyt puutarhat täynnä. 

Suppilovahvero-omenapasta

4 annosta

15 min

300 g nauhapastaa

2 litraa vettä

2 tl suolaa

1 litra suppilovahveroita

2 omenaa

1 punasipuli

1 valkosipulinkynsi

2 dl raastettua

Parmesaania

1 pkt (180 g) pekonia

2 rkl ruokaöljyä

10 lehteä tuoretta salviaa

½–1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi, mausta suolalla ja keitä pastaa vedessä kahdeksan minuuttia.

2. Puhdista sienet ja leikkaa isoimmat muutamaan osaan. Kuutioi omenat ja hienonna sipulit. Raasta juusto.

3. Kuumenna öljy pannulla ja paista pekonisiivut rapeiksi molemmin puolin. Laita talouspaperin päälle valumaan. Paista sieniä ja sipuleita pekonin rasvassa pannulla viisi minuutttia. Lisää joukkoon salvianlehdet.

4. Ota 2 dl pastavettä talteen ja valuta pasta. Laita pasta pannulle paistettujen sienien joukkoon, lisää juustoraaste ja 1 dl keitinvettä. Sekoita voimakkaasti niin, että juusto sulaa ja kaikki ainekset sekoittuvat pastaan. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä, että saat pastalle kosteahkon kastikemaisen koostumuksen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi joukkoon paistetut pekonit.