Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kokeile kuumuuden selättäjäksi itsetehtyä jääteetä!

Ihmisen pitäisi juoda tavallisena päivänä kahdeksan lasillista vettä. Kuumalla ilmalla nesteytyksentarve kasvaa vielä siitäkin: oikein kostealla hellesäällä vettä pitäisi nauttia jopa kaksi kertaa enemmän.

Mutta entä jos voitehista vanhin ei nappaa janojuomaksi? Kokeile maukasta jääteetä. Valmisjuomissa saattaa piillä hurjia määriä sokeria, mutta kevyt ja terveellinen versio syntyy helposti omassa keittiössä.

Minttuinen jäätee

10 lasillista

Valmistusaika: 10 minuuttia + jäähtymisaika: noin 2 tuntia

2 l vettä

10 pussia haluamaasi teetä

1 ruukku minttua

(sokeria)

4 kpl limettiä

Koristeeksi tuoreita mintunlehtiä ja jääpaloja

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada se teekannuun teepussien ja mintunlehtien päälle. Anna hautua noin viisi minuuttia.

2. Siivilöi nesteestä mintunoksat ja ota teepussit pois. Makeuta halutessasi sokerilla. Anna juoman jäähtyä kokonaan.

3. Pese ja lohko limetit. Kaada jäähtynyt tee laseihin, joissa on jääpaloja ja limetin lohkoja. Koristele juomat mintunoksilla.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.

 

BBQ-porkkana sopii myös hamppareihin tai leivän päälle. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Jos perushodareiden makumaailma on nähty, kokeile yllättävän hyvää porkkanatäytettä.

BBQ-porkkanahodarit

8 annosta

Valmistusaika 30 min

5 porkkanaa

1 sipuli

5 dl bbq-kastiketta

3 rkl tomaattipyreetä

1 pkt nakkeja

8 hodarisämpylää


Tarjoiluun

lehtipersiljaa


1 Pese ja kuori porkkanat. Raasta ne raastimen hienolla terällä. Kuori, puolita ja siivuta sipuli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita 5 minuuttia ja lisää raaste. Kuullota vielä 5 minuuttia, lisää bbq-kastike ja tomaattipyree. Käännä levy minimilämpötilalle ja anna seoksen tekeytyä sillä välin, kun valmistelet hodarit loppuun.
2 Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kokoa sämpylät uunipellille. Leikkaa nakkeihin viillot. Paista ne kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Paahda sämpylöitä 2-4 minuuttia uunissa lähellä vastusta, jotta niihin tulee rapea pinta.
3 Kokoa hodarit. Lusikoi porkkanatäytettä sämpylöihin, nosta sisään nakki ja koristele persiljanlehdillä.