Itse tehtyä glögiä ei voita mikään! Kuva: Shutterstock
Itse tehtyä glögiä ei voita mikään! Kuva: Shutterstock

Glögikausi on korkattu, ja se jatkuu koko loppuvuoden. Kun vaihdat reseptiä välillä, et ehdi kyllästyä herkkujuomaan jo ennen joulua.

Toiset tykkäävät vaaleasta, toiset tummemmasta.

Erilaisilla glögeillä on vannoutuneet faninsa, mutta yhdestä asiasta ei voi kiistellä: kyllä itse tehty on parasta!

Poimi talteen nämä kolme ihanaa glögireseptiä. Inkivääriglögisiirappi on resepteistä helpoin, ja siirappi sopii myös alkoholittomiin juomiin. Pohjaksi valitaan oma lempijuoma; se voi olla siideriä, omena- vai mustaherukkamehua, valko- tai punaviiniä. Sitten keitellään sekaan siirappi.

Kuuman juoman sekaan soljuva makea maustepohja valmistuu vartissa. Siirappia kannattaa samalla kertaa keittää reilu satsi, sillä lasipurkkiin pakattuna se säilyy huoneenlämmössä hyvin monta viikkoa.

1. Inkivääriglögisiirappi vaaleille juomille

  • 3 dl sokeria
  • 2 dl vettä
  • 5–6 cm:n pala tuoretta
  • inkivääriä kuorittuna
  • 1/2 halkaistu vaniljatanko
  • 10 kardemummansiementä
  • 8–10 neilikkaa
  • 1 laakerinlehti

Mittaa kaikki ainekset kattilaan. Keitä hiljalleen 5–10 minuuttia, kunnes seos on paksuhkoa. Siivilöi siirappi ja mausta sillä kuumaa omenamehua, siideriä tai valkoviiniä suhteessa 1–1 ½ rkl siirappia, 2 dl juomaa.

Vinkki!
Punaisille juomille sopivaksi siirappi muuntuu, kun korvaa inkiväärin, vaniljatangon ja laakerinlehden parilla kanelitangolla ja tähtianiksella.

2. Herukkainen glögi

Helppo glögi valmistuu 15 minuutissa.

  • 1 rkl neilikoita
  • 2 kanelitankoa
  • 3 tähtianista
  • puolikkaan appelsiinin kuori
  • 2 dl sokeria
  • 3 dl mustaherukkamehua
  • pullo punaviiniä

Mittaa kattilaan mausteet, sokeri ja mustaherukkamehu.
Keitä 15 minuuttia ja lisää lopuksi pullo punaviiniä.

3. Puolukka-punaviiniglögi

Ei liian mehumainen muttei myöskään liian viinimäinen – puolukkapunaviiniglögissä on kaikkea sopivasti.

  • 5 dl puolukkamehua
  • 2 dl sokeria
  • 3 tl vaniljasokeria
  • 2 kpl kanelitankoa
  • 2 kpl tähtianista
  • 2 tl kardemumman siemeniä
  • 4 dl punaviiniä

Keitä ensiksi mausteliemi. Mittaa mehu, sokerit ja mausteet kattilaan. Keitä ilman kantta, kunnes noin puolet nesteestä on haihtunut. Siivilöi mausteet pois. Kuumenna punaviini toisessa kattilassa höyryävän kuumaksi. Älä keitä, jotta viinin alkoholi ei haihdu. Lisää mausteliemi kuumaan viiniin. Tarjoa juoma heti.

Kysely

Vaalea vai tumma glögi: kummasta pidät enemmän?

Tummasta glögistä
Tummasta glögistä
58.8%
Vaaleasta glögistä
Vaaleasta glögistä
41.1%
Ääniä yhteensä: 51
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.