Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo

Punaviinipullon pohjat kannattaa lisätä italialaisittain risottoon. Vielä kun maustat risoton tuoreella rosmariinilla, saat makuun uudenlaista syvyyttä­.

1. Kuumenna kasvisliemi. Kuori ja raasta punajuuri. Lisää raaste liemeen. Nosta sivuun ja pidä lämpimänä.

2. Kuori ja hienonna valkosipulit. ­Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää valkosipuli, öljy ja rosmariininoksa kattilaan. Sekoittele.

3. Lisää riisi ja kuullota pari minuuttia, kunnes se muuttuu reunoiltaan hieman kiiltäväksi. Kaada viini joukkoon ja sekoita voimakkaasti. Kun viini on kiehunut kasaan, lisää punajuuriraasteista kasvislientä kauhallinen (noin 1 dl) kerrallaan koko ajan sekoittaen. Jatka tätä, kunnes koko liemimäärä on imeytynyt risottoon. Risotto kypsyy noin 20 minuutissa. Se saa jäädä löysäksi.

4. Lisää parmesaani (ja halutessasi suolaa). Murustele päälle vuohenjuustoa ja lisää tuoretta rucolaa.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 35 minuuttia

Resepti

8
dl
kasvislientä
1 punajuuri
2–3 valkosipulinkynttä
2
rkl
voita
1
rkl
oliiviöljyä
1 tuuhea rosmariininoksa
3
dl
risottoriisiä (arborio)
2
dl
punaviiniä
1
dl
raastettua parmesaani­juustoa
200
g
vuohenjuustoa
rucolaa

Tässäpä herkku, joka hiljentää vaativammankin makeanhimon. Överiletut silataan vielä sitruunatahnalla ja kermavaahdolla. 

Suklaaletut ja vaahtokarkkeja

Noin 10 kpl

Noin 1 tunti

Taikina:

3 munaa

½ dl sokeria

5 dl vehnäjauhoja

½ dl kaakaojauhetta

3 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

5 dl piimää

½ dl sulatettua voita

4–6 rkl voit tai margariinia paistamiseen

Lisäksi:

Lemon curd -tahnaa

Vaahtokarkkeja

Mansikoita

Kermavaahtoa

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen jauhot ja piimä. Sekoita tasaiseksi, paksuksi taikinaksi. Lisää lopuksi sula, jäähtynyt voi.

2. Kuumenna pieni blinipannu tai perinteinen lettupannu. Sulata noin ruokalusikallinen rasvaa pannulla ja kaada taikinaa parin sentin paksuudelta. Paista 3–5 minuuttia, niin, että lettu hieman turpoaa ja paistuu. Käännä letut ja paista vielä 2–3 minuuttia.

3. Tarjoile letut sitruunatahnan, vaahtokarkkien ja mansikoiden kanssa. Lisää halutessasi letuille vielä kermavaahtoa.

Makkaratikut aikuiseen makuun voi paistaa grillin sijaan myös takassa tai uunissa. 

Makkaratikku

6 annosta, noin 20 min

Tarvitset

1 tlk (240 g) croissant-taikinaa (esim. Danerolles)

6 grillimakkaraa

20 lehteä salviaa

6 rkl maalaissinappia (esim. Dijon)

Kastike

2 dl ketsuppia

1 dl majoneesia

1 oksa rosmariinia

1 tl chiliä

  1. Avaa taikinapurkki pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä taikina ja leikkaa kuuteen osaan katkoviivojen mukaan. Leikkaa makkaraan viillot. Irrota salvian lehdet.
  2. Sivele taikinapalojen pintaan sinappia ja paina sinapin päälle 4 salvianlehteä. Kääri taikina napakasti makkaran ympärille ja paina grillitikku makkaran läpi.
  3. Grillaa hiilloksella tai grillissä. Voit kypsentää myös 200 asteisessa uunissa 15–18 minuuttia.
  4. Tee kastike ja tarjoile tuoreiden makkaratikkujen kanssa.