Tasa-arvon päivänä tarjotaan tietysti Minna Canthin kakkua. Tästä resepti.

Testasimme maa- ja kotitalousnaisten ilmaisen neuvontapalvelun: ruokaneuvot@maajakotitalousnaiset.fi. Kysyimme, mitä voisi tarjota vieraille lauantaina 19.3. vietettävänä Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä? 

Ruokaneuvoja Asta A vastasi meille näin:
”Hyvät juhlat tulossa, ainakin aihe on mitä mainioin. Minna Canth tunnetaan uudistusmielisenä kokeilijana, jolla oli pilke silmäkulmassa. Kahvia hänen kerrotaan rakastaneen, samoin makeita leivonnaisia. Viitteenä Minnan ajan ruokakulttuuriin toimii Granlundin Kokki-Kirja elikkä Neuwoja tarpeellisempien joka-aikaisien ja Pito-ruokien Laitokseen, joka on ensimmäinen suomenkielinen keittokirja vuodelta 1849.

Savo on aina ollut karjatalousvaltaista aluetta, joten juustot sekä kala-, liha- ja kasvistuotteet ovat olleet voimakkaasti esillä.  Maito, liha ja marjat ovat edelleen Pohjois-Savon vahvoja raaka-aineita, samoin luomu- ja lähialuetuotantoa painotetaan.

Ruoka voi olla sinulle mieleistä uutta tai perinteistä tarjottavaa 1800-luvulta, mutta ehdotan jälkiruoaksi Minna Canthin kakkua ja vahvaa hyvää kahvia.”
 

Minna Canthin kakku

2 dl siirappia
2 dl sokeria
2 munaa
4 dl hyvää kermaa
6 dl vehnäjauhoja
1 rkl pomeranssinkuorta
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 tl soodaa
4 rkl sulatettua voita

Vaahdota kerma. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä vaahdot varovasti toisiinsa.

Sekoita kuivat aineet ja siirappi vuorotellen joukkoon. Lisää viimeisenä sulatettu voi.

Kaada taikina voideltuun noin kahden litran vuokaan. Paista ensin puoli tuntia 175 asteessa ja sitten puoli tuntia 150 asteessa.