Juontaja Janne Kataja hemmottelee vaimoaan ruualla, jota ei suostu itse edes maistamaan. Jo on kumma, jos ei näillä ruuilla tie vie sydämeen.

Viherkeitto

4 annosta
Valmistusaika: 1 1/2 tuntia

5 isoa perunaa
5 isoa sipulia
1 l vettä
3 ruukkua ruohosipulia tai tuoretta lipstikkaa
2 kasvisliemikuutiota
1/4 tl valkopippuria
1/4 tl mustapippuria
4 dl kuohukermaa

Raasta perunat ja hienonna sipulit ihan pieniksi. Laita raaste ja silppu kattilaan ja kaada päälle puolet vedestä. Keitä 20 minuuttia. Hienonna ruohosipuli tai lipstikka ja lisää se liemikuutioiden ja lopun veden kanssa keittoon. Mausta pippureilla. Keitä pienellä lämmöllä tunnin ajan välillä hämmentäen. Lisää joukkoon kerma ja kiehauta. Anna keiton hautua hetki ennen tarjoilua.

Nepalilainen broilerikastike

6 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia

3 sipulia
4 valkosipulinkynttä
4 cm tuoretta inkivääriä
1–2 chilipaprikaa
2 rkl öljyä
1 tlk (380/230 g) kypsiä linssejä
2 dl paksua maustamatonta jogurttia
3 tl suolaa
2 rkl paprikajauhetta
1 rkl kurkumaa
1 rkl juustokuminaa
1 rkl jauhettua korianteria
1 kg broilerifileetä

Kuori ja hienonna sipulit, valkosipulinkynnet, inkivääri ja chilit. Kuullota niitä keskilämmöllä öljyssä pari minuuttia. Pidä lämpö niin pienenä, etteivät ainekset ruskistu. Siirrä sipuliseos isoon kattilaan.
Huuhtele linssit kylmällä vedellä ja lisää ne jogurtin ja mausteiden kanssa kattilaan. Sekoita. Jätä kattila miedolle lämmölle. Leikkaa broilerifileet kuutioiksi tai suikaleiksi. Paista ne pannulla kypsiksi kolmessa erässä. Siirrä kypsät lihapalat kattilaan kastikkeen sekaan. Hauduta pari minuuttia. Tarjoa basmatiiriisin kanssa.

Vinkki! Käyttövalmiita linssejä myydään kasvissäilykehyllyssä.

Salainen suklaaherkku

2 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

1/2 l tuoreita mansikoita
1 rkl tomusokeria
4 palaa maitosuklaata (Fazerin sinistä)
1 rkl suolapähkinöitä

Perkaa mansikat annoskulhoihin. Ripottele tomusokeri marjoille. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa ja valuta se mansikoille. Koristele annos rouhituilla suolapähkinöillä.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.